صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۳ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲
گفتگو/ راه خلاصی مسکن از تورم چیست؟

هزینه‌های میلیونی کم‌درآمد‌ها برای سرپناه ۵۰ متری

کارشناسان معتقدند که با روند فعلی، امسال نیز بستر برای دلال‌بازی در بازار مسکن فراهم و تکلیف اقشار کم‌درآمد برای تأمین سرپناهی با پرداخت هزینه‌های چندصدمیلیونی نامشخص است.
کد خبر : 847809

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، شاید افزایش هزینه‌های مسکن در سبد خانوار‌ها موضوع جدیدی نباشد، اما براساس گزارش مرکز آمار ایران، تقریبا نیمی از هزینه تهرانی‌ها صرف مسکن می‌شود به طوری که متوسط سهم مسکن از هزینه خالص خانوار‌های شهری برابر ۳۶درصد است.

تهرانی‌ها با ۴۷.۹درصد با فاصله زیاد در رتبه اول قرار دارند و تقریبا نیمی از هزینه خانوار‌های تهرانی صرف مسکن می‌شود!

این در حالی است که طبق آمار اعلام شده از سوی وزارت راه و شهرسازی حدود ۹ میلیون خانوار ایرانی، مستأجر هستند که به دلیل نوسانات قیمت مسکن به خصوص طی ۵ سال اخیر با مشکلات فراوانی روبه رو شده اند.

پرداخت وام ودیعه و تعیین سقف مجاز افزایش نرخ اجاره بها ۲ برنامه اجراشده طی سال‌های اخیر از سوی دولت بوده است. اما با اجرای اقدامات حمایتی از سوی دولت، این بازار همچنان با نوسانات شدید قیمت و تشدید وضعیت نابسامان اجاره بها روبرو است.

مقصران گرانی خانه

در همین رابطه سعید لطفی، عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: مسکن در ایران روز به روز گران‌تر و متقاضیان مسکن با مشکلات جدیدی روبه‌رو می‌شود؛ شاید بخش عمده این مشکلات به کاهش قدرت مالی مردم و همچنین کاهش تولید مسکن در برابر افزایش تقاضای این کالا برمی گردد.

لطفی با تأکید بر اینکه سیاست‌های دولت در راستای تنظیم و تثبیت قیمت مسکن تا کنون نتوانسته این بازار را به سمت آرامش ببرد، گفت: گرانی مصالح ساختمانی و زمین و از همه مهمتر ورود زوج‌های جوان به بازار مسکن در حالی اتفاق افتاده که ساخت‌وساز‌ها به کمترین حد خود در چند سال اخیر رسیده و این موضوع سمت عرضه را با مشکل مواجه کرده است.

این فعال بازار مسکن با اشاره به اینکه وضعیت بازار مسکن هر روز گران‌تر از قبل می‌شود، گفت: یک خانواده دونفره با درآمد ثابت کارمندی و یا کارگری باید بیش از نیمی از درآمد خود را برای مسکن هزینه کند و این مسئله کوچک و بی اهمیتی نیست!

کارگران با گرانی خانه چه می‌کنند؟

از سوی دیگر در همین خصوص فرامرز توفیقی نماینده اسبق کارگران در مذاکرات مزدی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا،می‌گوید: متأسفانه در هر دولتی هزینه‌های واقعی مسکن در محاسبات نرخ تورم مرکز آمار و همچنین محاسبه‌ی سبد معیشت خانوار‌های کارگری لحاظ نمی‌شود.

به گفته این فعال کارگری؛ امروز و با توجه به آمار‌های رسمی سهم مسکن در سبد معیشت خانوار‌های کارگری بیش از ۵۰ درصد است. موضوعی که جامعه کارگری قبل از اعلام این آمار، بر وقوع چنین مسئله‌ای هشدار‌های زیادی داده بود.

او تأکید کرد: باید توضیح داده شود که یک کارگر با دریافت دستمزد پایین‌تر از هزینه‌های جاری و همچنین افزایش تورم در بازار مسکن، چطور می‌تواند بار هزینه مسکن را به دوش بکشد بدون اینکه تغییری دردریافتی هایش ایجاد شود!

توفیقی گفت: متاسفانه مسکن در کشور تبدیل به یک بحران جدی تبدیل شده و هیچ متولی درستی هم ندارد؛ طرح‌های مختلف مسکن از مسکن مهر تا مسکن امید دولت روحانی و طرح‌های مسکن دولت رئیسی، هیچ کدام به سرانجام نرسید و تنها وعده‌ای برای دل کارگری بوده که هیچ راهی برای نجات از مخمصه گرانی مسکن ندارد.

به گفته نماینده اسبق کارگران در مذاکرات مزدی؛ سالهاست که دولت‌ها برای درآمد زایی نگاه غیر از حمایتی به وام‌های مسکنی دارند و این نوع تجارت علاوه براینکه وضعیت مردم به ویژه کارگران را تغییر نداده بلکه بستر تورم را در بخش‌های مختلف اقتصاد فراهم کرده است.

او ادامه داد: تورم ناشی از سیاست‌های بدون پشتوانه، هزینه مسکن خانوار‌ها را بیشتر کرده و این موضوع تا ایجاد تعادل در بخش درآمد و هزینه‌ها ادامه خواهد داشت ومنجر به معضل غیر قابل حل برای اقشار کم درآمد جامعه خواهدشد.

توفیقی گفت: امروز خانواده کارگری برای یک سرپناه ۵۰ متری در بدترین وضعیت و منطقه‌ای باید هزینه‌های میلیونی پرداخت کند این در حالی است که همه مدعی دفاع از حقوق کارگرمی باشند.

انتهای پیام/

ارسال نظر