گزارش بازدید اهالی رسانه از دو بنای موقوفه؛
تور بازدید خبرنگاران از موقوفات درمانی تهران و کرج برگزار شد و در این بازدیدها اهالی رسانه با حضور در بیمارستان محب مهر و دهکده سلامتی با برخی خدمات این دو مرکز آشنا شدند.
به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، تور بازدید خبرنگاران از موقوفات درمانی تهران و کرج برگزار شد و در این بازدیدها اهالی رسانه با حضور در بیمارستان محب مهر و دهکده سلامتی با برخی خدمات این دو مرکز آشنا شدند.
بر اساس این گزارش، محمدابراهیم معراجی یکی از اعضای هیئت امنا و مدیر عامل مؤسسه محب سلامت پارس در سخنانی به تاریخچه تشکیل بیمارستان موقوفه محب مهر پرداخت و توضیح داد: در سال ۱۳۸۳ دکتر مسعود اعتمادیان از سوی دانشگاه علوم پزشکی به ریاست بیمارستان مرکز فوق تخصصی شهید هاشمینژاد منصوب شد. این بیمارستان ۸۰ سال پیش وقف شده بود و از زمان تاسیس چندین مدیر مختلف داشته است.
وی ادامه داد: در زمانی که دانشگاه ملی شکل میگیرد قرار شد شرکت بیمه بیمارستان را به دانشگاه واگذار کند، مدتی هم طبق مفاد وقفنامه مراحل انجام شد، اما پس از انقلاب این بیمارستان سهم بیمارستان علوم پزشکی شد و از آن زمان این بیمارستان با تعرفه دولتی اداره میشود.
به گفته وی، اما این بیمارستان به مرور فرسوده شد و حتی گزارشهای وزارت بهداشت از خرابی بنا و فیزیک بیمارستان و قابل استفاده نبودن آن منتشر شد، اعتمادیان از پدر درخواست کرد این بنای موقوفه را تعمیر کند، خیرین دعوت شدند و بیمارستان سه ساله بازسازی و آماده خدمت شد. جمعیت بانیان خیر متفرق نمیشوند و تصمیم میگیرند در کنار آن بیمارستان دیگری بنا کنند و موسسه غیر انتقاعی محب برای حمایت از بیماران تاسیس میشود. چون موقوفه بوده و متولی خاصی نداشته در نتیجه مدیرت آن را اوقاف عهدهدار میشود و متولی اوقاف بوده است.
معراجی با تاکید بر اینکه هیات امنای موسسه محب برای کار قانونی ملزم به عقد قرارداد با اوقاف میشوند ابراز داشت: از این رو طبق قرار اوایل مهرماه ۱۴۰۱ وقفنامه تنظیم میشود. وقفنامه سند رسمی است که در دفتر اسناد رسمی تهران تنظیم شده و واقفان مشخص هستند، تولیت بیمارستان هم واگذار به آقای رضایی شده و ناظر هم دکتر مسعود اعتمادیان قرار داده میشود.
شرایط تولیت به این ترتیب است که که مادام الحیات به ایشان واگذار شده و او موظف است در زمان حیات خود متولی موقوفه را از میان پزشکان خوشنام و مدیر تعیین کند. در غیر این صورت تعیین تولیت با اوقاف خواهد بود.
این موقوفه موقوفه منفعت است، خودکفاست از این رو برای فردی عایدی به عنوان سود ندارد.
در این بازدید از بیمارستان محب مهر «رضایی» تولیت بیمارستان محب مهر میگوید: به این دلیل که موضوع سلامت مهمترین مساله مردم است از این جهت باید وقف بیمارستانی و سلامت مردم افزایش یابد، همیشه هم بوده، اما اگر فرهنگسازی شود کار بزرگی صورت گرفته است، سلامت برای مردم بسیار هزینه بر است، اگر تعرفه دولتی بعلاوه بیمه نباشد مردم قادر به پرداخت هزینهها نیستند.
واقفان به سمت تولیدات دانشبنیان حرکت کنند
وی با تاکید بر اینکه هفته وقف فرصت خوبی است تا نگاهها به وقف تعییر کند، تصریح کرد: تا به امروز مدرسهسازی، مسجدسازی و ساخت بیمارستان انجام شده است، اما اخیرا فرهنگ و سبک وقف میتواند به سمت پژوهشها سوق یابد. باید واقفینی پیدا کنیم که به دانشبنیانها کمک کنند، در حال حاضر بحث هوش مصنوعی مطرح است، در شرایط کنونی باید به سمتی حرکت کنیم که وقف به این موضوع بپردازد. جوانان مستعدی داریم که اختراعها و پژوهشهای آنها میتواند به ثمر بنشیند و این محقق نمیشود مگر اینکه ظرفیتهای همگانی به میدان آید.
تولیت بیمارستان محب مهر گفت: بحث تغییر فرهنگ وقف مهم است، با افراد بسیاری صحبت کردم و مطلوب این است که وقف به سمت کارهای پژوهشی سوق یابد.
بیمارستان فوق تخصصی محب مهر ارای بخشهای قلب، جراحی قلب، سنگ شکن، ام آر آی، آزمایشگاه و... است، ۱۱ هزار متر بنای موقوفه است و اکنون با ۱۷۰ تخت مشغول ارائه خدمت است.
در ادامه این بازدید حجت الاسلام شرفخانی معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور با بیان اینکه سازمان اوقاف در بخش موقوفات درمانی برنامهریزی جدی دارد، توضیح داد: در کشور ۱۱۲۶ مرکز درمانی داریم که یا موقوفه هستند یا در ساختار قرار دارند، از این میان ۱۶۹ مرکز بیمارستان هستند و ۴۷۳ مرکز درمانگاه و ۵۴۸ مرکز بهداشتی و ۴۷ مورد سایر واحدهای بهداشتی درمانی فعالند. از ۱۶۹ بیمارستان ۵۳ بیمارستان کلا موقوفه هستند.
۳۰ درصد مراکز درمانی کشور موقوفه و خیریه هستند
این مقام مسئول ادامه داد: تعداد کل تختهای بیمارستانی ۱۵۶ هزار تخت بیمارستانی داریم. ۱۶ درصد تختهای بیمارستانی کشور موقوفه هستند.
حجت الاسلام شرفخانی ادامه داد: نزدیک به ۳۰ درصد مراکز درمانی کشور موقوفه و خیریه محسوب میشوند. ۲۷ پروژه در حال ساخت مرکز درمانی داریم که بعضا ۷۰ درصد پیشرفت پروژه داشتهایم.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور به خبرنگاران اینگونه گفت که، در کل کشور تعداد موقوفات ۳ هزار و ۱۳۰ موقوفه داریم که ۲۹۷ هزار رقبه است که درآمدش برای درمان قشر ضعیف هزینه میشود.
وی در پایان عنوان کرد: حدود ۱۶۹ میلیارد تومان از درآمد موقوفات برای دارو و درمان و تجهیز مراکز درمانی هزینه میشود.
تهیه غذا به بیماران خارج از بیمارستان؛ بوی قورمه سبزی از بیمارستان رفت
در بازدید خبرنگاران مطرح شد تهیه غذا برای بیماران اغلب در بیمارستانها انجام میشد، اما با تدبیر صورت گرفته با اجرای طرح «سفره سلامت» 30 هزار پرس غذا برای بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهیه و قرار شد آشپزخانههای بیمارستانها با تغییر کاربری به بخش درمانی تبدیل شوند.
چه خبر از دهکده گردشگری
از اقدامات ابتکاری این است که موسسه محب اولین دهکده گردشگری را احداث کرد تا بیماران پس از جراحی در روند درمان و نقاهت در کنار همراهان خود در فضایی درمانی در قالب کلینیک حضور یابند. این دهکده در منطقه کردان واقع است که خدماتی ارائه میکند.
خدمات سلامتی و چکاپ
بخشی از خدمات قابل ارایه به افراد سالم، ارایه خدمات چک آپ است که در آن دانش فنی و از سویی خدمات مورد نیاز به افراد ارایه میشود. این فضا میتواند به عنوان پایلوت فضاهای پیشگیری کشور مورد توجه قرار بگیرد و از سویی میتواند خدمات لازم را به بیماران را ارایه کند.
خدمات پس از جراحی
دهکده گردشگری سلامت علاوه بر تولید دانش در بخش مراقبت از بیمارانی که عمل قلب، ارتوپدی و … را انجام دادهاند فضایی را جهت نقاهت و درمان آن پدید می آورد که این امر موجب توسعه دانش مراقبتهای پس از درمان و از سویی شرایط مطلوب تر برای نگهداری مریض خواهد بود.
خدمات بازتوانی
امروزه شاهد مراجعه بیماران به کشورهای خارجی جهت دریافت خدمات بازتوانی هستیم که در این خصوص میتوان به بیمارهای خاص و … اشاره کرد. در این خصوص فضایی جهت بازتوانی آنها فراهم شده است که کلیه خدمات درمانی و بهداشتی را ارایه میدهد.