تأثیر تغییر اقلیم بر رویدادهای شدید آب و هوایی/ ترکیب خطرناک گرما و خشکسالی بر زندگی بشر
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری آنا، بر اساس نتایج به دست آمده، انتظار میرود فراوانی و شدت این رویدادها، بهویژه در بدترین شرایط افزایش یابد؛ یافتهای که بر لزوم به کاهش انتشار دی اکسید کربن و ارائه استراتژیهای تطبیقی تأکید میکند.
گروهی از دانشمندان دانشگاههای آمریکا به سرپرستی «مایکل مان» تحقیقاتی را در مورد تأثیر تغییرات آب و هوا بر رویدادهای شدید آب و هوایی مانند آتشسوزیهای جنگلی انجام دادند. یافتههای آنها نشان میدهد که در «بدترین سناریو»، تشدید قابلتوجهی در شدت، وقوع و طول عمر چنین رویدادهایی وجود دارد.
مایکل مان، استاد گروه زمین و علوم محیطی در دانشکده هنر و علوم دانشگاه پنسیلوانیا، و همکارانش از دانشگاه کلمسون، دانشگاه کالیفرنیا لسآنجلس و دانشگاه کلمبیا اثرات تغییرات آب و هوایی را بر تشدید شرایط ترکیبی گرما و خشکسالی بررسی کرده و نتایج به دست آمده را در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر کرده اند.
کشف آنها راه را برای پیشبینی بهتر این پدیدههای آب و هوایی درهمتنیده هموار کرده و درک جامعتری را برای دانشمندان و سیاستگذاران فراهم آورد، از این رو میتواند به بهبود استراتژیها برای جلوگیری و برنامهریزی برای رویدادهای آب و هوایی شدید منجر شود.
مان میگوید: میخواستیم ببینیم چگونه مدلهای آب و هوایی پیشرفته مورد استفاده در جدیدترین گزارشهای ارزیابی هیئت بیندولتی تغییرات آب و هوا، به دورههای امواج گرما و خشکسالیها میپردازد که منجر به بروز برخی از بدترین آتشسوزیها طی سالهای اخیر شده است.
وی افزود: همچنین میخواستیم درک بهتری از تعداد دفعات وقوع این رویدادها، مدت زمان معمول و شدت آنها داشته باشیم تا نه تنها پیشبینیهایمان، بلکه رویکردهای کاهش آسیب بیشتر به زندگی انسانها را ارتقا دهیم.
ترکیب خشکسالی و بروز رویدادهای موج گرما و اثرات آنها
محققان اثرات زیانبار خشکسالیهای شدید و آتشسوزیهای جنگلی را که در سه سال گذشته رخ داده است، مستند کردند.
مان میگوید: «دو رویداد برجسته، آتشسوزیهای کالیفرنیا ۲۰۲۰ و فصل آتشسوزی بوتههای استرالیا در ۲۰۱۹-۲۰۲۰ بود که تقریباً یک سال تمام طول کشید و به تابستان سیاه معروف شد. اینها بهعنوان «ترکیب وقوع خشکسالی و موج گرما» (CDHW) شناخته میشوند و به موقعیتهایی اشاره میکنند که در آن یک منطقه دماهای گرم طولانیمدت و کمبود آب را تجربه میکند.
به گفته محققان، وقتی این دو پدیده با هم روی میدهند اثرات یکدیگر را بدتر کنند و به طور بالقوه منجر به بیماریها و مرگهای ناشی از گرما، کمبود آب برای آشامیدن و کشاورزی، کاهش عملکرد محصول، افزایش خطر آتشسوزی در جنگلها و استرسهای اکولوژیکی شوند.
این دانشپژوهان تأکید دارند تغییرات آب و هوایی که توسط فعالیتهای انسانی هدایت میشود میتواند به فراوانی و شدت این رویدادها کمک کند.
پیشبینی دو سناریوی بد و متوسط
محققان دو مسیر اجتماعی-اقتصادی متضاد را با هم مقایسه کردند: «سناریوی پیشرفته یا بدترین سناریو»، که در آن جامعه نمیتواند اثرات تغییرات آب و هوایی انسانی را کاهش دهد، و «سناریوی متوسط»، که در آن برخی اقدامات محافظهکارانه اعمال و تلاشهایی برای رعایت آن انجام میشود.
آنها دریافتند در بدترین سناریو پیشبینی میشود در اواخر قرن بیست و یکم، تقریبا بیست درصد از زمین خشکی در سراسر جهان سالانه دو بار شاهد وقوع CDHW باشند.
این رویدادها میتواند حدود ۲۵ روز طول بکشد و شدت آن چهار برابر شود.
مان میگوید: در مقام مقایسه، میانگین تکرار وقوع CDHW در دوره مرجع مشاهده شده اخیر تقریباً ۱.۲ رویداد در سال بود که کمتر از ۱۰ روز طول میکشید، با شدت بسیار کمتر.
این یافتهها پیشبینی میکند آسیبپذیرترین مناطق جغرافیایی مانند شرق آمریکای شمالی، جنوب شرقی آمریکای جنوبی، اروپای مرکزی، آفریقای شرقی، آسیای مرکزی و شمال استرالیا، تا پایان قرن بیست و یکم بیشترین افزایش تکرار وقوع CDHW را تجربه کنند.
مان میگوید: محیطهای شهری در تابستان شاهد بالاترین فراوانی نسبی این رویدادها خواهند بود.
نیاز حیاتی به اقدامات پیشگیرانه
محققان بر تهدید عمیق ناشی از رویدادهای مکرر و شدید CDHW در دهههای آینده و تاثیر انتشار دی اکسید کربن بر شدت این رویدادها تأکید میکنند.
از آنجایی که تغییرات آب و هوایی همچنان در حال گسترش است، پرداختن به خطرات فزاینده مرتبط با رویدادهای CDHW از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میشود.
این مطالعه به درک فزاینده تغییرات پیشبینیشده در CDHW کمک میکند و نیاز به اقدامات پیشگیرانه، از جمله کاهش انتشار دی اکسید کربن و اجرای استراتژیهای تطبیقی، برای ایجاد انعطافپذیری و محافظت از مناطق آسیبپذیر از اثرات خشکسالی همراه با رویدادهای موج گرما را برجسته میکند.
مان میگوید: یافتههای ما زمینه علمی مهمی را برای ثبت گرما و آتشسوزی که در حال حاضر در آمریکا (و دیگر کشورها) شاهد آن هستیم، فراهم میکند.
این دانشمندان تاکید دارند باید هر چه سریعتر سوختهای فسیلی کنار گذاشته شود تا از بدتر شدن این ترکیب خطرناک گرما و خشکسالی جلوگیری کنیم.
انتهای پیام/