صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۳۶ - ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
امکان رویت در سراسر کشور؛

شامگاه امشب ماه گرفتگی نیم سایه ای رخ می دهد/ فرصت رصد ۴ ساعته گرفت ماه

کارشناس نجوم درباره ماه گرفتگی نیم سایه ای گفت: از شامگاه امشب ساعت ۱۸:۴۴ دقیقه می‌توان به مدت ۴ ساعت ۱۷ دقیقه، گرفت نیم سایه ای ماه را رصد کرد.
کد خبر : 845457

طا‌ها علی‌آبادی کارشناس نجوم در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری آنا در خصوص ماه‌گرفتگی که قرار است شامگاه امشب رخ دهد، گفت: پدیده ماه‌گرفتگی زمانی اتفاق می‌افتد که ماه، در مدار چرخش به دور زمین و هر دو به دور خورشید، زمین در بین ماه و خورشید و تقریباً همراستا با آن‌ها قرار بگیرد و مانع از رسیدن تمام یا بخشی از نور خورشید به سطح ماه شود.

این کارشناس نجوم افزود: از آنجا که خورشید یک منبع گستره نور است، در هنگام تشکیل مخروط سایه توسط زمین، در بخش مرکزی آن، سایه کامل و پیرامون این سایه، حلقه‌ای به عنوان نیم‌سایه تشکیل می‌شود و بخشی از نور خورشید همچنان به سطح ماه می‌رسد.

علی‌آبادی با بیان اینکه هنگامی که ماه از درون ناحیه سایه عبور کند، ماه‌گرفتگی جزئی یا کلی رخ خواهد داد که قسمت یا تمام ماه، کاملاً تاریک خواهد شد، ادامه داد: اما زمانی که ماه از ناحیه نیم‌سایه عبور کند، ماه‌گرفتگی نیم‌سایه‌ای رخ می‌دهد و صرفاً شدت نور ماه به‌صورت جزئی کاهش خواهد داشت.

وی افزود: در این نوع گرفتگی، تیرگی ماه آن چنان محسوس نخواهد بود و اگر چشم به دیدن ماه آشنا باشد، متوجه تغییر شدت نور ماه در مقایسه با شب‌های دیگر خواهد شد.

وی با بیان اینکه در غروب روز جمعه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، در ساعت ۱۸:۴۴:۰۸ به وقت تهران (برابر با ۱۵:۱۴:۰۸ به وقت جهانی) گرفت نیم‌سایه‌ای ماه آغاز خواهد شد، گفت: این گرفت به مدت ۴ ساعت و ۱۷ دقیقه و ۳۷ ثانیه است و سرانجام در ساعت ۲۳:۰۱:۴۴ به پایان خواهد رسید.

به گفته این کارشناس نجوم، حدود نیم تا یک ساعت پس از شروع گرفت و قبل از پایان آن، کاهش نور برای چشم انسان قابل تشخیص نخواهد بود، اما دقایقی پیش از رسیدن ماه به وضعیت ماه کامل، در ساعت ۲۰:۵۲:۵۳ گرفتگی به اوج خواهد رسید، کاهش نور ماه محسوس‌تر و در قسمت شمالی آن مشخص خواهد بود.

وی اضافه کرد: این رویداد در تمام استان‌های ایران قابل مشاهده خواهد بود؛ علاوه بر این‌ها مردم سراسر دنیا به جز آمریکای شمالی، جنوبی و قسمتی از غرب اروپا از مشاهده این رویداد لذت خواهند برد.



وی گفت: گرفتگی بعدی که در ایران قابل مشاهده خواهد بود، از نوع گرفتگی جزئی ماه و در ششم آبان ماه امسال رخ خواهد داد.

گفتنی است تصویر این ماه‌گرفتگی نیم‌سایه‌ای توسط طاها علی‌آبادی در تاریخ ۲۰ دی ۱۳۹۸ گرفته شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر