صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۴۲ - ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
یک فعال سیاسی در گفتگو با آنا:

«انتخابات تناسبی» رقابت انتخاباتی را افزایش می‌دهد/ مسیر تحزب‌گرایی تقویت می‌شود

یک فعال سیاسی با بیان اینکه با «انتخابات تناسبی» انتخابات رقابتی‌تر و مسیر تحزب‌گرایی در کشور هم تقویت می شود ،گفت: امیدواریم شورای نگهبان این مصوبه مجلس را تایید کند.
کد خبر : 850127
محمد ناظمی اردکانی، دبیرکل جامعه اسلامی مدیران در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا، ، با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر برگزاری «انتخابات تناسبی» در تهران، گفت: نظام انتخاباتی به روش تناسبی بسیار پیشرفته‌تر از نظام انتخاباتی اکثریتی است که تاکنون در کشور اجرا  شده است.

وی افزود:در چنین نظام انتخاباتی نامزدهای منفرد و نامزدهای حزبی به نسبت آرایی که  در رقابت انتخاباتی کسب می.کنند صاحب کرسی نمایندگی  در مجلس می‌شوند.

این فعال سیاسی تاکید کرد: به عنوان مثال در تهران که ۳۰ نماینده در مجلس دارد، در صورتی که آرای ۶۰ درصد  رأی دهندگان به یک جریان سیاسی و ۲۰ درصد آرا به رقیب اصلی آن جریان و ۱۰در صد به جریان سوم و۱۰درصد به نامزدهای منفرد ومستقل  تعلق گیرد به ترتیب ۱۸، ۶، ۳ و۳ نماینده درمجلس خواهند  داشت.

ناظمی اردکانی با بیان اینکه این نوع نظام انتخاباتی روش غالب در قریب به اتفاق کشورهایی است که دموکراسی در آنها جریان دارد و تجربه ای موفق بوده است، افزود: طبق مطالعات انجام شده، با این روش اعضای مجلس ۸۰ تا ۹۰ درصد رای دهندگان را نمایندگی می‌کنند در حالی که در روش اکثریتی  ۴۰ تا ۶۰ درصد نمایندگی  می‌کنند.

وی با بیان اینکه در این روش، مشارکت بیشتر رأی دهندگان را به دنبال دارد به جهت آنکه سلایق مختلف سیاسی موفق می‌شوند  تا نماینده‌ای در مجلس داشته باشند،اظهار کرد: این روش، به عدالت نزدیکتر است، چراکه هر جریان سیاسی  یا سلیقه سیاسی به نسبت آرایی که به دست می آورد صاحب کرسی در مجلس می شود.

این فعال سیاسی افزود: از طرفی تجربه نشان داده، کشورهایی که این روش را به کار برده اند ،حضور زنان در انتخابات گسترده‌تر می شود و به جهات مختلف، شانس راه یابی بالاتری به مجلس پیدا می کنند.  
 
ناظمی اردکانی با بیان اینکه از طرفی با این روش، انتخابات، رقابتی‌تر برگزار می‌شود،اظهار کرد: به جهت اینکه نامزدهای مستقل و احزاب کوچکتر ،در عرصه  انتخابات  ظاهر می‌شوند و یقیناً شانس ورود به مجلس را هم پیدا می‌کنند، در حالی که  در روش  اکثریتی مثلاً در تهران هیچ شانسی برای اقلیت  وجود نداشته است مگر آنکه مورد استثنایی وجود داشت .

وی گفت: در روش تناسبی، نامزدهای منفرد، مستقل و احزاب، برنامه محور به میدان  رقابت ورود پیدا می‌کنند و کمتر فضای تخریبی و دو قطبی ایجاد می شود، چرا که در عرصه رقابت  هر حزبی وهر نامزد مستقل  در صدد آن برمی‌آید که خودش را اثبات کند و برتری‌اش را نسبت به رقبا نشان دهد در نتیجه، کمتر  به التهابات سیاسی دامن زده می‌شود.

این فعال سیاسی اضافه کرد: در مطالعات و نظرسنجی های انجام شده ،مشخص شد که نظام «انتخاباتیِ  تناسبی» توانسته است رضایت عموم جامعه را به همراه داشته باشد و مردم جامعه از عملکرد دموکراسی در کشورشان راضی‌تر  باشند چرا که در مجلس ، دیدگاه ها و سلایق مختلف سیاسی صاحب نمایندگی  در مجلس خواهند بود.

ناظمی اردکانی تصریح کرد: به عبارتی، روش تناسبی حاکمیت اکثریت را به حاکمیتی تبدیل می‌ کند  که آرا و نظریات اقلیت نیز مورد توجه قرار گیرد.

وی بیان‌کرد: این روش کمک می‌کند تا مرام نامه احزاب و جهت گیری آنها  در جامعه بیشتر مطرح و نمایان شود و مسیر تحزب‌گرایی در کشور  هموار و این موضوع قطعاً در راستای تحقق مردم سالاری دینی خواهد بود.

این فعال سیاسی افزود: در این رابطه، در برخی کشورها مانند هلند، نمایندگان بیش از ۱۲ حزب، چندین بار در مجلس حضور  پیدا کرده اند . البته این انتقاد وارد است که تکثر رأی در مجلس بوجود می آید و لازم است آن‌را مدیریت کرد.

ناظمی اردکانی در پایان خاطرنشان کرد: انتظار می‌رود، این بند تکمیلی قانون انتخابات که به  تصویب اکثریت نمایندگان رسیده و عامل تحول در فرآیند برگزاری انتخابات  می‌شود و در نظر است که در انتخابات پیش رو در تهران  و در آینده برای شهرهایی که چهار نماینده به بالا دارند، اجرا گردد، در شورای نگهبان مورد عنایت قرار گیرد و تایید شود.
 
 

انتهای پیام/

ارسال نظر