صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۲۹ - ۱۰ تير ۱۴۰۲

تفاوت برق صنعتی با برق ساختمان؛ مقایسه جامع دو شغل باهم

اگر به مبحث برق علاقمند هستید و می خواهید به عنوان یک تکنسین برق وارد بازار کار شوید، باید با تفاوت های برق صنعتی و برق ساختمان آشنا شوید. برای این منظور، پیشنهاد می کنیم این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید. در این مطلب، ابتدا هر دو شغل را معرفی کرده و سپس اصلی ترین فرق برق صنعتی با برق ساختمان را به صورت کامل توضیح داده ایم.
کد خبر : 855670

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، برای یک فرد معمولی برق صنعتی فرقی با برق ساختمان ندارد. هر دو چراغ ها را روشن می کنند، دستگاه ها را به کار می اندازند و هزاران کار دیگر در منزل، محل کار و ... را انجام می دهند. با این حال، تکنسین های برق می دانند که داستان چیز دیگری است و تنظیمات الکتریکی در محیط های مختلف تفاوت های قابل توجهی با هم دارند.

اگر به مبحث برق علاقمند هستید و می خواهید به عنوان یک تکنسین برق وارد بازار کار شوید، باید با تفاوت های برق صنعتی و برق ساختمان آشنا شوید. برای این منظور، پیشنهاد می کنیم این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید. در این مطلب، ابتدا هر دو شغل را معرفی کرده و سپس اصلی ترین فرق برق صنعتی با برق ساختمان را به صورت کامل توضیح داده ایم.

معرفی شغل برق صنعتی

به طور کلی، برق صنعتی شامل کنترل و مدیریت جریان الکتریکی در محیط های صنعتی مانند کارخانه ها، کارگاه های تولیدی و ... می شود. جریان برقی که برای روشنایی یا راه اندازی تجهیزات و دستگاه های مختلف در این مکان ها مورد استفاده قرار می گیرد، 3 فاز است و با برق ساختمان متفاوت می باشد. از این رو کسانی که علاقمند به فعالیت در این حوزه هستند، باید مفاهیم تخصصی تری را فرا بگیرند.

در برق صنعتی مواردی همچون مدار فرمان و قدرت، تابلو برق، ماشین های الکتریکی، حفاظت شبکه، مقاومت، ولتاژها، نقشه ها، نمادهای برقی و ... اهمیت زیادی دارند. حوزه برق صنعتی بسیار گسترده بوده و بخش ها و مفاهیم مختلفی دارد و به همین خاطر به عنوان پرکاربردترین حوزه در صنعت شناخته می شود.

معرفی شغل برق ساختمان

در تمامی ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و ... سیستم های برقی متناسب با نوع نیاز آن مکان ها وجود دارد. برق ساختمان شامل موارد مختلفی که زیرمجموعه این سیستم برقی هستند، می شود. روشنایی بخش های مختلف ساختمان، آسانسورها، سیستم های امنیتی، سیستم های هوشمند سازی، اعلام و اطفا حریق و ... در حوزه برق ساختمان می باشند.

به عبارتی این شاخه از رشته برق شامل کنترل و مدیریت جریان الکتریکی یا همان انرژی برق در ساختمان های مختلف می شود. برای افرادی که علاقمند به فعالیت در رشته برق هستند اما نمی خواهند به سراغ برق صنعتی که پیچیدگی های خاص خود را دارد و تخصصی تر محسوب می شود، برق ساختمان بهترین گزینه است.

برق صنعتی با برق ساختمان چه فرقی دارد؟

برق صنعتی و برق ساختمان هردو با انرژی الکتریسیته سر و کار دارند و از این لحاظ شبیه به هم هستند. با این حال، تفاوت های قابل توجهی نیز بین آن ها وجود دارد. مهم نیست می خواهید به عنوان یک برقکار ساختمان مشغول به کار شوید یا برقکار صنعتی. برای فعالیت در این حوزه، داشتن اطلاعات کافی درباره هر دو شغل لازم و ضروری است.

اصلی ترین وجه تمایز برق صنعتی از برق ساختمان به شرح زیر می باشند.

1- توانایی ها و مهارت ها

یکی از اساسی ترین تفاوت های برق صنعتی با برق ساختمان در نوع توانایی ها و مهارت های افراد شاغل در این دو رشته است. یک برقکار ساختمانی باید با تمامی روش های سیم کشی و ابزارها و قطعات مورد نیاز سیستم برق ساختمان های مسکونی و تجاری آشنایی کامل داشته باشد. در برق ساختمان افراد باید نصب و راه اندازی سیستم برق رسانی را به درستی و مطابق با اصول تعیین شده انجام دهند.

عیب یابی دقیق و تشخیص خطاها و مشکلات در مدارهای الکتریکی و انتخاب بهترین روش حل مسائل از وظایف مهم برقکار ساختمان محسوب می شود. علاوه بر این موارد در برق ساختمان، برقکار باید مهارت های لازم برای خواندن و تفسیر نمودارهای سیم کشی، نقشه های الکتریکی و نگهداری سیستم برق را فرار گرفته باشد.

اما در برق صنعتی، برقکاران باید با سیستم ها و دستگاه ها و تجهیزات تخصصی تری مانند مدارهای کنترلی، کمپرسورها، هیترها، جرثقیل ها، فن ها، انواع پمپ، موتورهای الکتریکی و ... آشنایی داشته باشند. در محیط های صنعتی مانند کارخانجات مختلف، برق کاری امری پیچیده تر است و افراد شاغل در این حوزه باید از توانایی ها و مهارت های خاصی برخوردار باشند.

تفسیر نقشه های سیم کشی و مدارهای الکتریکی صنعتی، بازرسی و نگهداری مناسب از وسایل و تجهیزات صنعتی، راه اندازی مدارهای جدید، نصب و راه اندازی دستگاه های الکترونیکی مختلف و ... از دیگر وظایف و مهارت های مورد نیاز برقکار صنعتی به شمار می روند.

2- تجهیزات و لوازم مورد نیاز

با اینکه بسیاری از لوازم و تجهیزات در برق صنعتی و برق ساختمان مشترک است، اما باز هم تجهیزات تخصصی در هر یک از این رشته ها با یکدیگر متفاوت هستند. به خاطر استفاده از جریان برق قوی تر در محیط های صنعتی، ابزارهای برقکاران این حوزه باید از توانایی و قدرت بالاتری برخوردار باشند. علاوه بر این، جهت محافظت بهتر از جان افراد در کارخانه ها و صنایع مختلف، تجهیزات برقکاری صنعتی باید قدرت محافظت کنندگی بیشتری نسبت به لوازم و وسایل مورد استفاده در برق ساختمان داشته باشند.

برای مثال در برق ساختمان و صنعتی از مدار شکن استفاده می شود که کاربرد و نحوه عملکرد آن ها مشابه است. اما به خاطر جریان های الکتریکی قوی در صنعت، این قطع کننده های مدار، توانایی و تحمل بیشتری در برابر بارهای الکتریکی قدرتمند و با ولتاژ و شدت بالاتر دارند.

3- نحوه سیم کشی

شاید شما هم سیم کشی یک ساختمان در حال ساخت یا در حال بازسازی را دیده باشید. برای سیم کشی ساختمان های مختلف مسکونی، اداری، تجاری، آموزشی و ... از سیم های نازک و باریک استفاده می شود که در مجراهای لوله ای مانند در داخل دیوارها، کف یا سقف قرار می گیرند. گاهی اوقات نیز ممکن است این سیم کشی به صورت روکار انجام بگیرد که البته امروزه آنچنان رایج نیست. از آنجایی که ولتاژ برق در ساختمان ها معمولا 120 یا 240 ولت است، استفاده از این تجهیزات با غلاف های عایق مخصوص خود گزینه ای مناسب محسوب می شود.

اما در محیط های صنعتی که با برق قوی تر و ولتاژ بالاتری سر و کار داریم، سیم کشی نیز باید تخصصی تر و با احتیاط بیشتری انجام گیرد. معمولا در کارخانه های صنعتی برای دسترسی راحتتر به مسیرهای عبور جریان برق جهت عیب یابی و رفع مشکلات در زمان لازم، سیم کشی در فضای باز و به صورت روکار انجام می گیرد. به همین منظور، از سیم هایی با عایق قوی تر استفاده می شود و روش های سیم کشی متفاوت هستند.

4- بازار کار و فرصت های شغلی

بازار کار و فرصت های شغلی برق ساختمان و برق صنعتی نیز با یکدیگر تفاوت دارد. یک برق کار ساختمانی برای انجام امور مختلف مربوط به برق در ساختمان های مختلف مسکونی، اداری، تجاری، آموزشی، اقامتی، درمانی و ... فعالیت می کند.

طراحی و نصب تابلوهای برق، فروش و نصب دزدگیر، طراحی و اجرای سیستم برق هوشمند، نصب آسانسور، نصب سیستم های اعلام حریق یا سیستم های محافظتی دوربین های مداربسته، نصب کرکره برقی و درب های اتومات، نصب و تعمیر آیفون های تصویری و صوتی و ... از مهمترین فرصت های کاری برق ساختمان به شمار می ورند.

شما می توانید به عنوان یک برقکار ساختمان به صورت آزاد و شخصی در این حوزه فعالیت کنید یا در شرکت های عمرانی و ساختمانی به عنوان برقکار استخدام شوید. در صورت داشتن سرمایه کافی نیز می توانید کسب و کارهای شخصی مربوط به برق ساختمان را راه اندازی کنید.

اما یک برقکار صنعتی باید در محیط های صنعتی و کارخانجات مشغول به کار شود و اموری مانند طراحی و اجرای تابلوهای برق صنعتی، امور مربوط به اتوماسیون صنعتی، تعمیر و راه اندازی دستگاه های مختلف و موتورهای الکتریکی، تعمیر و نگهداری سیستم های برقی و ... را انجام دهد. استخدام در کارخانه های مختلف یا شهرک های صنعتی، مراکز نظامی، تولیدی، تجاری یا اداره برق و نیروگاه ها نیز بهترین فرصت های کاری برق صنعتی محسوب می شوند.

5- میزان درآمد و حقوق

میزان درآمد افراد در هر دو رشته به عوامل مختلفی بستگی دارد که از مهمترین آن ها می توان به میزان مهارت، تجربه، دانش و اطلاعات اشاره کرد. هرچقدر کیفیت کار بالاتر باشد، قطعا درآمد بیشتری نیز کسب می شود. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که به خاطر تخصصی بودن رشته برق صنعتی و سنگینی وظایف و مسئولیت های این رشته، معمولا درآمد آن نسبت به برق کاری ساختمان بالاتر است.

برق صنعتی یا برق ساختمان؛ کدام بهتر است؟

اینکه یک برقکار ساختمان شوید و یا یک برقکار صنعتی به علاقه و ویژگی های شخصیتی شما بستگی دارد. اگر به دنبال این هستید که سریع تر یاد بگیرید و وارد بازار کار شوید شغل برق ساختمان بهتر است چرا که پیچیدگی ها و سختی های برق صنعتی را ندارد. اما اگر این مساله برای تان در اولویت قرار ندارد و علاقه بیشتر و توانایی بالاتری در حرفه برق صنعتی را دارید، قطعا به دنبال علاقه خود بروید.

از نظر درآمد و بازار کار نگرانی نداشته باشید چرا که اگر در هرکدام از این حرفه ها به مهارت و توانایی قابل قبولی برسید و حرفه ای شوید، درآمد بسیار خوبی را نسبت به سایر مشاغل در حوزه برق خواهید داشت که میتوانید آن را به مرور زمان افزایش دهید. اما سوال این است که چگونه یک برقکار حرفه ای شوید؟

فرقی نمی کند برق صنعتی را انتخاب کرده اید یا برق ساختمان؛ برای یادگیری این دو شغل و کسب مهارت های لازم ما به شما آموزشگاه پایتخت فناوری را که به عنوان بهترین آموزشگاه فنی حرفه ای برق در تهران است، معرفی می کنیم.

دوره آموزش برق ساختمان پایتخت فناوری بهترین مسیر ورود شما به بازار کار این رشته به شمار می رود. در این دوره شما می توانید با استفاده از مطالب آموزشی به روز و کاربردی به یک برقکار حرفه ای ساختمان تبدیل شوید. مباحثی همچون اصول برق کشی، برق مخابرات، طراحی و اجرای مدارهای مختلف، نقشه کشی و نقشه خوانی برق، آشنایی با لوازم، ابزارها و تجهیزات برق ساختمان، نصب آیفون صوتی و تصویری، نصب آسانسور، نصب کنتور، نصب سیستم اعلام سرقت و اعلام حریق، نصب درب های اتوماتیک، نصب تجهیزات روشنایی و هوشمند سازی و ... در این دوره آموزش داده می شوند. از مهمترین مزایای شرکت در این دوره می توان به امکان برخورداری از پشتیبانی قوی در طول دروه و حتی پس از اتمام آن، استفاده از خوابگاه برای هنرجویان غیر تهرانی، تسهیل در دریافت پروانه کسب برای راه اندازی کسب و کار، مشاوره برای ورود به بازار کار و ... اشاره کرد.

دوره برق صنعتی آموزشگاه پایتخت فناوری در کارگاه های مجهز تخصصی و به صورت کاملا عملی برگزار می شود. بعد از اتمام این دوره، مدرک فنی حرفه ای دریافت می کنید که می توانید به راحتی وارد بازار کار داخل و خارج از ایران شوید. آموزش صفر تا صد برق صنعتی شامل اصول و مهارت های مختلفی همچون آشنایی با انواع تابلو برق و نقشه کشی و نقشه خوانی آن ها، پی ال سی، طراحی مدارهای مختلف، کار با درایوهای مختلف، برنامه نویسی و اتصال HMi، آشنایی با کلید های چند حالته و سلکتوری و دیپ سوئیچ، تنظیم و نصب الکتروموتورها، شناخت انواع سیم ها و موتورها و کنتاکتورها و ... است. تمام این مباحث توسط بهترین اساتید و کارشناسان آموزش داده می شوند.

لازم به ذکر است که دو مبحث تابلو برق صنعتی و پی ال سی نیز در برق صنعتی جایگاه ویژه و اهمیت بسیار بالایی دارند. اگر علاقمند به این مباحث مهم نیز هستید، پایتخت فناوری دوره های مجزای آموزشی برای هر کدام از این مباحث برگزار می کند.در آموزش plc، شما روش های برنامه نویسی و نرم افزارهای پی ال سی را از متخصصان این حوزه یاد گرفته و با نحوه ساختن شبکه بین اینورترها و دلتا پی ال سی ها آشنا می شوید. از دیگر سرفصل های مهم و کاربردی دوره آموزش پی ال سی این آموزشگاه می توان روش طراحی انواع الکتروپنوماتیک صنعتی، طراحی و اجرای مدارهای مختلف پنوماتیکی، آموزش plc logo، اتصال HMI به پی ال سی و ... را نام برد.

در آموزش تابلو برق صنعتی می توانید با تجهیزات برق صنعتی، استانداردهای جهانی برق صنعتی، نقشه کشی با نرم افزارهای تخصصی، راه اندازی مدارات مختلف با درایوهای AC و انواع رله ها و تایمرها، انواع کلید ها و فیوزها، انواع کنتاکتورها و ... آشنا شوید. راه اندازی تابلو برق با موتورهای سه فاز، چپگرد و راستگرد، دالاندر و ...، طراحی و راه اندازی تابلو برق پس از دیگری و به جای دیگری، سیم کشی تخصصی، کار با نرم افزارهای تست مدار و ... از مهمترین سرفصل های دوره آموزشی تابلو برق پایتخت فناوری به شمار می روند.

نتیجه گیری

در این مطلب برق ساختمان و برق صنعتی را به طور جامع و کامل بررسی نموده و تفاوت های میان آنها را معرفی کردیم. تبدیل شدن به یک برقکار حرفه ای در زمینه ساختمان یا صنعت، در گرو داشتن اطلاعات و آگاهی کافی است. امیدواریم با استفاده از مطالب ارائه شده بتوانید رشته مناسب از بین برق صنعتی و ساختمان را برای فراگیری مهارت ها و دانش و ورود به بازار کار انتخاب کنید.

انتهای پیام/

برچسب ها: برق صنعتی
ارسال نظر