صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۲۵ - ۰۳ مرداد ۱۴۰۲

فرسایش خاک در ایران به ۱۶.۲ تن در سال رسید

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: بر اساس جدیدترین گزارش‌ها، میزان فرسایش خاک در ایران به ۱۶.۲ تن در سال رسیده درحالی‌که متوسط فرسایش خاک در آسیا ۳.۴۷ تن در هکتار است.
کد خبر : 859981

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، داود نیک‌کامی اظهار داشت: لایحه آبخیزداری در سال ۱۴۰۱ تقدیم دولت شده و ما نیاز شدید به تشکیلات و دستگاه‌ها در سطح ملی ازجمله شورای عالی آبخیزداری داریم.

وی افزود: آبخیزداری جمع مدیریت منابع موجود در داخل یک حوزه است و در غیر این صورت با مدیریت بخشی، چالش‌های عظیمی به وجود می‌آید.

به گفته وی مسائلی ازجمله گسترش خشک‌سالی، کم‌آبی، افت آب‌های زیرزمینی به لحاظ کمی و کیفی، گردوغبار، فرسایش خاک، مسائل مربوط به بهره‌وری، اشتغال و رفاه بهره‌برداران از چالش‌هایی هستند که به علت مدیریت بخشی در حوزه آبخیزداری ایجادشده است.

نیک‌کامی به فرسایش خاک در کشور اشاره کرد و گفت: بر اساس آخرین گزارش‌ها که به‌زودی منتشر می‌شود، میزان فرسایش خاک در ایران به ۱۶.۲ تن در سال رسیده درحالی‌که متوسط فرسایش خاک در آسیا ۳.۴۷ تن در هکتار است.

وی در همین حال خسارت ناشی از فرسایش خاک را ۱۰.۷ میلیارد دلار در کشور عنوان کرد.

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: اکنون در شرایطی قرارگرفته‌ایم که تبخیر و تعرق با شیب ۵.۴ میلی‌متر در سال افزایش می‌یابد و بارندگی‌ها با شیب ۱.۱ میلی‌متر در سال منفی است.

وی اضافه کرد: همین بارش‌ها، توزیع زمانی و مکانی مناسبی ندارند به‌طوری‌که ۷۰ درصد بارندگی‌ها در ۲۵ درصد اراضی و ۷۵ درصد بارش‌ها در فصل‌های غیر آبیاری ریزش می‌کند.

این مقام مسئول درباره برداشت‌های بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی نیز گفت: ۶۲ میلیارد مترمکعب برداشت از سفره‌های آب زیرزمینی داریم که موجب افت منابع آب زیرزمینی، فرونشست‌ها و فرو چاله‌ها شده است.

نیک‌کامی با نقد برنامه هفتم توسعه درزمینهٔ آبخیزداری کشور اذعان داشت: ما در این برنامه با نبود اهداف کمی در موضوعات آبخیزداری و آبخوان‌داری، بیابان‌زدایی، تثبیت کانون‌های گردوغبار و منابع طبیعی و محیط زیستی و عدم تأکید و الزام دولت و مجلس برای تصویب قانون آبخیزداری مواجه هستیم.

وی افزود: در برنامه هفتم توسعه در بند ب ماده ۳۸ به‌نظام مدیریت یکپارچه آب و شورای عالی آب و منابع طبیعی و آبخیزداری اشاره‌شده و آبخیزداری را درواقع به شورای عالی آب چسبانده‌اند که به معنای مدیریت بخشی است.

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در همین حال بر لزوم درج حکمی بر عدم نیاز گرید برای مؤسسات تحقیقاتی با دستگاه‌های اجرایی تأکید و تصریح کرد: این قضیه بخش تحقیقات را از بخش اجرا جدا کرده و اکنون پژوهشکده ما را حتی در حد شرکت مشاور قبول ندارند و می‌گویند اگر گرید داشته باشید تازه در حد یک شرکت مشاور شما را قبول داریم، درحالی‌که ما می‌توانیم بازوی توانمند علمی برای تمام دستگاه‌های اجرایی باشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر