صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۲۳ - ۰۸ مهر ۱۴۰۲

پرداخت هزینه ناسازگاری نمایندگان کنگره با دولت از جیب مردم آمریکا

این روزها اخبار متعددی در مورد احتمال تعطیلی دولت امریکا شنیده می‌شود اما سؤال این است که مگر دولت تعطیل می‌شود؟ و عواقب این تعطیلی برای آمریکا و سایر کشورها چیست؟
کد خبر : 870703

به گزارش گروه جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، کتایون مافی، دعوای درون‌حزبی میان جمهوری‌خواهان در مجلس نمایندگان آمریکا، دولت ایالات‌متحده را در آستانه تعطیلی طولانی‌مدت قرار داده است.‌ این تعطیلی زمانی رخ می‌دهد که کنگره نتواند برخی قوانین مربوط به بودجه را که به امضای رئیس‌‌جمهور آمریکا رسیده، به تصویب برساند.

قانون‌گذاران آمریکایی باید به‌طورکلی ۱۲ لایحه مختلف در موضوع مخارج دولت را برای تأمین مالی آژانس‌های دولتی در سراسر کشور تصویب کنند؛ اما این روند زمان‌بر است و به همین دلیل معمولاً برای تکمیل این پروسه، نمایندگان مجلس با تمدید موقت بودجه دولت موافقت می‌کنند تا فعالیت‌های ادارات وابسته به دولت در سراسر کشور متوقف نشود.

 اما در صورتی که هیچ مصوبه موقتی برای تأمین مالی دولت به تصویب نرسد، دولت فدرال تعطیل می‌شود و در نتیجه آن باید تمام فعالیت‌های غیرضروری به‌غیراز مراکزی مانند پلیس، آتش‌نشانی، خدمات پزشکی، خدمات پستی و مأموران اجرای قانون متوقف شود.

ماجرا از آنجا شروع شد که کوین مک کارتی رئیس مجلس نمایندگان، شامگاه جمعه هفتم مهر طرحی را ارائه کرد که در آن بودجه‌های اختصاص یافته به تمامی سازمان‌های دولتی حدود ۳۰ درصد کاهش یافته و راه‌کارهایی برای افزایش تدابیر امنیتی در مرزها برای جلوگیری از افزایش شمار مهاجران غیرقانونی در نظر گرفته شده است.

در حالی که ۲۳۲ عضو مجلس نمایندگان به طرح مک کارتی جمهوری‌خواه رأی موافق دادند، ۱۹۸ تن شامل تمامی نمایندگان دموکرات حاضر در نشست همراه با ۲۱ نماینده‌ که جزو جناح راست افراطی حزب جمهوری‌خواه محسوب می‌شوند، به آن رأی مخالف دادند. در مقابل، مجلس سنا امریکا نیز در نشست جمعه طرح خود را با حمایت دوحزبی ادامه داد که هدف آن ادامه کار دولت به موازات افزایش کمک به اوکراین و مناطق فاجعه دیده داخل آمریکا است.

به گفته خبرگزاری‌ها، با وجود تلاش سنا «بلبشوی جاری در مجلس نمایندگان امریکا» ادامه یافته است. اگر کنگره امریکا قبل از نیمه‌شب شنبه در مورد تصویب لایحه تأمین مالی موقت دولت به توافق نرسد، دولت آمریکا تعطیل خواهد شد.

آغاز تعطیلی

آغاز تعطیلی احتمالی دولت امریکا در روز یکشنبه اول اکتبر (۹ مهر)، به این معناست که آژانس‌های فدرال، تمام فعالیت‌های غیرضروری و غیر حیاتی خود را متوقف می‌کنند و میلیون‌ها کارمند فدرال از جمله کادر اداری ارتش نیز دستمزدی دریافت نخواهند کرد

در میان برخی از تأثیرات بالقوه تعطیلی احتمالی دولت آمریکا می‌توان به صف‌های طولانی‌تر در فرودگاه‌ها، اختلال در پرداخت حقوق، تعطیلی پارک‌های ملی و تأخیر در انتشار داده‌های اقتصادی جدید اشاره کرد.

این تعطیلی می‌تواند اثرات گسترده‌ای بر کیفیت ارائه خدمات دولتی داشته باشد و افرادی که برای دریافت خدمات دولتی همچون آزمایش‌های بالینی یا دریافت پاسپورت درخواست می‌کنند، احتمالاً به درخواستشان با تأخیر پاسخ داده خواهد شد.

این تعطیلی می‌تواند بازارهای مالی را نیز متزلزل کند. بانک سرمایه‌گذاری «گلدمن ساکس» تخمین زده است که هر هفته تعطیلی، رشد اقتصادی ایالات‌متحده را به میزان ۰.۲ درصد کاهش دهد؛ البته پس از آغاز دوباره فعالیت‌های دولت، این افت رشد نیز جبران خواهد شد.

این در حالی است که سیاست‌گذاران این کشور در تلاش‌اند از این اتفاق جلوگیری کنند تا از فشار بر اقشار مختلف جامعه، بخصوص کسب‌وکارها جلوگیری شود.

 پیش‌بینی زمان تعطیلات

کارشناسان و تحلیلگران سیاسی تأکید دارند که نمی‌توان پیش‌بینی کرد که این تعطیلی چقدر طول می‌کشد. در حال حاضر مجلس سنای تحت کنترل دموکرات‌ها و مجلس نمایندگان تحت کنترل جمهوری‌خواهان در حال کار روی طرح‌های متفاوتی برای جلوگیری از این تعطیلی هستند و کوین مک کارتی (جمهوری‌خواه) و رئیس مجلس نمایندگان، در تلاش است با جلب حمایت محافظه‌کاران تندرو، از وقوع این تعطیلی جلوگیری کند. بسیاری از جمهوری‌خواهان تندرو معتقدند که این تعطیلی احتمالاً هفته‌ها طول می‌کشد.

تجربه‌ای تکراری

تا قبل از دهه ۱۹۸۰ میلادی هیچ‌گاه کمبود بودجه دولتی منجر به تعطیلی فعالیت‌های دولت نشده بود اما پس از این دهه، بنجامین سیویلتی دادستان کل ایالات‌متحده در مجموعه‌ای از نظرات حقوقی که طی سال‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۸۱ میلادی مطرح کرد، استدلال کرد که سازمان‌های دولتی نمی‌توانند به‌طور قانونی در دوره‌ای که بودجه‌ای تخصیص داده نشده، فعالیت کنند.

به این ترتیب مقامات فدرال به این نتیجه رسیدند که می‌توانند در شرایطی، برای وظایفی که برای ایمنی عمومی و وظایف قانون اساسی «ضروری» محسوب نمی‌شود، چنین تعطیلی را قائل شوند.

از سال ۱۹۷۶ میلادی ۲۲ شکاف بودجه وجود داشته است که ۱۰ مورد از آنها منجر به تعطیلی دولت فدرال شده است.

آخرین باری که دولت آمریکا با تعطیلی طولانی‌مدت مواجه شد به اواخر سال 2018 بازمی‌گردد. این تعطیلی تا اوایل سال 2019 ادامه داشت و 35 روز طول کشید. در آن زمان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا و دموکرات‌های کنگره بر سر تقاضای وی برای تأمین بودجه ساخت دیوار مرزی به بن‌بست رسیدند.

 چه کسی می‌تواند به این تعطیلی پایان دهد

این وظیفه کنگره است که بودجه دولت را تأمین کند. مجلس نمایندگان و سنا باید به‌نوعی با بودجه دولت موافقت کنند و رئیس‌جمهور نیز باید مصوبه آنها را امضا کند تا به قانون تبدیل شود.

اما در حال حاضر دو طرف عمیقاً بر ایده‌های خود پافشاری می‌کنند و به توافقی برای جلوگیری از تعطیلی، نزدیک نیستند.

در این میان به‌ویژه جمهوری‌خواهان تندرو با تصویب هر لایحه موقتی با هدف ادامه فعالیت‌های دولت فدرال مخالف‌اند و تلاش می‌کنند تا دولت را تا زمانی که کنگره برای همه ۱۲ لایحه‌ای که بودجه دولت را تأمین می‌کند با آنها وارد مذاکره نشده، دولت را تعطیل نگه دارند.

دونالد ترامپ که رقیب اصلی جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ میلادی است، در این راه از حامیان اصلی تندروهای جمهوری‌خواه محسوب می‌شود و اگرهیچ سازشی در سطح قانون‌گذاران دیده نشود، احتمالاً این تعطیلی برای هفته‌ها و شاید بیشتر طول خواهد کشید.

در حقیقت این تعطیلی نشان از اختلاف شدید میان دولت و اعضای کنگره می‌دهد تا جایی که بایدن در این باره گفت: اعضایی در حزب جمهوری‌خواه هستند که می‌خواهند دولت را بازسازی کنند.

یکی از موارد اختلاف در میان مسئله اوکراین و بودجه اضافی برای تلاش‌های جنگی در اوکراین است؛ ادامه و افزایش کمک نظامی به اوکراین از منظر بسیاری از نمایندگان مجلس امریکا پذیرفتنی نیست.

کوین مک کارتی رئیس ‌جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا در این باره به سی‌ان‌ان گفت: فکر می‌کنم اگر یک طرح بدون اوکراین داشته باشیم، احتمالاً می‌توانستیم از آن عبور کنیم.

در حقیقت مجلس نمایندگان آمریکا که تحت کنترل جمهوری‌خواهان قرار دارد، بنا دارد تا بودجه درخواستی دولت بایدن را کاهش دهد

همچنین جمهوری‌خواهان تندرو هم‌زمان سعی در برکناری رئیس مجلس دارند و می‌خواهند آمریکا به حمایت از اوکراین در جنگ پایان دهد.

بازی انتخاباتی

بسیاری از تحلیلگران از شکست جمهوری‌خواهان کنگره در این باره سخن می‌گویند و تأکید دارند که خواسته‌های آنها به قانون تبدیل نشده و تنها موجب خواهد شد که از روز یکشنبه آینده بخشی از دولت آمریکا تعطیل شود.

این در حالی است که عده‌ای دیگر نیز بر این باورند که رویارویی و شدیدتر شدن جنگ داخلی که جمهوری‌خواهان به راه انداخته می‌تواند امریکا را از کنترل خارج کند.

برخی دیگر هم این امر را تلاشی برای تخریب بایدن در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور دانسته و گزارش‌ها حکایت از آن دارد که رقابت میان رئیس‌جمهوری دموکرات و «دونالد ترامپ» شدت گرفته‌ است. حتی جمهوری‌خواهان تندرو تهدید کرده‌اند که چنانچه مک کارتی اجازه چنین سناریویی را بدهد، وی را هم برکنار می‌کنند.

جدیدترین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد تعطیلی احتمالی دولت آمریکا نه‌تنها ممکن است تأثیرات اقتصادی منفی بر ایالات‌متحده داشته باشد، بلکه می‌تواند بر انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور نیز اثر‌گذار باشد و ترامپ که به دنبال اثبات ناکارآمدی در اداره دولت از سوی بایدن است، وفادارانش را تشویق به تعطیلی دولت می‌کند. تلاش مجلس نمایندگان امریکا برای برگزاری نخستین جلسه استماع گزارش تحقیقات برای استیضاح بایدن در روز پنجشنبه نیز تأکیدی بر آن است که این بازی انتخاباتی است.

اما به نظر می‌رسد که یکی از راه‌های خروج از این بحران، ائتلاف میان جمهوری‌خواهان میانه‌رو است که می‌ترسند تعطیلی دولت به قیمت از دست دادن کرسی‌هایشان و اکثریت جمهوری‌خواه تمام شود.

جالب آنجاست که «سابرینا سینگ» سخنگوی پنتاگون اعلام کرد: تعطیلی دولت آمریکا به نفع ایران، چین و روسیه است. وی افزود: اگر دولت ایالات‌متحده تعطیل شود، چین، روسیه، کره شمالی، ایران (که تعطیل نمی‌شوند) - این‌ها کشورهایی هستند که تعطیل نمی‌شوند و به عملیات خود ادامه می‌دهند.

بسیاری از منتقدین دولت بایدن بر این باورند که او بودجه و هزینه زیادی را بابت جنگ اوکراین صرف کرده است و این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد پیروزی کی‌یف در جنگ اوکراین بعید است

مسکو به‌طور مکرر ارسال تسلیحات غرب به اوکراین را محکوم می‌کند و تأکید دارد که این تسلیحات تغییری در تحقق اهداف روسیه در اوکراین ایجاد نمی‌کند و تنها به طولانی شدن جنگ اوکراین و رنج مردم این کشور می‌انجامد. حالا به نظر می‌رسد که مردم امریکا نیز هم‌زمان با مردم اوکراین بایستی قربانی سیاست‌های بایدن شوند.

همچنین بسیاری نیز تأکید دارند که جنگ اوکراین ممکن است به جنگی فرسایشی مبدل شود و به‌طور حتم افکار عمومی امریکا علاقه‌ای به همراهی طولانی‌مدت با زلنسکی ندارد.

پیش‌تر پایگاه «پیو» در گزارشی اعلام کرد: آمریکایی‌ها دیدگاه‌های بسیار منفی درباره «جو بایدن»، دارند و تقریباً نیمی از آمریکایی‌ها (۴۶ درصد) انتظار دارند که شرایط اقتصادی در سال آینده بدتر شود.

علاوه بر این، در یک تغییر چشمگیر از سال گذشته، سهم آمریکایی‌هایی که می‌گویند این کشور نمی‌تواند بسیاری از مشکلات مهم خود را حل کند، به شدت افزایش یافته و از ۴۱ درصد به ۵۶ درصد رسیده است.

آمریکایی‌ها حتی درباره خرد سیاسی خود بدبین‌تر شده‌اند؛ تقریباً سه‌چهارم مردم آمریکا (۷۶ درصد) می‌گویند که به خرد مردم آمریکا در تصمیم‌گیری‌های سیاسی اعتماد کمی دارند یا اصلاً اعتماد ندارند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ میلادی ۶۲ درصد بود.

حالا باید دید در این شرایط، لجبازی نمایندگان کنگره و دولت امریکا چه دستاوردی برای مردم این کشور به دنبال دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر