برنامهای برای ساماندهی گرنتهای فناوری تدوین شد/ اعلام جزئیات گرنت فناوری
امید رضاییفر، سرپرست معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره «گرنت فناوری» گفت: این برنامه با هدف مدیریت انواع پژوهانهها و گرنتها در حوزه فناوری اجرایی میشود.
وی با بیان جزئیات آییننامه جامع برنامه ملی گرنت فناوری اظهار کرد: این گرنت فناوری شامل حمایت از پاپاننامهها، رسالهها، ایجاد هستههای فناوری، مجموعه واحدهای فناور، همچنین حوزه حمایت از مالکیت فکری و معنوی ایجادشده در زمینههای مختلف فناوری میشود.
رضاییفر با اشاره به اینکه برنامه گرنت فناوری در یک چارچوب حمایتی از چندین پشتیبان برخوردار است، بیان کرد: وزارت علوم و معاونت فناوری به بخشی از برنامه گرنت فناوری ورود پیدا کرده و بخشی از آن وابسته به منابع سایر دستگاهها است؛ بهویژه دستگاههایی که به صورت مشخص در برنامههای راهبردی، اقلام و خدمات موردنیاز خودشان نیاز به برخی از فناوریها دارند.
وی با اشاره به دستگاههای همکار در این پروژه افزود: دستگاههایی که وظایف بخشی از این برنامه ملی گرنت فناوری را برعهده دارند وزارت ارتباطات، جهاد کشاورزی، مجموعههای مختلف موسسات آموزشی و پژوهشی هستند. همچنین بخشی از این فضاها به متقاضایان نیز بازمیگردد، که برخی از این گرنتها در صورت تامین منابع از طرف مشتریان و متقاضیان است.
سرپرست معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم با بیان اینکه یکی از گرنتها رایانه تجاریسازی فناوری است، بیان کرد: این معاونت در چارچوب برنامه های حمایتی خود، از محققانی که برای تولیدات خود مشتری دارند حمایت می کند.
تدوین برنامه ای برای ساماندهی گرنت های فناوری
رضاییفر با اشاره به اینکه برنامهای برای مدیریت و ساماندهی انواع گرنتها حوزه فناوری تدوین کردیم، گفت: تقریبا انواع گرنتها از جمله هستهها، زایش فناور، رشد، گرنت شکوفایی، مجموعه تجاریسازی، مالکیت فکری و حوزههای مختلف انتقال فناوری میتواند مشمول این آییننامه جامع باشد.
وی افزود: معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم تمام تلاش خود را در خصوص این آییننامه میکند تا در ماه آینده اجرایی شود و این برنامه به دانشگاهها پس از تایید ابلاغ میشود.
هدف تصویب آییننامه جامع برنامه ملی گرنت فناوری
سرپرست معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم مطرح کرد: هدف اصلی این آییننامه ایجاد ظرفیتهای انجام تحقیقات کاربردی و اتصال نیازها و تحقیقات به یکدیگر است. مجموعه گرنتها روی سامانه نظام ایدهآوری نیازها (نان) پیادهسازی میشود. همچنین متقاضیان میتوانند با مراجعه به این سامانه از این ظرفیت استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه آییننامه گرنت فناوری در پیشرفت کشور تاثیر بسزایی دارد، اظهار کرد: بزرگترین چالشهایی که در حال حاضر معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم با آن روبروست، حمایتهای قانونی برای TRL یاسطح فناوری 6و7 به بالا است.
رضاییفر بیان کرد: صندوق نوآوری و معاونت علمی از تیآرالهای ۵ به بالا حمایت میکند و در این میان ظرفیتی برای تیآرالهای یک تا چهار در مسیرهای بودجهای وجود ندارد. برای مثال میتوان مجموعه نمونههای آزمایشگاهی، ایدههای فناوری و مجموعه اثبات عملکردی که باید در مراکز علمی، پژوهشی و رشد شکل بگیرد را نام برد. ورودی شرکتهای دانشبنیان و فناور با فعالسازی این مجموعهها تقویت میشود.
سرپرست معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم با اشاره به اینکه TRL ابزاری تحلیلی بهمنظور ارزیابی سطح آمادگی فناوری و میزان خطرپذیری ناشی از بکارگیری فناوری برای توسعه محصول است، اظهار کرد: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان و صندوق نوآوری و شکوفایی روی توسعه محصولات دانشبنیان و فناورانهایی که به نمونه آزمایشگاهی اثباتشده در محیط عملی رسیدهاند، میپردازد.
وی ادامه داد: در بحث ایجاد هستههای فناوری و رشد آنها خلا قانونی وجود دارد که تلاش میکنیم با ایجاد ظرفیتهای قانونی از فضا استفاده کنیم و در نهایت ورودی مجموعههای مورد حمایت معاونت علمی نیز تقویت میشود. این آییننامه با فعالیت معاونت علمی هیچگونه تداخلی ندارد، بلکه تکمیلکننده فعالیت آن است.
رضایی فر افزود: حمایتها بر حسب مواضع مختلف متفاوت است. برای مثال در دورههای قبلی از پایاننامههای کارشناسی ارشد تا سقف پنجاه میلیون و رسالههای دکتری تا ۹۰ میلیون تومان حمایت شده است. بخشی از این حمایتها توسط دستگاههای نیازپرداز، متولی و متقاضی و بخش دیگر توسط مجموعههای وابسته به وزارت علوم مانند پارکهای علم و فناوری انجام میشود.
وی ادامه داد: به موضوعات هستههای فناوری رقم پایینتری تعلق میگیرد و انتقال مالکیت فکری به شکل تسهیلات با درصدهای مختلف حمایت میشود.
سرپرست معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم مطرح کرد: محدودیت برای فناوریها بر اساس نیازهای دستگاهی و اولویت منطبق بر سامانه نظام ایده و نیازهاست که معمولا براساس نیازها و محورهای اولویتهای منطقهای بر چالشهای زیستبوم هر منطقه میتواند فعالیت کند. زمانیکه یک نیازپرداز و متولی بخواهد در این چارچوب ورود پیدا کند، راستای تحقیقات خود را میتواند تعیین کند.
وی خاطرنشان کرد: متقاضیان فناوری محور اصلی خود را در راستای هزینهکرد یا توسعه برنامه ملی گرنت فناوری مشخص میکنند.
انتهای پیام/