صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش میدانی آنا از اجرای طرح عفاف و حجاب؛

مردم در طرح عفاف و حجاب چگونه با تذکر پلیس برخورد می‌کنند؟/ وقتی «فراجا» کار فرهنگی می‌کند

طرح عفاف و حجاب پلیس می‌تواند طرح موفقی باشد؛ چراکه با این دست اقدامات فرهنگی می‌توان در جامعه نقش بیشتری را ایفا کرد و شهروندان نیز همراهی بهتری خواهند داشت.
کد خبر : 862291

گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا- میثم نامنی: مدت کوتاهی می‌شود که در نقاط مختلف شهر شاهد حضور «سرمه‌ای‌پوشانی» هستیم که به همراه تعدادی از بانوان در حال قدم زدن یا بهتر است بگوییم گشت زدن در خیابان‌ها و معابر متفاوت هستند و به همراه خود دوربینی دارند که روی لباس‌هایشان نصب شده است.

افرادی که وقتی با آن‌ها مواجه می‌شوید، با روی باز و گشاده با شما برخورد می‌کنند و قصد هیچ گونه برخورد قهری نیز ندارند و به دنبال فرهنگ‌سازی برای جامعه به‌ویژه برخی از جوانان که راه را اشتباه می‌روند، هستند.

حوالی ساعت ۱۹ یکی از شب‌های ماه محرم بود که در یکی از خیابان‌های شرق پایتخت در حال قدم زدن به سمت هیئت بودیم، مسیری که روزانه شهروندان زیادی برای تردد، خرید، گشت‌وگذار و... از آن استفاده می‌کنند و حالا به مناسبت ماه محرم ایستگاه‌های صلواتی و هیئت‌ها نیز در آن‌جا برپا شده بود.

علت حضور کارکنان انتظامی در معابر و پیاده‌راه‌ها چیست؟

وقتی خیابان را طی می‌کردیم، مقابل خود با چهار نفر از نیرو‌های انتظامی که دو خانم و دو آقا بودند، مواجه شدیم که خیابان را طی می‌کردند و زمانی که خانم بی‌حجابی در معابر مشاهده می‌شد، به سمت وی می‌رفتند تا تذکر دهند که همین اقدام منجر شد تا کنجکاوانه دنبال آن‌ها برویم و متوجه دلیل این کار پلیس شویم.

ابتدا به دلیل دوربینی که به لباس آن‌ها وصل شده بود، فکر‌های متفاوتی به سر شهروندان می‌زد و ترس داشتند که نکند اتفاقی قرار است برای آن‌ها بیفتد؛ اما وقتی به رفتار پلیس دقت می‌کردند، متوجه می‌شدند که قرار است اقدامی فرهنگی صورت گیرد و به افرادی که حجاب مناسبی ندارند، تذکر لسانی می‌دهند تا حجاب‌هایشان را رعایت کنند.

نحوه برخورد شهروندان با تذکر پلیس!

در همین راستا همراه این افراد رفتیم تا واکنش شهروندان را مقابل روی باز پلیس که قصد داشت بانوان با یک تذکر لسانی حجاب خود را رعایت کنند، ببینیم؛ بسیاری از شهروندان با توجه به حرمت ایام ماه محرم در اولین تذکر اقدام به رعایت پوشش و حجاب خود می‌کردند؛ اما برخی دیگر نیز توجهی نداشتند و اگر فرصتی فراهم می‌شد، اقدام به شلوغی و جمع کردن سایر افراد به دور خود می‌کردند تا آبروریزی شود.

بسیاری از شهروندان با توجه به حرمت ایام ماه محرم در اولین تذکر پلیس اقدام به رعایت پوشش و حجاب خود می‌کردند

اما در عین حال پلیس هیچ‌گونه درگیری نداشت و نکته قابل توجهی که نظر ما را جلب کرد، اهدای هدیه روسری به بانوان بدون حجابی بود که از کرده خود پشیمان بودند و قصد داشتند از آن لحظه به بعد حجابشان را رعایت کنند.

بالارفتن صدای برخی بانوان در خیابان به دلیل عدم رعایت حجاب

بعد از گذشت یک ساعت وارد میدانی در حوالی همان خیابان شدیم و زمانی که پلیس وارد میدان شد، برخی از افراد حجاب خود را رعایت و برخی دیگر نیز بعد از شنیدن تذکر رعایت حجاب، اقدام به بالابردن صدای خود می‌کردند که در همان حین بانوان پلیس افراد را آرام می‌کردند و مشغول به کار فرهنگی خود می‌شدند.

با تعدادی از همین بانوان بدحجاب به گفت‌وگو نشستیم تا نسبت به طرح عفاف و حجاب پلیس که تازه در سطح کشور آغاز به کار کرده بود و داشت کم کم جای خود را پیدا می‌کرد، سؤال کنیم.

خبرنگار: وقتی پلیس به سمت شما آمد، چه احساسی داشتید؟

شهروند: «احساس کردم که قرار است اتفاق تلخ یا واکنش منفی شکل بگیرد، برای همین موضوع سریع حجاب خودم را حفظ کردم تا وقتی که از ما فاصله گرفتند دوباره حجاب را برداریم؛ اما وقتی که به سمت من آمدند و گفتند که به حرمت این شب حجابتان را رعایت کنید، دلم لحظه‌ای شکست.»

خبرنگار: این کار پلیس روی شما بیشتر تاثیرگذار است یا اینکه به صورت قهری یا گشت ارشاد وارد میدان شوند؟

شهروند: «گذشته پلیس با گشت ارشاد جلوی من را می‌گرفت و به خاطر ترس فقط حجابم را رعایت می‌کردم؛ اما الان که با خوش‌اخلاقی به من تذکر رعایت حجاب را دادند و به این روش صحبت کردند، قطعاً حجابم را بیشتر حفظ می‌کنم. اینکه فردی با احترام صحبت کند بسیار بیشتر در ذهن‌ها تاثیر می‌گذارد.»

فرار یک بدحجاب از طرح عفاف و حجاب پلیس!

در همین راستا ما به دنبال پلیس رفتیم که ناگهان با صحنه‌ای عجیب مواجه شدیم؛ خانمی بدحجاب که وقتی پلیس را دید از دور فرار کرد و همین کار منجر شد که پلیس هم دنبال او برود؛ چراکه ممکن بود خلاف دیگری کرده باشد و با دیدن پلیس اقدام به فرار کند و بعد از گذشت دقایقی پلیس جلوی فرد را گرفت و متوجه شدیم که از ترس حجاب فرار کرد. 

خبرنگار: چرا با دیدن پلیس فرار کردید؟

شهروند: «فکر کردم که قرار است گشت ارشاد من را بگیرد، برای همین از ترس فرار کردم و به سمت ماشین دویدم که جلوی من را گرفتند.»

خبرنگار: وقتی جلوی شما گرفته شد، برخورد نامناسبی کردند؟

شهروند: «خیر- رفتار بدی نکردند، نمی‌دانستم که قرار است تذکر زبانی به من داده شود و وقتی که مشاهده کردند حجاب ندارم، به من  یک روسری هدیه دادند که تشکر می‌کنم و قول می‌دهم که روسری را از سر برندارم.»

یک شهروند: وقتی که پلس مشاهده کرد حجاب ندارم، به من یک روسری هدیه داد که تشکر می‌کنم و قول می‌دهم که روسری را از سر برندارم

خبرنگار: شما که ترس دارید، چرا بدون حجاب به خیابان آمدید؟

شهروند: «من قبلا حجابم را رعایت می‌کردم، اما دوستانم می‌گفتند که چرا روی مد جامعه نیستی و این عقب‌مانده‌بازی‌ها را کنار بگذار! البته الان متوجه شدم که آن موقع عقب‌مانده نبودم و خود آن‌ها از ارزش‌های جامعه فاصله گرفته‌اند.»

خبرنگار: از این به بعد حجاب را رعایت می‌کنید؟ یا چند دقیقه بعد همین روسری هم کنار می‌گذارید؟ 

شهروند: «دیگه حتما رعایت می‌کنم و به خاطر همین رفتار خود پلیس هم که شده شالم را از سر بر نمی‌دارم و یادگاری که دادند همیشه به یاد دارم.»

ما بعد از گذشت لحظاتی اقدام به ترک خیابان کردیم و متوجه شدیم که افراد زیادی در سطح معابر حضور دارند تا در طرح عفاف و حجاب فقط تذکر زبانی دهند تا بانوان کشور از ارزش‌های جامعه دور نشوند و با رعایت قانون و حجاب خود، مشکلی برای خود و خانواده ایجاد نکنند.

طرح عفاف و حجاب پلیس نیز طبق گفته شهروندانی که با آن‌ها مصاحبه انجام شد می‌تواند طرح موفقی باشد، چراکه با این دست اقدامات فرهنگی می‌توان در سطح جامعه نقش بیشتری را ایفا کرد و شهروندان نیز همراهی بهتری خواهند داشت.

انتهای پیام/

ارسال نظر