صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۰۳ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۲
ملافضولی و روز زبان و ادب ترکی؛

بهار کتاب ۳۴ | معرفی آثار کتابدار حرم امام علی (ع) در نمایشگاه کتاب تهران

آثار «ملا محمد فضولی» شاعر برجسته آذری‌زبان که کتابدار حرم مطهر حضرت علی (ع) نیز بود در سی وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به نمایش درآمده است.
کد خبر : 846779

به گزرش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیستم اردیبهشت ماه و اولین روز از سی و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با سالروز تولد شاعری همراه شد که از او به عنوان بزرگترین شاعر ترکی در سده دهم یاد می‌شود.

در سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران آثار شاعر ترکی که او را از پایه‌گذاران سبک هندی می‌دانند، به نمایش درآمد.

«محمد فضولی» یا ملا محمد بن سلیمان فضولی، شاعر و ادیب آذری‌زبان است که در حله واقع در عراق امروزی به دنیا آمد و اندیشه عرفانی او در سه زبان فارسی، عربی و ترکی در اشعارش نمود یافته است. به گفته مدیر انتشارات «ساوالان ایگیدلری» دو شاعر برجسته و تأثیرگذار جهن اسلام که به زبان ترکی شعر سروده‌اند، عمادالدین نسیمی و ملا محمد فضولی هستند.

عمار احمدی به اشعار فضولی اشاره کرد و گفت: این شاعر به سه زبان فارسی، ترکی و عربی شعر سروده و به مضامینی از جمله فلسفه و عرفان مشرق زمین پرداخته است. به گفته این نویسنده فضولی در کربلا زیسته و چنان که در کتب تاریخی آمده است، نزدیک به ۴۰ سال کتابدار حرم امام علی (ع) بوده است.

وی با اذعان به اینکه مقبره این شاعر در شهر کربلا جوارآرامگاه امام حسین (ع) است، اضافه کرد: یکی از مهمترین ویژگی‌های این شاعر میانجیگری بین صفویه و عثمانی بوده است.

اولین کتاب شعر کودکان با عنوان صحبت میوه‌ها

به گفته احمدی اینکه این شاعر هم از سلطان سلیم عثمانی و هم از شاه اسماعیل مواجب می‌گرفته است، گویای این میانجیگری است و در تاریخ نیز مشاهده می‌شود که وی علاقه خاصی به صفویه داشته و از کتب خود به شاه اسماعیل صفوی هدیه کرده است.

مدیر انتشارات «ساوالان ایگدیلری» یکی دیگر از اقدامات این شاعر را نگارش اولین کتاب شعر ویژه کودکان با عنوان «میوه‌لرین صحبتی» (صحبت میوه‌ها) عنوان کرد و گفت: اگر بخواهیم این شاعر را به شعرای دیگر تشبیه کنیم باید گفت وی در عرفان شبیه مولانا، در تغزل شبیه حافظ و در سخنان اجتماعی شبیه سعدی است.

وی افزود: به دلیل جایگاه رفیع این شاعر است که گروهی از ناشران تخصصی کتب زبان ترکی و نویسندگان خواستار نامگذاری زادروز وی یعنی روز ۲۰ اردیبهشت به نام روز زبان و ادبیات ترکی در ایران شده‌اند.

به گفته احمدی این شاعر ۱۹ کتاب دارد که از آن جمله می‌توان به دیوان اشعار ترکی، لیلی و مجنون، صحبت الثمار، روضه، شکایت نامه و رساله معما اشاره کرد که تعدادی از آن‌ها در نمایشگاه کتاب عرضه شده است.

جوانان ما چهره‌های فرهنگی کشور خود را نمی‌شناسند

مدیر انتشارات «پارلاق قلم» نیز با اشاره به ادبیات غنی  منطقه آذربایجان درباره این شاعر گفت: لازم است چنین چهره‌هایی برای نسل‌های جدید معرفی شود.

بهرام سورگون افزود: اینکه جوان ما مارکز را می‌شناسد، اما کهنسال ۸۰ ساله ما فضولی را نمی‌شناسد، گویای ضعف‌های تربیتی است و شعرایی مانند فضولی باید با تولید آثار فاخر معرفی شوند.

وی با تاکید به اینکه خانواده‌ها نیز در شناخت نوابغ ادبی و فرهنگی نقش جدی و کلیدی دارند، افزود: پدر و مادری که کتابخوان نیست، حاضر است برای فرزند خود پفک و ساندویچ بخرد، اما برای کتاب هزینه نمی‌کند. به گفته سورگون همین موضوع موجب غربت چهره‌های شاخص ما شده و این در حالی است که موفقیت یک ملت در گرو شناخت نوابع آن و الگوبرداری صحیح از آن‌ها است.

لازم به یادآوری است، سی و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از بیستم تا سی‌ام اردیبهشت در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) در حال برگزاری است.

انتهای پیام/

ارسال نظر