پیام معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی به همایش ملی ادبیات غنایی واحد نجف آباد
به گزارش خبرنگار آنا از نجف آباد، در پیام دکتر سید طه هاشمی به این همایش آمده است: ادبیات غنایی را غالبا آثار ادبی برخاسته از عواطف و احساسات شخصی ادیب معرفی کردهاند، با تاریخچهای کهن در ادبیات جهان که خاستگاه آن را به یونان قدیم البته پس از روزگار ارسطو رساندهاند.
اما این اصطلاح در ادبیات فارسی در روزگار معاصر مطرح گردیده و گستره آن تقریبا تمامی آثار ادبی را به جز اشعار تعلیمی و حماسی در بر گرفته است. انواع مختلف شعری همچون غزل، مثنوی، رباعی، قصیده و انواع بسیاری در نثر همچون داستان، مرثیهها، مناجات، شکایتها و گلایهها میتوانند در قالب ادبیات غنایی فارسی جای گیرند. از داستانهای منظوم عاشقانه چون ویس و رامین، لیلی و مجنون و خسرو وشیرین گرفته تا آثار ارجمندی مانند مرصاد العباد نجم الدین رازی، اسرار التوحید ابوسعید ابوالخیر و کشف الاسرار رشید الدین میبدی همگی تجلی ادبیات غنایی در ادبیات فارسی شمرده میشوند که هر یک به نوبه خود بیانگر حالات صاحب اثر و توصیف وصل و هجران است.
بدیهی است زندگی اجتماعی در آثار ادبی نیز اثر گذار است و ادیب در در مواجهه با مسائل مختلف، احساسات خود را در آثارش جلوه گر میسازد. تا جایی که انواع ادبی تا حدود زیادی تابع تحولات تاریخی و رخدادهای جامعهشناختی است. از این رو آثار ناشی از تحولات جامعه چون برخاسته از احساسات و عواطف صاحب اثر است میتواند نمونه عالی ادبیات غنایی باشد که صدق عاطفه در آن موج میزند. با توجه به همین نکته است که آثار غنایی در تعریف یادشده، میتواند آیینه تمام نمای اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعهای باشد که شاعر و ادیب بدان تعلق دارد. برخی بزرگان شعر و ادب با توجه به همین نکته به خوبی همبستگی ادب غنایی را با تعاملات اجتماعی، دریافته و بیان کردهاند. هر چند نقش ادبیات به طور کلی در بیان مسائل فردی و اجتماعی انکار ناشدنی است. از نگاهی دیگر میتوان گفت ادب غنایی نشانگر وجود ساز و کارهای زندگی اجتماعی است. یعنی پس از پدیدار شدن تمدن و تجربیات اجتماعی است که ادبیات غنایی نقش خود را ایفا کرده و عامل بروز عواطف و احساسات فردی گردیده است و تلاش کرده تا آرمانهای بشر را به تصویر کشد.
خوشبختانه این موضوع، مورد توجه محافل علمی و ادبی قرار گرفته و آثار آن در مجموعههای مکتوب اعم از کتابها و مجلات علمی دیده میشود. ادامه این روند به بسیاری از مطالعات میان رشتهای نیز عمق بخشد وبه صورت کاربردی در جامعه جریان یابد.
دانشگاه آزاد اسلامی نیز در همین راستا موضوعاتی چون زبان و ادبیات فارسی را مورد توجه قرار داده و در راه حفظ و گسترش آن گامهای مهمی برداشته و اهداف بلندی نیز پیش رو دارد.
اینجانب از تمامی استادان و دانشجویان شرکت کننده و نیز برگزار کنندگان ((همایش ملی ادبیات غنایی)) به ویژه رییس و مسئولان فرهنگی واحد نجف آباد تقدیر و تشکر کرده و امیدوارم آثار و نتایج حاصل از این همایش، مورد استفاده علاقه مندان به عرصه ادبیات و فرهنگ قرار گیرد.
والسلام علی من اتبع الهدی
دکتر سید طه هاشمی
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی"
گفتنی است تاریخچه و سیر تحول و تطور ادبیات غنایی، ادبیات غنایی و بلاغت، ادبیات غنایی و ادبیات تطبیقی، ادبیات غنایی و ادبیات تعلیمی، ادبیات غنایی و حماسه، رویکردهای اعتقادی در ادبیات غنایی، عرفان در ادبیات غنایی، ادبیات غنایی و نقد ادبی، ادبیات غنایی و تاریخ، ادبیات غنایی و اسطوره، ادبیات غنایی و فرهنگ عامه و ادبیات غنایی و شعر آئینی محورهای اصلی این همایش هستند.
انتهای پیام/