پایان نخستین جشنواره بینالمللی رسانه خورشید/ وزیر فرهنگ: روشنگری زنان یک ضرورت انکارناپذیر است
به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین اختتامیه نخستین جشنواره بینالمللی رسانه خورشید با حضور مسئولان کشوری، محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، انسیه خزعلی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، جمیله علم الهدی همسر رییس جمهور، مسئولان جشنواره، اعضای شورای شهر مشهد و مرضیه هاشمی، دبیر جشنواره و جمعی از بانوان رسانهای فعال ۴۱کشور دنیا در تالار شهدای سلامت مشهد مقدس آغاز شد.
این مراسم با ادای احترام به امام هشتم علی بن موسیالرضا (ع) و قرائت صلوات خاصه ایشان شروع شد و سپس نیز یک گروه نمایشی به اجرای تئاتری در ارتباط با جهان اسلامی پرداختند.
الگوی سوم برای نقش آفرینی زنان
یعقوبعلی نظری استاندار خراسان رضوی در ابتدای مراسم عنوان کرد: بنده خدمت گذار استانی هستم که بنام نامی امام رضا به عنوان خراسان رضوی است و فلسفه وجود مشهد ، وجود منور این امام همام است. استان ما با وجود این امام عزیز صاحب برکت است و من امیدوارم میهمانان اگر چه اندک حضور دارند اما بهره کافی را ببرند. استان ما قریب ده درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهد ما افتخار داریم سالانه سی میلیون زائر را میزبانی میکنیم و بین پنج تا شش میلیون زائر خارجی را نیز میزبان هستیم.
وی در ادامه افزود: در این استان ۵۱ درصد دانشجویان شاغل به تحصیل بانوان هستند و ۲۹ درصد اعضای هییت علمی خانوم ها هستند. ضریب سواد بانوان ما در استان ۸۶ درصد است و ۱۳درصد مدیریت کوچکترین واحد جغرافیایی یعنی روستاهایمان را دهیاران خانوم هستند. بنا به فرمایش رهبری نظام اسلامی موفق شده الگوی سومی به زن را به دنیا معرفی کند که نگاه مدرن غرب و نگاه سنتی زن در خانه نیست، بلکه نگاه عفیفانه و مادرانه با اداره خانواده و حضور در اجتماع داشته باشند.
استاندار خراسان رضوی در پایان گفت: متاسفیم برای جامعه جهانی و فضای تروریسم رسانه که از همه امکانات برای اهداف شومش استفاده میکند که یکی از ابزارهایی در اختیار می گیرد، تروریسم رسانهای است. ان شاالله رسانههای ما با تشکیل جبهه مقاومت در بخش رسانه این ابزار را هم در دست بگیرند و زنان جهان را مخصوصاً نظام اسلامی را آن گونه که باید باشد به جهان معرفی کند.
در ادامه مراسم مرضیه هاشمی دبیر جشنواره رسانه خورشید با خوش آمدگویی به بانوان جهان اسلام گفت: ما صدا به صدا می سراییم، تفاوت ها را از بین میبریم، با همدیگر پیرامون موضوعاتی صحبت میکنیم که نظراتمان را بهم نزدیک می کنیم.
وی افزود: شخصیت بانو گوهرشاد بنمایه این همایش است و به همین دلیل هم مشهد را انتخاب کردیم درست است که تفاوت هایی داریم اما با هم، هم عقیده و هم نظر هستیم.
در ادامه پرده ای نمایشی از اجرایی درباره گوهرشاد روی صحنه رفت.
ضرورت تبدیل «خانواده» به دستور کار جهانی
سپس انسیه خزعلی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در صحبتهایی با خوش امدگویی به بانوان سراسر دنیا گفت: به کشور علم، فرهنگ و هنر خوش امدید این سرزمین در سده اخیر مطمع استکبار و استعمارگران قرار گرفته و با جنگ های گرم و نرم تلاش شد حاکمیت به چالش کشیده شود اما هیچکدام به اهداف شوم خود نرسیدند.
وی در ادامه افزود: امام خمینی سکاندار عرصهای شد که به زنان پیشگامی آموخت و زنان با فداکاری و جبهه و پشت جبهه و سنگرهای علم و دانش ، اقتصاد و معیشت نقش تاثیرگذار خود را نشان دادند. زنان ما الگوی سومی به جهان ارایه کردند ، زنان رسانه ای ایران هم استوار ایستادند و همچون ابوعاقله حرکتی کردند که دشمن از پیکرشان هم ترسان است.
وی یاداور شد: امروز زنان دنیا در کنار تروریسم ویرانگر با مشکلات فراوانی مواجه هستند که نتیجه بهره برداری از جنسیت از زنان است، ما باید شبکه هایی برای نشان دادن مطالبات برحق زنان تشکیل دهیم و ما میتوانیم . ما وظیفه داریم مسئله خانواده را به یک دستور کار جهانی تبدیل کنیم و اجازه ندهیم خانواده به تاراج برود.
وی توضیح داد: زنان نفقط بخاطر منافع خود بلکه برای بشریت دراین مسیر روشنگری می کنند این از عهده شان برمی آید.
خیزشی برای شکستن کلیشهها
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر سخنران این مراسم بود.
وی گفت: باید این جشنواره را نمونه ای از خیزش حکمت دانست که ریشه های جعلی از مساله زنان و آزادی برای سال ها، فضایی را ساخته بود که اجازه نمی داد تاریخ سازی و آزاداندیشی زنان آزاده و نقش قدرتمند آنان در دنیای معاصر بازنمایی شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: جشنواره بین المللی خورشید خیزشی برای شکستن این کلیشه هاست و قدرت زنان آزاده جهان هژمونی جدیدی را به میدان فرهنگ خواهد آورد، اما چرا قدرت زنان در آینده فرهنگی جهان اهمیت دارد و چگونه جشنواره بین المللی خورشید می تواند در ساختن این آینده نقشی تاریخی از خود به جای بگذارد؟ این هدف چگونه ممکن خواهد شد و با کدامین ترتیبات نباید اجازه داد که اسیر رویکردهای فرمایشی و نگاه های سطحی شود؟
وی توضیح داد: در ابتدای امر باید آگاه باشیم که ما در عصری زندگی می کنیم که همه نظم ها در حال تغییر است و اتحادها و ائتلاف های تازه ای در حال شکل گیری است. تغییراتی که برآیند آنها شاید در نگاه اول چندان سرنوشت ساز به نظر نرسد، اما بسیاری از داده ها و مطالعات حاکی از آن است که فرهنگ، سیاست و رسانه در جهان از روند سکولارسازی، فرهنگ ستیزی و کالا انگاری بشر و غیره عقب نشینی خواهند کرد. امروزه در کنار پیدایش یک جغرافیای سیاسی جدید، یک جغرافیای فرهنگی نوین در حال سربرآوردن است.
اسماعیلی گفت: بنابراین اگر هر یک از ما به مثابه کنشگران فرهنگی روند این تغییرات را نشناسیم و با آن ساده انگارانه و شعاری رو به رو شویم، نقش سازنده خود را در جهان فردا نمی توانیم به درستی ایفا کنیم. وانگهی در میانه این تحولات ما به عنوان کنشگران فرهنگی باید بدانیم اگر نظم موجود سیاسی، فرهنگی و رسانه تغییر نکند، براساس پیش بینی اکثر دانشمندان روند موجود، جهان را در آستانه نیستی قرار خواهد داد و دیگر نمی توان نشانی از تمدن، دین و عقلانیت جست.
خطر تهدید فرهنگهای معنوی
وی با بیان اینکه فرهنگ های معنوی گنجینه انسانیت به شمار می روند، اظهار داشت: این گنجینه امروز هم تحت مخاطرات جدی قرار دارد، در روند این نظم نابود خواهند شد؛ اما چنانکه عرض کردم امروزه در جهان قدرتی به میان آمده که چشم اندازهای سکولار در فرهنگ و رسانه را تضعیف کرده است و چشم اندازهای فکری و معنوی را ممکن تر ساخته است.
اسماعیلی اضافه کرد: همانگونه که پیش بینی نمی شد تا معادلات جغرافیای سیاسی در میان بلوک های قدرت در جهان از نیم دهه گذشته تغییر کند و پیمان های جدیدی با هدف عقب راندن قدرت های غربی منعقد شود، شاید امروز نیز تصور نشود که با تغییراتی که در جغرافیای فرهنگی جهان روی خواهد داد، نیم دهه آینده ساله های بر هم خوردن نظم رسانه ای دنیای سرمایه داری است که امروز همه چیز را از جمله زنان را مانند کالا مصرف می کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: برای آنها که صرفاً براساس تفکر فناورانه و عقلانیت ابزاری به ارزیابی این تحولات می پردازند، انرژی نهفته در این تغیرات فرهنگ و رسانه ای قریب الوقوع قابل شناسایی و حتی قابل تحلیل نیست همانطور که این عده در عرصه سیاسی نیز همچنان به دلیل عدم شناخت از ظرفیت های سرنوشت ساز بین المللی دچار خطای محاسباتی هستند و نگاهشان از رو بنا فراتر نمی رود و به همین سبب عموماً تحلیل های آنها عقب تر از واقعیت های موجود است، از این رو ما نباید در دام این دستگاه محاسباتی رو بنایی خصوصاً در عرصه فرهنگ و رسانه بیافتیم.
عصر پایان سلطه رسانههای جهانی
اسماعیلی با بیان اینکه عصر پایان سلطه رسانههای جهانی آغاز شده، عنوان کرد: در این عصر زنان و روشنگری آنها دیگر یک شعار نیست بلکه یک ضرورت انکار ناپذیر است که باید برای تقویت آن اتحادهای فرهنگی و ائتلاف های فکری تازه ای را شکل داد.
وی افزود: هفته پیش در قطر در اجلاس وزرای فرهنگ کشورهای جهان اسلام تأکید کردم که فصل اتحاد جهانی میان نخبگان فرا رسیده و در نظم جدید شکاف نخبگانی به سود هیچ کس نیست و باید در گام اول ارتباطات بین فرهنگی خود را بازسازی کنیم. کارکرد بزرگ جشنواره بین المللی خورشید نیز ساختن اتحادی تازه است تا یک نظام آگاهی واقع گرا، اما آرمان ساز را به تدریج سامان دهد و زنان را در نقش تاریخی خود بازنمایی کند.
وزیرفرهنگ کابینه سیزدهم گفت: زنان و بانوانی که در تاریخ معاصر جهان از یک سو بزرگترین قربانیان سکولاریسم فرهنگی و تمامیت خواهی مادی هستند و از سوی دیگر بزرگترین نیرو علیه تجاوز همین سکولاریسم افسارگسیخته به شمار می روند.
اسماعیلی تأکید کرد: یادبود مبارز نستوه و شیرین ابوعاقله در جشنواره بین المللی خورشید تنها یک حرکت نمادین نیست بلکه پاسداست فرهنگی معنوی است که به ما قدرت برهم زدن معادلات سنتی را یادآور می شود.
تجلیل از برگزیدگان جشنواره خورشید
در ادامه مراسم تجلیل از بانوان رسانه با حضور محمدمهدی اسماعیلی، انسیه خزعلی، مرضیه هاشمی، مرضیه آباد و چند تن دیگر از مسئولان برگزار شد. برگزیدگان این دوره از جشنواره عبارت اند از:
در بخش تصویر: فاطمه شه دوست از خبرگزاری صدا و سیمای خراسان رضوی.
در بخش مکتوب: سعیده اسدیان از خبرگزاری برنا، مریم خباز از روزنامه جام جم سعیده آل ابراهیم از روزنامه شهرآرا، الناز عباسیان از روزنامه همشهری.
برگزیدگان سایر کشورها نیز عبارت بودند از: فائزه محمد از کشور عمان و رییس شبکه خبری الکترونیک شئون عمانیه، فائق القبطان از کشور عراق عضو هیئت مدیره روزنامه نگاران عراق، هورا القبسی از کشور لبنان روزنامه نگار متخصص از کشور فلسطین، حنا السعاده روزنامه نگار الجزایر، فاطیما الصمدی از کشور قطر، ماریا فرناداندا برتو یانو از ونزوئلا، نالائورا اسمیت از اروگوئه و رادا الرقاف از سوریه.
انتهای پیام/