صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

کد‌های ژنتیکی هویج شکسته شد

محققان دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی با همکاری پژوهشگران دانشگاه ویسکانسین-مدیسون به بررسی راز ژنتیکی رنگ نارنجی هویج پرداختند.
کد خبر : 870579

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، محققان در مطالعات جدید خود دریافتند که عدم فعالیت برخی ژن‌ها باعثت شکل گیری رنگ نارنجی در هویج شده و به بیان ساده تر برای نارنجی بودن هویج، سه ژن خاص باید در حالت غیرفعال یا خاموش باشند.

ماسیمو یوریتزو (Massimo Iorizzo)، از پژوهشگران ارشد این تیم تحقیقاتی و استادیار علوم باغبانی در موسسه گیاهان و سلامت انسان در دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، در رابطه با این یافته مهم می‌گوید: به طور معمول، برای انجام برخی عملکرد ها، باید ژن‌ها فعال شوند. در مورد هویج نارنجی، اما شرایط کمی متفاوت بوده و ژن‌هایی که کاروتنوئید‌های نارنجی را تنظیم می‌کنند که پیش ساز ویتامین A محسوب می‌شوند، باید خاموش شوند.

لازم به ذکر است که کاروتنوئید‌ها رنگدانه‌های طبیعی هستند که مسئول ایجاد رنگ در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات هستند.

این ماده در هویج به خصوص انواع نارنجی آن به مقدار زیاد وجود دارد. مطالعات متعددی نشان داده اند که کاروتنوئید‌ها برای سلامتی ما مفید هستند، زیرا می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری‌های چشمی را کاهش دهند. در واقع، هویج نارنجی به عنوان منبع اصلی ویتامین A در رژیم غذایی بسیار مهم است.

گفتنی است در سال ۲۰۱۶ همین تیم مطالعاتی از اولین توالی ژنوم هویج رونمایی کردند که بینش‌هایی را در مورد رنگ هویج ارائه کرد. این تیم در آخرین تلاش خود، ۶۳۰ ژنوم هویج را تجزیه و تحلیل کردند. آن‌ها از روشی استفاده کردند که شامل مقایسه داده‌های ژنتیکی گروه‌های مختلف هویج برای یافتن وجوه مشترک بین آن‌ها است.

دکتر ماسیمو یوریتزو در این رابطه می‌گوید: ما ژن‌های زیادی را یافتیم که در تنظیم گلدهی هویج نقش داشته و در جمعیت‌های متعدد در هویج نارنجی انتخاب شده اند و احتمالاً با مناطق جغرافیایی مختلف سازگار هستند.

این مطالعه همچنین دیدگاهی تاریخی در مورد اهلی شدن هویج ارائه کرد. واهد موجود نشان می‌دهد هویج در حدود قرن ۹ یا ۱۰ میلادی در آسیای غربی و مرکزی اهلی شده و مورد استفاده قرار گرفت.

به گزارش آنا، مدتی بعد، هویج بنفش کاشت شده در آسیای مرکزی به همراه هویج زرد بر اثر تعاملات تجاری به اروپا آورده شدند، اما هویج زرد بیشتر به دلیل طعم و مزه آن محبوبیت داشت. اعتقاد بر این است که هویج نارنجی در قرن ۱۵ یا ۱۶ میلادی در اروپای غربی پدیدار شد و احتمالا این گونه جدید از تلفیق هویج سفید و زرد ایجاد شده باشد.

ماسیمو یوریتزو در این رابطه توضیح می‌دهد: مطالعه ما اساساً زمان شناسی دوره‌ای را که هویج اهلی شده و سپس هویج نارنجی ایجاد شد، بازسازی کرد. هویج نارنجی می‌تواند ناشی از تلاقی هویج سفید و زرد باشد، زیرا هویج سفید و زرد در پایه درخت فیلوژنتیک هویج نارنجی قرار دارند.

شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Plants منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر