رئیس فرهنگستان علوم معرفی شد/ مخبر دزفولی: رصدخانه ملی در حوزه فناوری و نوآوری ایجاد میشود
به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین تکریم خدمات ۲۵ ساله رضا داوری اردکانی در فرهنگستان علوم و معارفه محمدرضا مخبر دزفولی، دوشنبه ۶ شهریور ۱۴۰۲ با حضور اشخاص سرآمد علمی در فرهنگستان علوم برگزار شد.
رصدخانه ملی در حوزه فناوری و نوآوری ایجاد میشود
محمدرضا مخبر دزفولی رئیس فرهنگستان علوم در این مراسم اظهار کرد: قدردانی از استاد داوری اردکانی باید به وسیله فرهیختگان و بزرگان انجام شود، اما بنده هم باید رسالت شاگردی خود را ایفا کنم و مهمترین درسی که از ایشان گرفتم زندگی بود؛ چرا که نقطه عمیق فلسفه در تفکر است.
وی افزود: فرهنگستان محل علم و تکریم دانشمندان و تبادل افکار است و از آنجایی که بیش از ۲۰ سالی در فرهنگستان بودم این را از نزدیک احساس کردم و با وجود اینکه داوطلب ریاست فرهنگستان علوم نبودم، اما از حکم رئیس جمهور برای مسئولیتم تشکر میکنم.
مخبر دزفولی تصریح کرد: فرهنگستان علوم میتواند برای پیشرفت کشور فعالیتهای زیادی انجام دهد و این موضوع با هدایت و همواری شما استادان میسر است و اولین کار این است که فعالیتهای فرهنگستان را قدر بدانیم و ناسپاسی نکنیم و در صورت اصلاح و ارتقا باید کار را به ثمر برسانیم.
رئیس فرهنگستان علوم تصریح کرد: پیشنهاد بنده علاوه بر جایگاه مشورتی، نقش تصمیم سازی فرهنگستان علوم است که با ظرفیت دانشمندان برای پیشرفت کشور محقق میشود.
مخبر دزفولی گفت: ما در فرهنگستان علوم با دانشگاهها متفاوت هستیم و فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی داخل آموزش عالی بر عهده فرهنگستان نیست و باید رویکردهای تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاهها را در داخل فرهنگستان تقویت کنیم و باید نقش برجستهای در پیشرفت ایران اسلامی ایفا کنیم و حرکتمان رو به جلوست و نمیتوانیم به عقب برگردیم.
وی افزود: با کار جمعی باید در راستای پیشرفت علمی و استفاده از ظرفیت دانشمندان حرکت کنیم و نمیتوانیم جداگانه این امر را محقق کنیم.
مخبر دزفولی افزود: پرداختن به مقوله تعلیم و تربیت از کودکی تا دانشگاه باید یکی از محورهای فرهنگستان علوم باشد و نسل آینده را برنامههای فعلی فرهنگستان علوم شکل میدهد.
وی اضافه کرد: فرهنگستان باید در سطح راهبردی یعنی نظارت و اثرگذاری و نقش آفرینی فعال در حل مسائل کشور و پیشنهاد راه حل حضور داشته باشد و برای تحقق این امر باید ۳ گانهای را با ضلعهای اعضای فرهنگستان وابسته و پیوسته، نخبگان دانشگاهها، دانشمندان و سیاستمداران و دولتمردان تعریف کند که به کمک بیایند؛ چرا که نخبگان و اعضای فرهنگستان برای پیشبرد برنامههای راهبردی علم نمیتوانند به تنهایی نقش ایفا کنند.
رئیس فرهنگستان علوم بیان کرد: یکی دیگر از کارهای ما حفظ گنجینه هوشی و دانشی و تخصصی کشور است چراکه ایرانیها نقش موثری در تمدن سازی داشتهاند و دشمنان میخواهند اینگونه نباشد و ما نباید بگذاریم، بلکه باید دانشمندان را در راس کار بنشانیم تا مطابق تاکیدات مقام معظم رهبری به ایران قوی دست پیدا کنیم.
مخبر دزفولی افزود: میتوانیم مرجعیت علمی به دست آوردیم که رهبر معظم انقلاب چندین بار فرمودند و فرهنگستان علوم باید در این زمینه طراحی داشته باشد و علوم پایه را باید به گونهای طراحی کنیم تا در تصمیم سازیهای میدانی و صحنه بین المللی نقش ایفا کند و به منافع ملی هم باید توجه کنیم. رصد خانه ملی در حوزه نوآوری و فناوری را باید شکل دهیم.
داوری اردکانی: هیچ وقت قصد و غرض مالی و شهرت از راه فلسفه نداشتم
رضا داوری اردکانی در این مراسم اظهار کرد: بیش از حد استحقاق، مورد لطف و احسان اعضای فرهنگستان علوم، دانشگاهها، پژوهشگاهها و اهل فن و دانش مملکت بودهام، اما وقتی که به خود نگاه میکنم شاهد ضعفهایی هستم و از این همه لطف و محبت تعجب میکنم.
داوری اردکانی تصریح کرد: استادان بزرگوار با تواضع خود به بنده لطف و محبت دارند، بنده معلم و دانشجوی فلسفه بودهام، هیچوقت قصد و غرض مالی و شهرت نداشتهام و ملاحظات را تا حد امکان رعایت کردهام و برخی مواقع از عهده آن برنیامدهام چرا که در معنای کلی علم و در معنای خاص در حوزه فلسفه سرکش است.
وی گفت: دکتر مخبر را از ۳۰ سال گذشته میشناسم که اهل علم و سیاست است، احترام به عالم صفت اهل علم است که ایشان در مقابل علم متواضع است.
داوری اردکانی اضافه کرد: من نمیدانم دانشجوی فلسفه باید رئیس فرهنگستان علوم باشد یا خیر؟ بنده داوطلب ریاست فرهنگستان نبودهام و زندگی و خوشبختی بنده بودن در دانشگاه و فرهنگستان علوم بوده است و مورد احسان اهل دانش بودهام که کم ارزشی نیست و زمانی که رئیس شدم گفتم نماینده و وکیل هستم نه رئیس فرهنگستان و همیشه سعی در ماندن پای قولم بودهام و فرهنگستان را بسیار دوست دارم.
وی افزود: دانشمندان به جامعه و مسائل نظر دارند و از دیدگاه علمی خود نگاه میکنند، اما فلسفه به بازی عالم توجه میکند و تفکر افراد را تغییر میدهد.
داوری اردکانی اضافه کرد: هیچ اساسنامهای هر چقدر هم دقیق باشد نمیتواند بدون اشکال باشد، اما بنده سعی خود را بر راهبرد مسائل دقیق پیش بردم؛ چرا که شرایط فرهنگستان علوم با دانشگاه متفاوت است؛ بنابراین با تشکیل کارگروهها و شورای آیندهنگری سعی در رفع مسائل کشور داشتهایم.
وی گفت: اگر همه کشور به خصوص سیاست به علم مدد نکند کار دچار مشکل میشود و این دو باید همسو با یکدیگر حرکت کنند و علم از هیچ چیز و هیچ فردی فرمان نمیبرد.
حجت الاسلام خسروپناه: پیوند فرهنگ و علم در نهاد فرهنگستان علوم حکیمانه است
حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم اظهار کرد: درباره استاد رضا داوری اردکانی صحبت زیاد است و اخیرا مجلس علمی درباره اندیشههای دکتر داوری برگزار شد، متوجه شدم موضوعی که باعث نشاط ایشان میشود همین برگزاری مباحث علمی است.
وی افزود: وقتی آثار استاد رضا داوری اردکانی را مطالعه میکنیم متوجه میشویم که ایشان واقعا فیسوف انضمامی هستند، اما عمده فلیسفان انتزاعی هستند و خلا فلسفه در توجه کم به امور انضمامی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: دکتر مخبر دزفولی دانشمند مدیر و مدیر دانشمند است و در زمان دبیری شورای عالی انقلاب فرهنگی در راستای اجرای نقشه علمی کشور نقش موثری ایفا کردند و شخصیت فرهیخته در حوزه مدیریت و حکمرانی علم داشتهاند.
حجت الاسلام خسروپناه اضافه کرد: هدف ما انتخاب یکی از اعضای فرهنگستان علوم به عنوان رئیس جدید فرهنگستان علوم بود که همگی دکتر مخبر دزفولی را پیشنهاد دادند.
وی بیان کرد: پیوند فرهنگ و علم در نهاد فرهنگستان علوم حکیمانه است و مقصود از فرهنگ یک فرهنگ ایرانی اسلامی است و قوام فرهنگ ایرانی اسلامی مانند شاهنامه فردوسی، گلستان و بوستان خرد است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: برخی از جوانان نسل امروز از خرد حکمی فاصله گرفتهاند و گسسته نسل حرف غلطی است و اصلا وجود ندارد، بلکه هم اکنون دو زیست جهان زیستی در عرض هم داریم و همین نسل است که علم کشور را توسعه میدهند.
وی گفت: فرهنگستان علوم باید نقشی در حکمرانی علم داشته باشد و میتواند راهبینی و راهبردی و راهبری و راهسنجشی حکمرانی علم را در دست بگیرد.
مدیر فرهنگستان علوم باید دارای سعه صدر باشد/ دکتر مخبر دزفولی اهل استماع است
علی اکبر صالحی، عضو وابسته فرهنگستان علوم در این برنامه گفت: دکتر داوری حق استادی بر گردن خیلی از ما دارند و حرف زدن راجع به ایشان کار سختی است.
وی افزود: اگر ایدئولوژی و فلسفه را دو وجه متمایز اندیشه ورزی انسان بدانیم، انقلاب اسلامی با وجهه ایدئولوژی که به شخصی دارد تحقق یافته است، اما در سطح بین المللی وجه فلسفی آن در حال نمایان است.
صالحی تصریح کرد: امور جزمی در جای خودش، ولی امور عینی برای بررسی زندگی باید پای میدان بیاید و الان وقت شکوفاشدن آن است و زمان هم اکنون برای فیلسوفان است چرا که پرسشهای بسیاری وجود دارد.
عضو وابسته فرهنگستان علوم ادامه داد: نسل زد سرگشته و گم گشته است و چیزی نمیداند، ظهور انقلاب اسلامی تلنگری به اذهان عمومی زد و انسان را به معرفت شناسی آگاه کرد. زمانی نهیلیسم حکمرانی میکرد و نسل زد دوباره با خطر مواجهه شدن با نهلسیم روبه روست.
وی بیان کرد: بنده تخصصی در حوزه فلسفه ندارم، اما علاقهمند به معاشرت با فیلسوفان هستم.
عضو وابسته فرهنگستان علوم اضافه کرد: ویژگی خاص دکتر اردکانی تواضع در علم و حکمت و دانش و اخلاق و ادب است که ایشان اسوهای برای نسل کنونی و آینده است و عمق تفکر، خلاقیت و نوآوری و انتقاد پذیری و تواضع در شخصیت استاد قابل رویت است.
صالحی گفت: مدیر فرهنگستان علوم باید دارای سعه صدر باشد و ویژگی دکتر مخبر این است که از سربازی به سرداری رسیده است و میتواند صحبتهای مختلف را استماع و بهترینها را انتخاب کند.
انتهای پیام/