تازهترین کودتا در آفریقای غربی و مرکزی/ از گابن چه خبر؟
گروه جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ احتمالاً روز دوشنبه که «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه در جریان نشست کنفرانس سفیران در پاریس، نسبت به افول قدرت غرب و به ویژه «خطر تضعیف اروپا» هشدار داد، پیشبینی نمیکرد که دو ماه بعد از کودتای نیجر، شاهد وقوع کودتای دیگری در آفریقای مرکزی و غربی باشد که زمانی حوزه استعماری فرانسه به شمار میرفت.
بعد از کودتای ۲۶ جولای (۴ مرداد) که به برکناری «محمد بازوم» رئیس جمهور این کشور و حوادثی، چون حمله به سفارت فرانسه و درخواست کودتاچیان برای اخراج سفیر فرانسه منجر شد، اکنون شاهد سقوط یکی دیگر از دولتهای آفریقایی وابسته به غرب هستیم.
جمعی ۱۲ نفره از نظامیان گابن، امروز چهارشنبه با حضور در ساختمان تلویزیون این کشور، از براندازی دولت رئیس جمهور «علی بونگو اوندیمبا» خبر دادند.
آنها مشروعیت انتخابات ریاست جمهوری را که برای سومین بار به علی بونگو مجال زمامداری میداد، زیر سوال بردند.
گابن، واقع در غرب آفریقای مرکزی و در همسایگی خلیج گینه و در سواحل شرقی اقیانوس اطلس قرار گرفتهاست و با کشورهای جمهوری کنگو، کامرون و گینه استوائی همسایه است. این کشور یکی از مهمترین متحدان فرانسه در آفریقای مرکزی به شمار میآید.
این هشتمین کودتا در مناطق غربی و مرکزی قاره آفریقا از سال ۲۰۲۰ به بعد به شمار میآید. کودتای قبلی، مربوط به نیجر است که در ۲۶ جولای امسال رخ داد.
در ادامه، به تعدادی از اخبار مرتبط با تحولات گابن میپردازیم.
نشست ویژه وزرای دفاع اتحادیه اروپا
«جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه واکنش به کودتای نظامی در گابن و سرنگونی دولت «علی بونگو»، اعلام کرد که وزرای دفاع اتحادیه اروپا به زودی درباره وضعیت گابن با یکدیگر گفتگو می کنند.
وی در این خصوص ادامه داد: باید در مورد آنچه در غرب آفریقا می گذرد، فکر عمیقی بکنیم. این که چگونه می توانیم سیاست خود را در قبال این کشورها بهبود بخشیم، مساله بزرگی برای اروپا به شمار می آید.
واکنش کاخ سفید
کاخ سفید امروز چهارشنبه با توجه به تضعیف جایگاه غرب در قاره سیاه، اعلام کرد: ایالات متحده نگران تلاش نظامی برای تصاحب قدرت در گابن است.
در همین رابطه، «جان کربی» هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا، در بیانیهای مدعی شد: ما این موضوع را از نزدیک زیرنظر داریم و به حمایت از آرمانهای دموکراتیکی که توسط مردم آفریقا ابراز میشود، ادامه خواهیم داد!.
علی بونگو در حبس خانگی
افسران ارتش گابن به دنبال کودتای امروز چهارشنبه اعلام کردند «علی بونگو اوندیمبا» رئیسجمهور این کشور در بازداشت خانگی است و یکی از پسرانش هم به اتهام «خیانت» بازداشت شده است.
ظاهرا سایر مقامهای دولت هم بازداشت شدهاند.
نخستین واکنش رئیس جمهور گابن به کودتا
«علی بونگو اوندیمبا» رئیسجمهور ۶۴ ساله گابن، که از زمان اعلام کودتای افسران ارشد ارتش گابن از سرنوشت او خبری در دست نبود و خانواده او از سرنوشت او، اظهار بیاطلاعی کرده بودند، در نخستین واکنش به کودتای نظامی صورت گرفته، از مردم کشورش خواست که به میدان بیایند.
وی از مردم گابن خواست تا «سر و صدا» به پا کنند و اعلام کرد که در مقر اقامتش تحت بازداشت قرار دارد.
واکنش روسیه
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه اعلام کرد که وضعیت در گابن مایه نگرانی عمیق است و مسکو آنچه در آنجا اتفاق میافتد را رصد میکند.
واکنش چین
وزارت خارجه چین خواستار آن شد که همه طرفها در گابن امنیت «علی بونگو اوندیمبا» رئیسجمهور این کشور غرب آفریقا را که در پی کودتا در حبس خانگی به سر میبرد، تضمین و از صلح و ثبات ملی حمایت کنند.
«وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: پکن از نزدیک وضعیت در حال تحول در گابن را دنبال میکند.
وی افزود: ما از همه طرفها در گابن میخواهیم منافع اساسی این کشور و مردم آن را در نظر بگیرند و از طریق گفتگو اختلافات را حلوفصل و در اسرع وقت نظم عادی را برقرار کنند.
واکنش فرانسه
«الیزابت بورن» نخستوزیر فرانسه اعلام کرد که کشورش از نزدیک در حال رصد تحولات گابن است.
به نوشته «فرانس پرس»، اظهارنظر بورن اولین واکنش فرانسه به عنوان قدرت استعماری سابق در گابن است حال آنکه نفوذ پاریس در آفریقا بر اثر کودتاهای اخیر تضعیف شده، کودتاهایی که دولتهای دوست (فرانسه) را سرنگون کرده است.
واکنش اتحادیه اروپا
«جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در اولین واکنش به کودتای گابن گفت، تحولات در این کشور آفریقایی، اوضاع منطقه را بیثبات میکند.
وی با اشاره به کودتای نیجر افزود: اگر تأیید شود که یک کودتای نظامی دیگر رخ داده است، بیثباتی در کل منطقه افزایش مییابد».
انتهای پیام/