نوزادان هوش مصنوعی! / رویای مادر شدن به کمک فناوری جدید ممکن شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، هوش مصنوعی سرطان را تشخیص میدهد، حفرهها و مشکلات را مشخص میکند و به سؤالات پزشکی پاسخ میدهد، حالا این فناوری ممکن است به پزشکان باروری کمک کند تا جنین ایده آل برای لقاح آزمایشگاهی (IVF) را انتخاب کنند.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، از هر پنج زن متاهل آمریکایی یک زن پس از یک سال تلاش قادر به باردار شدن نیست و بسیاری از این افراد برای اینکار به لقاح آزمایشگاهی روی میآورند. درمان باروری بین ۱ تا ۲ درصد از کل تولدها در کشور را تشکیل میدهد. با این حال، این فرآیند تضمین نشده است و طبق گفته انجمن پزشکی باروری آمریکا، بسیار گران قیمت بوده و به طور متوسط هزینه آن در هر جلسه بیش از ۱۲ هزار دلار است. از طرفی بیشتر زنان برای بارداری موفق به بیش از یک بار تلاش نیاز دارند.
در همین راستا محققان یک نرمافزارمبتنی بر هوش مصنوعی برای ارزیابی جنین طراحی کردهاند که «اِیامای» (EMA) نام دارد. این نرم افزار برای پردازش حجم وسیعی از دادهها فراتر از آنچه چشم انسان میتواند تشخیص دهد طراحی شده است تا فرآیند انتخاب جنین را ساده کند.
تقاضای رو به رشد برای IVF؛ ۸۰ درصد زنان رویای بچه دار شدن را رها میکنند
دانیلا گیلبوا، جنین شناسی و یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل شرکت ایآیویاف تولید کننده این نرم افزار هوشمند گفت: لقاح آزمایشگاهی یکی از مهمترین پیشرفتهای پزشکی در ۵۰ سال گذشته است، اما به اندازه کافی خوب نیست. میزان موفقیت در همه گروههای سنی حدود ۲۳ تا ۲۵ درصد است، به این معنی است که تنها یک مورد از هر پنج مورد منجر به بارداری میشود.
او گفت: در ایالات متحده، تنها ۲۰ درصد از تقاضا برای لقاح آزمایشگاهی میتواند توسط کلینیکهای موجود برآورده شود. یکی از بزرگترین چالشها این است که کلینیکهای لقاح مصنوعی نمیتوانند با تقاضای رو به رشد کنار بیایند.
گیلبوا گفت: زنان زیادی تخمکهای خود را فریز میکنند تا بتوانند زایمان را به تاخیر بیاندازند و روی شغل خود تمرکز کنند، که به این معنی است که تقاضا برای لقاح آزمایشگاهی در حال رشد است، اما عرضه محدود است در ایالات متحده، تنها ۲۰ درصد از نیاز تامین میشود، که به این معنی است که ۸۰ درصد از این زنان رویای بچه دار شدن را رها میکنند.
او توضیح داد: یکی از مهمترین نکات تصمیم گیری در طول فرآیند لقاح آزمایشگاهی، انتخاب جنین است. به طور سنتی، پزشکان وظیفه دارند خودشان این انتخاب را انجام دهند.
گیلبوا گفت: تصور کنید که یک جنین شناس هستید و در یک محیط پر جنب و جوش آزمایشگاهی به چند جنین نگاه میکنید، و باید تصمیم بگیرید که کدام یک از آنها بهترین پتانسیل برای بچه دار شدن را دارد. شما ممکن است ۸، ۱۰ یا ۱۲ جنین داشته باشید که همه آنها یک سان به نظر میرسند و شما باید آن تصمیم مهم را بگیرید.
با نرم افزار «اِیامای»، یک مدل هوش مصنوعی با ارزیابی جنینها و استفاده از الگوریتم پیشرفتهاش برای تعیین بهترین نامزدها برای بارداری موفق به پزشک کمک میکند.
هوش مصنوعی بهترین جنین را برای IVF انتخاب میکند
گیلبوا گفت: این سیستم هوش مصنوعی برای تشخیص ویژگیهای جنینی که با پیامدهای مختلف مرتبط هستند - مانند ناهنجاریهای ژنتیکی، لانهگزینی یا جنسیت که با چشم انسان قابل مشاهده نیستند، آموزش دیده است. درنهایت هر جنین یک امتیاز عددی میگیرد. سپس پزشک میتواند بر اساس آن تصمیم نهایی را بگیرد.
گیلبوا گفت که بدون هوش مصنوعی، پزشکان باید به ظاهر جنین برای تعیین کیفیت آن تکیه کنند، اما این براساس تجزیه و تحلیل ذهنی انسان است که شانس واقعی باردار شدن را تعیین نمیکند. در پایان، انسان تصمیم میگیرد، نه هوش مصنوعی!
هوش مصنوعی به پزشک اجازه میدهد تا عدم قطعیتها را کاهش دهد و اطلاعات واضح و دقیقی تولید کند.
او گفت که هوش مصنوعی بسیار سریعتر است و جنینها را در کسری از زمانی که یک انسان طول میکشد ارزیابی میکند به این معنی که کلینیکها میتوانند بیماران بیشتری را ببینند و تقاضای بیشتری را برآورده کنند.
نرم افزار هوش مصنوعی «اِیامای» روی تعداد زیادی ویدیوی تایم لپس از جنینهای در حال رشد آموزش داده شد و یاد گرفته است که کدام یک از آنها نتایج مثبتی داشتند و کدام یک دوام نداشتند.
هوش مصنوعی ابزاری برای کمک به پزشکان است نه جایگزین آنها!
دکتر شاهین غدیر، متخصص ناباروری و مربی باروری تریملی در کالیفرنیا میگوید فناوری هوش مصنوعی میتواند مفید و کاربردی باشد.
غدیر اظهار داشت: رشته پزشکی باروری و باروری به دلیل کمبود نیروی انسانی و تخصص کافی برای کار در این صنعت دارای محدودیتهای عمدهای در رشد بوده است. از آنجایی که آموزش جنین شناسی بسیار محدود و سخت است، از این فناوری بسیار استقبال خواهد شد.
وی افزود: من فکر میکنم جنین شناسان هنوز در آزمایشگاه مورد نیاز هستند، اما ترکیب تخصص آنها با استفاده از هوش مصنوعی ممکن است بسیار مفید باشد.
اگرچه «اِیامای» به بهینهسازی و تسریع فرآیند انتخاب جنین کمک میکند، گیلبوا اشاره کرد که قرار نیست جایگزین پزشکان شود.
او گفت: در پایان روز، انسان تصمیم میگیرد، نه هوش مصنوعی. این فقط ابزاری است که به پزشک کمک میکند تا جنینها را ارزیابی کند، با بیمار مشورت کند و مراقبتهای بهتر لقاح آزمایشگاهی را ارائه دهد. این انسان در مقابل هوش مصنوعی نیست بلکه انسان با هوش مصنوعی است.
در حالی که غدیر از ارزیابی قابلیتهای هوش مصنوعی حمایت میکند، تاکید کرد که قبل از عرضه آن باید بر اساس معیارهای مهم بررسی شود.
او گفت: برخی از خطرات و محدودیتهای هوش مصنوعی در محیط لقاح آزمایشگاهی و شامل خطاهایی در درجه بندی جنین ها است که می تواند به طور بالقوه بر نتایج تاثیر بگذارد. از طریق هوش مصنوعی پیشرفته، بیمارانی که رویای بچهدار شدن دارند میتوانند با شفافیت کامل بخشی از فرآیند لقاح آزمایشگاهی را انجام دهند.
توصیه برای استفاده از هوش مصنوعی در این محیط، انجام یک ارزیابی تخصصی جانبی برای یک دوره زمانی است تا زمانی که اطمینان کامل وجود داشته باشد که هوش مصنوعی به خوبی ارزیابیهای متخصص است.ایده استفاده از هوش مصنوعی در انتخاب جنین نیز ممکن است شامل برخی ملاحظات اخلاقی باشد که می تواند بر تصمیمات شخصی بیماران و خانواده ها تاثیر بگذارد.
۳۰ درصد افزایش در میزان موفقیت IVF با هوش مصنوعی
گیلبوا گفت: این فناوری در حال حاضر در اروپا، آسیای جنوب شرقی و آمریکای جنوبی مورد استفاده قرار می گیرد و انتظار می رود به زودی در آمریکا در دسترس قرار گیرد.در میان کلینیک هایی که این نرم افزار را خریداری کرده اند و از آن استفاده می کنند، بازخوردها مثبت بوده است.
گیلبوا گفت: ما گزارشهایی داریم مبنی بر اینکه کلینیک ها شاهد ۳۰ درصد افزایش در میزان موفقیت لقاح آزمایشگاهی بودهاند.این فناوری همچنین میتواند به طور بالقوه هزینه را برای بیمار کاهش دهد، زیرا می تواند منجر به بارداری های پایدار در جلسات کم تر شود.
او گفت: با لقاح آزمایشگاهی سنتی، به طور متوسط سه تا پنج درمان برای رسیدن به بارداری لازم است اما با فناوری هوش مصنوعی ، این میانگین به ۱.۶ درمان میرسد.
گیلبوآ اضافه کرد:از طریق هوش مصنوعی پیشرفته، بیمارانی که رویای بچه دار شدن را در سر می پرورانند می توانند با شفافیت کامل آزمایشگاهی بخشی از فرآیند لقاح آزمایشگاهی را انجام دهند.
انتهای پیام/