صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۱ - ۲۰ مرداد ۱۴۰۲
با الگوگیری از گل آفتابگردان؛

نورگیر هوشمند خورشیدی تولید شد

محققان یک شرکت دانش‌بنیان موفق به ساخت نورگیر هوشمند خورشیدی شدند که براساس حرکت گل آفتابگردان کار می‌کند.
کد خبر : 861910

مسعود فیضی مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: در این شرکت موفق به ساخت «نورگیر هوشمند خورشیدی» شدیم.

وی افزود: امروزه یکی از مشکلات در ساخت مسکن، کمبود زمین است که دولت و سازندگان را مجبور به افزایش تعداد طبقات واحد‌های مسکونی و در اصل عمودی سازی ساختمان‌ها می کند.

وی گفت: معمولا در شهر‌های بزرگ این معضل بیشتر به چشم می‌خورد و ساختمان‌هایی با ارتفاع بیشتر از چهار طبقه به شدت افزایش یافته است.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان اضافه کرد: هر چه ارتفاع ساختمان‌ها بیشتر و فاصله بین بلوک‌های ساختمانی کمتر شود، کمبود نور در طبقات پایین آنها بیشتر احساس می‌شود.

وی ادامه داد: با توجه به این مشکل شهرداری‌ها معمولا ایجاد نورگیر (پاسیو) در ساختمان‌ها برای تبادل نور و هوای طبیعی را مطابق ضوابط خاصی پیش‌بینی می‌کنند؛ اما مشکل اصلی ان است که در ساختمان‌هایی با ارتفاع سه طبقه یا بیشتر با توجه به فاصله طبقات پایین از پشت بام، وجود نورگیر نیز نمی‌تواند نور مناسبی را به ساکنین این طبقات برساند.

وی با بیان اینکه در این حالت سیستم نورگیر هوشمند خورشیدی روشنا به کمک مهندسان معمار آمده است، گفت: از این رو نورگیرهای هوشمندی را طراحی کردیم که از گل آفتابگردان الگوبرداری شده و برای هر واحد ساختمانی نیاز است.

فیضی ادامه داد: این سیستم در دو مدل طراحی و ساخته می‌شود، نخستین مدل روی نورگیر و داخل باکس نصب می‌شود که به کمک یک پنل آینه‌ای شکل، نور خورشید را دریافت می‌کند و به طبقات پایین ساختمان هدایت می‌کند.

وی توضیح داد: مدل دوم این دستگاه با نام آفتابگردان یا نورگیر آینه‌ای شناخته می‌شود. در این سیستم یک پنل آینه‌ای متحرک در سمت شمال نورگیر نصب و یک پنل آینه‌ای ثابت نیز در بالای نورگیر قرار می‌گیرد. سیستم پنل آینه‌ای متحرک نورخورشید را در روز رهگیری کرده و به پنل ثابت هدایت می‌کند، نور خورشید از طریق پنل ثابت به فضای داخل نورگیر و پایین‌ترین طبقات هدایت می‌شود.

 مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان عنوان کرد: تیم شرکت را متخصصانی در حوزه‌های مهندسی مکانیک، برق، الکترونیک، کنترل و هوش مصنوعی تشکیل دادند که با کمک سیستم‌ها و مکانیزم‌های متعدد مکانیکی، موتورها، گیریبکس‌ها، برد الکترونیکی، سنسور‌ها، پردازنده مرکزی و... این محصول را  طراحی، ساخته و بومی‌سازی کردند.

فیضی بیان کرد: نمونه‌های خارجی این محصول به مانند لوله‌های خورشیدی انتقال نور (سولار تیوب) در برخی کشور‌های آمریکایی و اروپایی مورد استفاده قرار گرفته که برای احداث نیاز به ایجاد فضای کانال جدیدی در ساختمان دارند، قابل استفاده در ساختمان‌های مرتفع نیستند و برای معماری ساختمان‌های ویلایی و اداری با تعداد طبقات محدود مورد استفاده قرار می گیرند.

وی تشریح کرد: یکی از ویژگی‌های این محصول ساخت و بومی‌سازی آن براساس شرایط و ضوابط معماری ساختمان‌های شهر‌های بزرگ ایران است. این محصول به گونه‌ای بومی سازی شده تا بتوان با توجه به شرایط موجود ساختمان‌های امروزی (وجود ووید نورگیر یا پاسیو) آن را نصب و راه اندازی کرد و نیاز به پیش‌بینی فضا‌های دیگری نیست.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان گفت: با توجه به اینکه دانش این محصول بومی‌سازی شده، هزینه آن به مراتب کمتر از نمونه خارجی است و می‌توان تغییراتی در سیستم آن براساس نیاز‌های جدید انجام داد.

وی گفت: یکی از مزایای دیگر این سیستم کاهش مصرف برق در واحد‌های کم نور است. معمولا واحد‌های کم نور در طول روز نیاز به روشن کردن چراغ‌ها و مصرف انرژی دارند که نصب این دستگاه می‌تواند تا حدود زیادی مصرف برق در طول روز را کاهش دهد.

انتهای پیام/

ارسال نظر