داداشپور: جغرافیای علم و فناوری در سطح جهان در حال تغییر است
به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، هاشم داداش پور، معاون وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: ما در نقطه عطف تاریخی در تحولات جهان قرار داریم تا سال ۲۰۰۰ اگر گفته میشد قدرت مطلق آمریکا شکستپذیری است شاید کسی باور نمیکرد، اما واقعیت امروز نشان میدهد جهان به سمت چندقطبی شدن بیشتر در حال حرکت است.
معاون وزیر علوم ادامه داد: ما شاهد تغییر در جغرافیای قدرت هستیم و این قدرت صرفاً در بحث سیاسی امنیتی نیست بلکه تغییر در جغرافیای علم و فناوری را هم شاهد هستیم.
داداش پور گفت: امروز دیگر تسلط فناورانه در دست آمریکا نیست و کشورهای بیشتر در تلاش هستند تا در جایگاه در این سطح تثبیت کنند؛ که این موضوع باعث شده بهمرور زمان سهم کشور آمریکا در علم در حال کاهش و سهم کشورهای دیگر در حال افزایش است.
وی اضافه کرد: به همین خاطر گفته میشود که شاهد تغییر در جغرافیای قدرت از غرب به شرق هستیم و قاعدتاً در این تغییر، سهم آسیا بسیار زیاد است.
داداشپور با طرح این سؤال که آیا کشور اسلامی توانستهاند خودشان را در این جغرافیایی علم تغییر بدهند و جای بیشتر برای خود کسب کنند یا خیر؟ عنوان کرد: ۲۵ درصد از کشورهای اسلامی مسلمان و تقریباً ۲۵ درصد از اقلیتهای جهانی مسلمان هستند، اما باید با تأسف عنوان کرد سهم تولید علم کشورهای اسلامی در سطح جهان کم و غیرقابلقبول است.
معاون وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: وقتی به تعداد مقاله علمی مراجعه میکنیم ۶ درصد از کل مقالات تولید شده مال کشورهای اسلامی است و متأسفانه باید عنوان کنم در حوزه فناوری این سهم کمتر هم میشود.
وی عنوان کرد: طبیعی است وقتی این وضع وجود دارد ما نتوانیم نقش خودمان به خوبی را ایفا کنیم حدیث امام علی است که میفرماید «علم قدرت است» اگر علم را به دست بیاوری میتوانید به دنیا مسلط بشوید و اگر از دست بدهی دنیا به ما مسلط میشود.
معاون وزیر علوم تحقیقات و فناوری با بیان اینکه یکی از بحثهای امروز احیای تمدن اسلامی است، گفت: حداقل یکی از وظایف کشورهای اسلامی تلاش برای احیای تمدن نوین اسلامی است.
داداش پور بیان کرد: تمدن اسلامی بدون مرجعیت علمی امکانپذیر نیست، این دو پیوند ناگسستنی دارند و وقتی صحبت از مرجعیت علمی میکنیم به کشورهای اسلامی و مشخصاً به کشورهای که در حوزه اسلام کار بیشتری انجام میدهند رجوع شود.
وی بیان کرد: هر چقدر امروز تبادل استاد و دانشجو امروز صورت بگیرد روابط بین دو کشور بیشتر و همگرایی افزایش مییابد.
معاون وزیر علوم تحقیقات و فناوری بیان کرد: تا سال ۲۰۰۱ -۲۰۰۳ ما دو میلیون و ۳۰۰ دانشجو تبادل جا به جایی داشتیم و در حال حاضر هم ۶ میلیون ۸۰۰ جابهجایی در سطح جهان دانشجوی داریم، در سال ۲۰۰۰ بخش عمده به کشورهای غربی برای تحصیل میرفتند و آمریکا و انگلیس جز کشورهای دانشجو پذیر بودند که کانادا و استرالیا به این کشورهای افزوده شدند.
او ادامه داد: در این چند سال اخیر سهم کشورهای غیر انگلیسی و کشورهای غیر غربی هم قابل توجه است حداقل در کشور اسلامی کشورهای مانند ترکیه مالزی و ایران مقصد تحصیل دانشجویان دنیا شده است.
انتهای پیام/