صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگو با آنا تشریح شد؛

شناسایی ابزارهای تثبیت نرخ دلار

یک کارشناس ارزی معتقد است؛ خوش‌بینی به تعامل با جامعه جهانی، آزادسازی منابع بلوکه شده و واقعی شدن برخی قیمت‌ها منجر به تثبیت نرخ ارز بر محدوده ۵۰ هزار تومان شده است.
کد خبر : 869825

علی اصغر سمیعی، رئیس اسبق کانون صرافان در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا توضیح داد: تثبیت نرخ ارز بر روی ۵۰ هزار تومان در حدود ۷، ۸ ماه اخیر اتفاق بدی نیست همچنین اینکه نوسانات کمی را در بازار ارز داشته باشیم به نفع اقتصاد کشور است، اما به شرط اینکه قیمت به سوی واقعی شدن حرکت کند.

او ادامه داد: پیش بینی شده بود قیمت ارز اوایل امسال حدود ۴۵ هزار تومان باشد و در حال حاضر بر روی حدود ۵۰ هزار تومان تثبیت شده و چندان نوسان نداشته است به چند دلیل؛ اول خوش بینی جو جامعه به بعضی از ارتباطات با خارجی‌ها بوده و باعث شد تصور عمومی بر این باشد که به طرف تعامل‌هایی با جامعه جهانی پیش می‌رویم. علت دیگر هم آزادسازی برخی از پول‌هاست که به واسطه مذاکرات در اختیار کشور قرار گرفته است.

سمیعی افزود: دلیل دیگر این اتفاق به واقعیت نزدیک شدن بعضی از قیمت‌هاست البته هنوز قیمت‌های غیرواقعی داریم مانند اینکه همچنان دلار ۴۲۰۰ تومان به بعضی از اقلام داده می‌شود، ولی بعضی از این قیمت‌های غیر واقعی کم شده مانند دلار ۴۲۰۰ و دلار ۲۸۵۰۰ که در بعضی موارد کم شده‌اند. امید است هر قیمت غیر واقعی برداشته شود چراکه این به نفع اقتصاد کشور است که قیمت‌ها برای ارز واقعی و تک قیمتی شود و این می‌تواند به تولید، صادرات و اقتصاد کشور کمک کند.

 نرخ ارز تا پایان سال به ۱۰۰ هزار تومان می‌رسد؟

این کارشناس ارزی در پاسخ به این پرسش که عده‌ای از صاحبنظران پیش بینی کرده بودند نرخ ارز تا پایان سال به ۱۰۰ هزار تومان برسد، پیش بینی شما از قیمت ارز تا پایان سال چیست، توضیح داد: قیمت دلار تابع این است که نرخ تورم در کشور ما و نرخ تورم در کشور‌های حوزه دلار چه عددی را نشان می‌دهد مثلا اگر نرخ تورم در کشور ما حدود ۴۰ درصد باشد و در کشور‌های حوزه دلار حدود ۴ درصد باشد، باید ۳۶ درصد به نرخ ارز در طول سال اضافه شود یعنی تقریبا روزی یک در هزار به اینصورت که اگر امروز دلار ۵۰ هزار تومان است فردا صبح باید نرخ ارز ۵۰ هزار و ۵۰ تومان شود. دلیل اینکه نرخ ارز از ۴۵ هزار تومان پیش بینی اولیه فقط ۵ هزار تومان افزایش داشت این است که اقتصاد ما دستوری است و واقعی نیست، این نوع اقتصاد قابل پیش بینی نیست و رئیس کل بانک مرکزی آن هر تصمیمی بگیرد، انجام می‌دهد مگر اینکه قدرتش را نداشته باشد که در اینصورت فنر رها می‌شود همانطوری که بار‌ها رها شده است. از اول سال ۵۷ تا کنون ۱۳ بار ارزش تومان نصف شده است بنابراین با ادامه روند کاهش ارزش پول ملی و تورم بالای چهل درصد، این اتفاق که نرخ ارز ۱۰۰ هزار تومان شود عجیب نیست، همانطور که ۲۵ هزار تومان به ۵۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد به همان سادگی ۵۰ هزار تومان هم می‌تواند ۱۰۰ هزار تومان شود.

تبعات افزایش نرخ تورم

او ادامه داد: مگر اینکه جراحی خوبی در اقتصاد انجام شود و دیگر تورم ۴۰ درصدی را نداشته باشیم حتی تورم زیر ۴ درصدی داشته باشیم دراین‌صورت می‌توان گفت قیمت تومان در حال قوت گرفتن است. تا زمانی که نرخ تورم بالا و افزایش پیوسته حجم نقدینگی داریم، بالا رفتن نرخ ارز امری عجیب نیست. هر مقدار که حجم نقدینگی را زیاد کنند، چون به همان مقدار تولید بالا نمی‌رود و جنس تولید نمی‌شود، قوت تومان کم می‌شود و این اتفاق به این معناست که هرچه در قبال تومان قرار دارد مانند حامل‌های انرژی، اقلام خوراکی و پوشاک، زمین و مسکن و اتومبیل و ... قوتش بالا می‌رود. اگر قدرتش را داشته باشند و یکی از این موارد را سرکوب کنند مانند حامل‌های انرژی مخصوصا بنزین و قیمت آن را ارزان‌تر از آب قرار بدهند بارش بر روی سایر اقلامی که بر روی آن تسلط ندارند می‌افتد یعنی وقتی بنزین ارزان می‌شود در مقابل مسکن، اقلام خوراکی و ... با افزایش قیمت رو به رو می‌شوند. همچنین درمورد ارز هم همین است و اگر کنترل نرخ آن را داشته باشند بار آن بر روی مسکن، اتومبیل و ... می‌افتد.

ابزار بلندمدت برای کنترل نرخ ارز

به گفته سمیعی، بنابراین ابزار بلندمدت برای کنترل نرخ ارز جراحی اقتصادی، کنترل تورم و عدم افزایش نقدینگی است، اگر هم بگویند درصورتی که پول چاپ نکنیم نمی‌توانیم حقوق کارمندان را بدهیم و مملکت را اداره کنیم باید گفت که این موضوع راه حل دارد و آن هم حذف سوبسید‌های غیر هدفمند است، حق ندارند به حامل‌های انرژی سوبسید بدهند حتی اگر نیت خیری هم داشته باشند جایز نیست انجام دهند چراکه به ضرر اقتصاد می‌شود.

این کارشناس ارزی تصریح کرد: تنها سه جا حق دارند سوبسید بدهند؛ ۱. آموزش و پرورش، ۲. بهداشت و درمان و ۳. قضاوت و امنیت و برای هرچیز دیگر نباید سوبسید داده شود. قیمت واقعی نعمت است و باعث رقابت و قوت اقتصادی کشور می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر