صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

ربات‌های دو پا با مغز هوش مصنوعی به تولید انبوه می‌رسند؟

بشر از سال‌های بسیار دور علاقه خاصی به کشف ناشناخته‌ها و ورود به عرصه‌های پر رمز و راز جهان هستی دارد، در این میان ساخت ربات‌هایی شبیه به انسان یکی از رویاهایی است که در سر می‌پروراند.
کد خبر : 863137

به گزارش خبرنگار ارتباطات و فناوری اطلاعات خبرگزاری علم و فناوری آنا، بشر از سال‌های بسیار دور علاقه خاصی به کشف ناشناخته‌ها و ورود به عرصه‌های پر رمز و راز جهان هستی دارد؛ از دریا و اقیانوس‌ها گرفته تا سفر به فضا و اکتشافات فضایی. در این میان ساخت و طراحی ربات‌هایی شبیه به انسان با قدرت‌ بشری یکی از رویاهایی است که در سر می‌پروراند.

شرکت‌های بسیاری برای رسیدن به این هدف تلاش‌ کرده‌ و تولیداتی ارائه کرده‌اند. به‌خصوص که با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن فناوری‌های نوینی همچون هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی علاقه شرکت‌ها به ساخت و طراحی ربات‌های انسان‌نما بیشتر شده است.

طراحی ربات‌هایی دو پا با مغز هوش مصنوعی

حال استارت‌اپ چینی «هوش فوریه» (Fourier Intelligence) به ربات‌های دو پا با مغز هوش مصنوعی چشم دوخته است. این شرکت مستقر در شانگ‌های قصد دارد تولید انبوه ربات «جی‌آر-۱» (GR-۱) خود را تا پایان سال ۲۰۲۳ آغاز کند و سال آینده هزاران واحد تحویل دهد. فوریه امیدوار است با شرکت‌های بزرگ هوش مصنوعی برای کار روی مغز ربات دوپا همکاری کند. جی‌آر-۱ قادر به راه رفتن روی دو پا با سرعت ۵ کیلومتر در ساعت و حمل بار ۵۰ کیلوگرمی است.

جامعه جهانی فناوری از زمان راه‌اندازی استارت‌اپ «اوپن‌ای‌آی» (OpenAI) در ماه نوامبر روی نرم‌افزار هوش مصنوعی متمرکز شده است. شرکت‌های کمی در جهان به دلیل موانع تکنولوژیکی و هزینه‌های بالای توسعه با طراحی ربات انسان‌نما موفقیت کرده‌اند. در چین، بیشتر شرکت‌ها ترجیح دادند تلاش‌ خود را روی ساخت ربات‌های چهارپا بگذارند.

بسیاری از فناوری‌های مورد استفاده در ربات‌های توان‌بخشی اساسا برای ربات‌های انسان‌نما قابل استفاده هستند. ر‌بات‌های انسان‌نما به موتور‌های بسیار خوبی نیاز دارند که قدرتمند و سبک باشند.

این تیم در سال ۲۰۲۲ توانست ربات ۱.۶۵ متری را روی هر دو پا بلند کند و راه برود. به گفته «الکس گو»، بنیان‌گذار و مدیر اجرایی فوریه این یک تلاش بی‌سابقه است. ما به سختی برای ساخت و طراحی این ربات پیش رفتیم.

ربات‌های اجتماعی می‌توانند به جمعیت سالخورده چین کمک کنند. تمرکز فوریه همیشه روی ربات‌های انسان‌نما نبوده است. این شرکت که به افتخار ریاضی‌دان و فیزیک‌دان فرانسوی قرن نوزدهم جوزف فوریه نامگذاری شده، در اصل در سال ۲۰۱۵ در مرکز فناوری ژانگ جیانگ شانگ‌های با هدف توسعه رباتیک توان‌بخشی تاسیس شد.

محصولات فعلی این شرکت شامل دوچرخه ورزشی هوشمند، دستکش رباتیک بی‌سیم و مجموعه‌ای از ابزار‌های هدایت کامپیوتری است که به کاربران کمک می‌کند تا حرکت دست‌ و پا‌ خود را بازیابی کنند.

تجاری‌سازی ربات‌های انسان‌نما در بازار مصرفی

اما گو مدت‌ها بود که رویای ساخت ربات انسان‌نمای خود را در سر می‌پروراند، بنابراین در سال ۲۰۱۹ پس از اینکه فوریه دستگاه‌های توان‌بخشی هوشمند خود را به صد‌ها بیمارستان و مرکز درمانی ۱۰ کشور مختلف ارائه کرد به این نتیجه رسید که زمان آغاز یک سرمایه‌گذاری است.

فوریه یک ویدئوی آنلاین از پیاده روی جی‌آر-۱ منتشر کرد که تحسین بسیاری از بینندگان را برانگیخت، اما بازخوردهای زیادی هم داشت. گو در این باره می‌گوید: «برخی از بینندگان گفتند که این ویدئو کامپیوتری طراحی شده است. من درک می‌کنم که این حوزه هنوز در مراحل اولیه است و مردم نظرات متفاوتی دارند. ۲۰ سال گذشته هم برخی استدلال می‌کردند که خودرو‌های الکتریکی قادر به سفر در جاده‌ها نیستند.»

علاوه بر چالش‌های فنی، محققان و متخصصان رباتیک هشدار داده‌اند که شرکت‌ها هنوز در تجاری‌سازی ربات‌های انسان‌نما در بازار مصرفی با مشکلات زیادی مواجه هستند.

«ژانگ ژیائورونگ»، مدیر موسسه تحقیقاتی چینی معتقد است که ربات‌های انسان‌نما در حال حاضر بیشتر در آزمایشگاه‌ها زندگی می‌کنند و بسیار گران‌قیمت هستند. اما با این مشکلات، مانع از تلاش شرکت‌ها نشده است.

ربات‌های انسان‌نمای فعلی فاصله زیادی با بشر دارند

«لی جون»، بنیان‌گذار غول چینی گوشی‌های هوشمند در آگوست ۲۰۲۲ از اولین ربات انسان‌نما خود به‌نام «سایبر وان» (CyberOne) رونمایی کرد که قابلیت راه رفتن داشت.

دو ماه پس از آن، ایلان ماسک بنیان‌گذار میلیاردر تسلا از نمونه اولیه ربات «اپتیماس» (Optimus) این شرکت را رونمایی کرد و ویدئویی از آن در حال انجام کار‌هایی مانند حمل جعبه و جابه‌جایی میله‌های فلزی منتشر شد.

ماسک ماه گذشته اعلام کرد که هدف اپتیماس داشتن هوش عالی نیست، بلکه کمک به انسان در کار‌های خسته کننده، تکراری یا خطرناک است.

گو دیدگاه‌ مشابهی با ماسک دارد، اما به گفته وی ربات‌ها می‌توانند با ارائه عواطف و احساس به دوستان خوبی برای انسان تبدیل شوند. در حالی که ربات‌های انسان‌نمای فعلی هنوز در حرکت و توانایی شناختی، فاصله زیادی با انسان‌ها دارند. مدل‌های زبانی توانایی استدلال منطقی را به ربات‌ها می‌دهند و آن‌ها را بسیار شبیه انسان می‌کند.

گو می‌گوید: «ربات جی‌آر-۱ به برخی از دانشگاه‌ها و شرکت‌های هوش مصنوعی برای تحقیق و توسعه ارائه شده است. تا پایان سال، تولید انبوه آن آغاز شده و هزاران دستگاه در سال ۲۰۲۴ آماده می‌شود.»

وی انتظار دارد ربات‌های انسان‌نمای فوریه که پتانسیل بالایی در مراقبت از سالمندان، آموزش و پذیرایی از مهمانان دارند، در سه تا پنج سال آینده درآمد بیشتری نسبت به ربات‌های توان‌بخشی داشته باشند.

گو می‌گوید: «تا تبدیل شدن ربات‌های انسان‌نما به بخشی از زندگی روزمره بشر راه زیادی در پیش است. نباید انتظار داشت در یک سال معجزه اتفاق بیفتد. باید به آن‌ زمان بدهیم. اما این ربات‌ها در ۵ یا ۱۰ سال دیگر به بخشی از زندگی انسان‌ها تبدیل می‌شوند.»

کلام پایانی

با این حال؛ هیچ محدودیتی برای بشر روی کره زمین وجود ندارد تا رویاهای خود را عملی نکند. حال بسیاری از تخیلات بشری از جمله ربات‌ها و ماشین‌های هوشمند که در فیلم‌ها و سریال‌های تخیلی دیده می‌شدند با تلاش و همت انسان‌ها پا به دنیای واقعی گذاشته‌اند. هوش مصنوعی و ابزارهای پیشرفته آن تحول بسیاری را در زندگی انسان‌ها به ارمغان آورده است. حتی می‌توان تصور کرد در آینده‌ ربات‌هایی شبیه‌تر به رفتارهای انسان با عواطف و احساسات انسانی طراحی شوند.

هرچند برخی از کارشناسان نگرانی زیادی درباره پیشرفت ربات‌ها، توسعه هوش مصنوعی و ابزارهای هوشمند آن دارند. اما هیچ‌گاه نمی‌توان جلوی روند رو به رشد فناوری را گرفت. پیش از این هم با روی کار آمدن فناوری‌های جدید بازخوردهای بسیاری به راه می‌افتاد اما برای عقب نماندن از تکنولوژی‌های تازه همه کشورها همیشه با مسیر تحول پیش می‌روند. در این راستا باید قوانینی نوشته شود تا با اتکا به آن جلوی خطرات احتمالی را گرفت.

انتهای پیام/

زینب خسروی
ارسال نظر