کارشناسان از «هوش مصنوعی، رسانه و تحولات تولید محتوا» چه گفتند؟
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نخستین همایش «هوش مصنوعی، رسانه و تحولات تولید محتوا» صبح امروز دوشنبه ۵ تیر به همت دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانهها و با مشارکت معاونت مطبوعات و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مرکز همایشهای بین المللی کتابخانه ملی برگزار شد.
هوش مصنوعی و گفتگوی افراد با نسخه ۱۰ سال پیش خودشان
در این مراسم که با حضور چهرههای مختلف علمی، پژوهشی و فرهنگی برگزار شد، احمد نیک آبادی عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر به عنوان یکی از سخنرانهای مراسم گفت: یکی از کارکردهای هوش مصنوعی در این روزها، مسئله تولید محتوا در فضای مجازی و بحث مالکیت فکری آثار است. آنچه که این روزها میبینیم هرکسی از زاویه نگاه خود با این موضوع برخورد میکند، دقیقا چیزی شبیه به داستان «فیل» مولانا. اما اینکه هوش مصنوعی تا کجا میتواند تولید محتوای تصویری و صوتی ایجاد کند و چقدر در این زمینه جلو برود، سوالاتی است که به دنبال پاسخ به آن هستیم.
نیکآبادی افزود: ما هیچ سقفی برای این ماجرا در نظر نگرفتیم و شما میتوانید براساس آن چیزی که در ذهن افراد است، تولید محتوا انجام دهید. یعنی شما چند سال دیگر ممکن است با عزیزانتان حتی پس از فوت شان به صورت سه بعدی و مجازی گفتگو کنید، یعنی با همان صدا و چهره باتوجه به چیزی که در یک عکس وجود دارد یا در ذهن شماست، میتوانید نسخه بازسازی شده را ایجاد کنید با آن گفتگو کنید. حتی میتوانید با نسخه ۱۰ سال پیش خود صحبت کنید.
وی عنوان کرد: هر چیزی که از بیرون یا داخل نگاه کنیم و ببینیم مثل انسان رفتار کند، رفتار منطقی داشته باشد، مکانیزمی مثل انسان داشته باشد و اگر ساز و کار هوشمند داشته باشد، هوشمند است. ما در هوش مصنوعی صفر و یک نداریم، چیزی بین بازه صفر و یک است. یک چراغ راهنمایی هم وسیله هوشمند است که طبق زمانبندی کارش را انجام میدهد، اما این هوشمندی را با آن چیزی که مثلا برای هدایت و راهاندازی یک موشک وجود دارد مقایسه کنید. میزان هوشمندی در چیزهای مختلف بسیار متفاوت است.
عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر ادامه داد: گستردگی هوش مصنوعی باعث شده برخی نگرانیهای حقوقی و اجتماعی درخصوص محتواهای مختلفی که منتشر میشود، به وجود بیاید. تا جایی که بسیاری از حقوقدانان معتقدند دیگر نمیتوان به یک فیلم، فایل صوتی یا عکس استناد کرد چون با این تکنولوژی شما میتوانید هر چیزی خواستید با صدا و تصویر هر کسی بدون ذرهای تغییر تولید کنید. این روزها حقوقدانان بر این باورند که دیگر فقط میتوان به دیدار رو در رو استناد کرد. برای تشخیص واقعی بودن یک فیلم، عکس یا صدا که بعضا در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود، نمیتوان به طور قطع اظهار نظر کرد و این ماجرا چیزی شبیه به تعقیب و گریز دزد و پلیس است. ممکن است برای برخی از اثار و محتواها راه حلی پیدا کرد که نسخه اصلی از تقلبی را کشف کرد، اما قطعا طرف مقابل گامی برای این اتفاق هم برمیدارد و این روشها بهروزرسانی میشود.
نیکآبادی در پایان صحبتهایش گفت: ما در این زمینه متاسفانه عقب هستیم، ممکن است در کشورهای دیگر همه با سرعت صد کیلومتر در ساعت در حال حرکت باشند، اما ما مشغول هل دادن ماشین مان هستیم که مثلا ۴ کیلومتر در ساعت سرعت دارد. اگرچه عمیقا اعتقاد دارم که میتوانیم این فاصله را جبران کنیم و توانایی رسیدن به جاهای بهتری را داریم.
چالش رسانهها با هوش مصنوعی اجتنابناپذیر است
در ادامه این مراسم نوید باصری مدیر امنیت فناوری سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران به عنوان سخنران پشت تریبون قرار گرفت و در رابطه با هوش مصنوعی گفت: اینکه هوش مصنوعی میتوانست عاملیت انسان را به چالش بکشد بسیار مورد توجه موافقان و مخالفان این تکنولوژی است. اما این نخستین بار نیست که پیشرفت تکنولوژی باعث ترس مردم در سراسر دنیا میشود، اما مهم اینجاست که نمیتوان از مزیتهای هوش مصنوعی چشم پوشی نکرد و فکر نکنید که میتوان آن را از دسترس آدمها برای همیشه کنار گذاشت. اگرچه مشکلاتی هم ممکن است برای برخی مشاغل ایجاد کند یا استفادههای غیراخلاقی از آن کرد.
باصری عنوان کرد: شکاف دیجیتالی حتماً رخ میدهد و رسانهها حتما دچار این چالش با هوش مصنوعی خواهند شد. اینکه چه زمانی رخ میدهد دقیقا مشخص نیست اما در اخرین تحقیقات انجام شده، تا سالهای کمتر از ۲ سال دیگر ممکن است این تغییرات بنیادین صورت پذیرد و دنیا در انتظار این تغییرات بزرگ قرار دارد.
در ادامه مراسم محمد نیک ملکی، پژوهشگر رسانه و دکتری ارتباطات در خصوص گونهشناسی جامعه شناختی سخنرانی کرد و پس از ایشان نوبت به مریم سلیمی مدرس حوزه ارتباطات در دانشگاهها رسید که با موضوع هوش مصنوعی و حریم خصوصی کاربران رسانه سخنرانی کرد.
سلیمی با اشاره به بهرهگیری از اطلاعات بیومتریک شخصی توسط هوش مصنوعی مثل اثر انگشت، قرنیه چشم، نوع راه رفتن و... به ابعاد مختلف ورود این تکنولوژی در زندگی همه مردم اشاره کرد و گفت: در حلقه دادههای عظیم هوش مصنوعی زندگی مردم، حریم خصوصی بسیار تضعیف میشود. در این مسیر نگرانیهایی هم وجود دارد، مثل استفاده از هوش مصنوعی در کارهای غیراخلاقی و غیرقانونی یا استفاده از آن توسط گروههای تروریسیتی یا رژیمهای فاسد. نگرانی از تولید محتوای جعلی یا صدماتی به کرامت انسانی و مواردی از این دست که از دغدغههای جدی استفاده از هوش مصنوعی است.
سخنران بعدی این مراسم اسماعیل کفاشی، پژوهشگر حکمرانی سایبر و مدرس دانشگاه بود که با موضوع هوش مصنوعی و آینده مشاغل رسانهای سخنرانی کند.
یک ماشین یادگیری با سرعت یادگیری بالا
کفاشی در ابتدای سخنانش گفت: طبق اخرین گزارشها، ایران در حوزه دفاعی رتبه نهم را دارد اما در حوزه کاربرد، رتبه هجدهم در جهان را داریم. جهانی که امروز ما با آن سر کار داریم، تلفیقی از جهان امروز و جهان سایبر یعنی جهان vuca است. این جهان حاکمیتگریز است و عدم قطعیت در آن موج میزند و با پیچیدگیهای بسیار زیادی همراه است. دیگر در این شرایط نمیتوان همه چیز را خیلی ساده تعریف کرد و برای توضیحی چیزهای ساده باید مثالهای فراوان بزنیم. همه چیز گنگ است و نمیتوان به درستی قضاوتی کرد.
این پژوهشگر افزود: هوش مصنوعی نوعی ماشین یادگیری است و گهگاه سرعت رشد بسیار زیادی در یادگیری دارد و هرآنچه که به آن بیاموزند را خیلی سریع میآموزد. هوش مصنوعی صبح یک بچه چهار یا پنج ساله است، اما تا ظهر تبدیل میشود به فرد بالغ ۲۵ ساله و این نشان میدهد سرعت یادگیری بالایی دارد. هوش مصنوعی حرکت میکند تا جایی که به قله انتظارات میرسد. در آن قله است که فناوری قابلیت خود را نشان میدهد.
وی ادامه داد: امروزه هوش مصنوعی کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. استفاده از علوم هستهای، علوم پزشکی، علوم نظامی و.... بخشی از این کاربردهاست و به نظر میرسد کار با هوش مصنوعی تا جایی جلو برود که در سالهای بعد رباتها یا سربازهای رباتیک در میدان نبرد با یکدیگر مبارزه کنند.
این خبر در حال تکمیل است...
انتهای پیام/