احیای گذشته با هوش مصنوعی
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری علم و فناوری آنا، پژوهشگری به نام جسیکا هلفند هنگام مطالعه نقاشیهای جان سینگر سارجنت از زنان ثروتمند در قرن نوزدهم میلادی، فکری به ذهنش خطور کرد: جستجو در اسناد ثبت احوال برای یافتن هویت خدمتکارهای آن زنها.
او گفت: «با خودم گفتم چه میشود اگر من چهره این زنها را به سبک و سیاق جان سینگر سارجنت بکشم؟ این یک جور جبران اجتماعی است. مهندسی معکوس روایت از طریق اعاده یک جور زیبایی، استیل و شکوه.»
برای بازخلق سبکی از تاریخ، او سراغ فناوری رفت که روز به روز بیشتر پیشرفت میکند. «آیا هوش مصنوعی میتوانست به من کمک کند تا مثلاً تور یا کتان را بکشم، کمکم کند تا چینهای لباسها در روشنایی روز را بکشم؟»
هلفند و یک محقق دیگر جانگ همچنین سعی کردند به برخی پرسشهای اخلاقی ناشی از قدرتمندتر شدن فناوریهای هوش مصنوعی پاسخ بدهند. به عنوان مثال هوش مصنوعی: DALL-E چگونه تصمیم میگیرد که پرتره یک مدیر عامل چگونه به نظر برسد؟ آیا تمام مدیرعاملهایی که ارائه میدهد یک مرد سفیدپوست خواهند بود؟
این امر در حالی که ممکن است از نظر آماری دقیق باشد، آیا اخلاقی هم است؟ زمانی که دانشمندان تصمیم گرفتند مجموعه داده آموزشی DALL-E را برای حذف تمام محتوای جنسیتی هرس کنند، مسئله دیگری مطرح شد: آنها دیدند که تعداد زنان واجد شرایط این گزینه نیز به اندازه 25 درصد کاهش یافتند. این بدان معناست که این مدل به دلیل داشتن دادههای آموزشی کمتر، 25 درصد کمتر در هنگام ایجاد تصاویری از زنان آگاهانه رفتار میکند. بنابراین، محققان با سؤالاتی در مورد چگونگی توزین مجدد تصاویر زنان روبرو شدند.
چنین سؤالاتی در مورد سیستمهای هوش مصنوعی مولد مانند DALL-E و ChatGPT و پیامدهای آنها برای بشریت در حال بررسی است. بسیاری از افراد در جامعه ما وجود دارند که در مورد یادگیری ماشینی هیجان زده هستند. گفتگوهایی مانند این فرصتی برای مردم است تا در نظر بگیرند که فناوری چه مشکلاتی را میتواند حل کند و مسئولیت انسان تا کجاست چیست." دست اندرکاران هوش مصنوعی تلاش دارند تا با افرادی که خارج از حیطه این علم کار می کنند در مورد این مسائل صحبت کنند.
انتهای پیام/