صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۱۶ - ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۲
طراحی و تولید پوشش‌های سدحرارتی

وقتی محققان دانش‌بنیانی تحریم‌های اروپایی‌ آمریکایی‌ را فلج می‌کنند

مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان با اعلام اینکه قابلیت تولید پوشش کامپوزیتی و مواد تابعی FGM را داریم، عنوان کرد: با انجام این مهم، ظرفیت بسیار مناسبی برای صادرات و ارزآوری کشور ایجاد شده است.
کد خبر : 842206

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ عبدالرسول غیاثی دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی مواد ـ گرایش مواد و فرآیند‌های پیشرفته دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، مدیرعامل و عضو هیئت‌مدیره یک شرکت فنی و مهندسی است.

این شرکت دانش‌بنیان فعالیت خود را از سال ۱۳۹۵ با همکاری اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز (نوید حسین‌آبادی و امیرحسین یقطین) در زمینه طراحی، ساخت و مشاوره علمی طرح پوشش‌دهی سوسپانسیون‌های سرامیکی پلاسمایی آغاز کرد. هسته اولیه با حضور عبدالرسول غیاثی به‌عنوان مجری، امیرحسین یقطین به‌عنوان مجری علمی و نوید حسین‌آبادی به‌عنوان مجری علمی و طراح صنعتی تشکیل و شروع به‌کار کرد.

با انجام مطالعات علمی و تعیین مسیر طرح، فعالیت‌های آزمایشگاهی و نمونه‌سازی اولیه محصولات و تجهیزات در مقیاس پایلوت در سال ۱۳۹۹ انجام شد و در نهایت به ایجاد هسته فناور و راه‌اندازی شرکت فنی و مهندسی «سرآمد پلاسماساز» و عضویت آن در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز انجامید.

خبرگزاری علم و فناوری آنا در راستای معرفی شرکت‌های دانش‌بنیان در این گزارش به سراغ عضو هیئت‌مدیره این شرکت و دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی مواد ـ گرایش مواد و فرآیند‌های پیشرفته دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیرازرفته تا فعالیت و کارکردهای این شرکت را مورد کنکاش و بررسی قرار دهد.

**دستگاه تزریق سوسپانسیون تک‌مخزنه نیست

آنا: از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کردید و تاکنون چه موفقیت‌هایی در مسیر حاصل شده و چه دستاورد‌هایی داشته‌اید؟

غیاثی: تحقیق در زمینه پوشش‌های سپر حرارتی به‌دلیل زمینه کاری آن‌ها که در صنایع بسیار کلیدی نیروگاهی، توربین‌های گازی، انرژی، خودرو‌سازی بوده بر کسی پوشیده نیست و سالانه تحقیقات بسیار زیادی توسط گروه‌های علمی قوی در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی معتبر دنیا انجام می‌گیرد.

لزوم به‌کارگیری مواد نانو برای حصول به پوششی با خواص بهتر مورد توجه محققان قرار گرفته و پژوهش‌ها به سمت استفاده از مواد نانو به صورت معلق در فاز مایع و محیط آبی به‌دلیل مسائل زیست‌محیطی و در راستای سهولت در تزریق به سیستم پاشش پلاسمایی سوق داده شده است.

از این رو از سال ۱۳۹۵ تحقیقات در زمینه تولید و پایدارسازی ترکیبات سرامیکی در محیط آبی و طراحی اولیه دستگاه تولید و تزریق سوسپانسیون آغاز شد و در نهایت از سال ۱۳۹۷ اقدامات اولیه برای ساخت نخستین دستگاه و سوسپانسیون کار خود را آغاز کرد. در زمینه تولید سوسپانسیون با بررسی و انجام آزمایش‌های مختلف نتایج بسیار خوبی حاصل شد که امروز شرکت به‌عنوان نخستین شرکت فناور نسبت به رقبای خود به‌طور خاص فعالیت می‌کند و فقط یک شرکت در آمریکای‌شمالی تولیدکننده نوع دیگری از این دستگاه است؛ البته به‌صورت تک مخزنه بوده و فقط قادر به تولید پوشش با یک ترکیب سرامیکی است؛ اما دستگاه ساخته شده توسط محققان شرکت، قابلیت تولید پوشش کامپوزیتی و مواد تابعی FGM را دارد که ظرفیت بسیار مناسبی برای صادرات و ارزآوری برای کشور است. اکنون شرکت امکان تولید و ارائه سوسپانسیون با ترکیبات مختلف به بازار هدف را دارد.

آنا: زمینه فعالیت و نوع محصول و خدمات شرکت دانش‌بنیان شما چیست؟

غیاثی: زمینه فعالیت شرکت به‌صورت تخصصی در زمینه طراحی و ساخت دستگاه تولید و تزریق سوسپانسیون سرامیکی آبی و طراحی و ایجاد پوشش‌هایی سدحرارتی سرامیکی است و در فاز نخست فعالیت به عرضه سوسپانسیون‌های سرامیکی اکسیدی و غیراکسیدی در محیط آبی اقدام کرد و در فاز بعد با طراحی و ساخت پایلوت دستگاه تزریق سوسپانسیون تابعی ادامه یافت. محصول نهایی شرکت، پوشش‌های سدحرارتی سرامیکی اکسیدی تابعی به روش پاشش پلاسماست.

آنا: آیا شرکت متبوع شما در کسب درآمد‌هایی غیرشهریه‌ای دانشگاه نقشی داشته و دانشگاه سهمی از فعالیت‌ها دارد؟

غیاثی: شرکت به صورت سهامی خاص به عضویت مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلاامی شیراز درآمده که با تداوم فعالیت‌های خود امکان درآمدزایی بالاتری برای دانشگاه را مهیا خواهد کرد.

**چرا به سمت تولید و تزریق سوسپانسیون‌های نانوذرات سرامیکی رفتیم؟

آنا: محصول شرکت متبوع شما چه نیازی از نیاز‌هایی مردم و کشور را برطرف می‌کند؟

غیاثی: یکی از دلایلی که به طراحی و ساخت سیستمی برای تولید و تزریق سوسپانسیون‌های نانوذرات سرامیکی با اندازه میکرو یا نانو به‌ویژه برای یک سوسپانسیون‌های پوشش‌های تابعی (FGM) از طریق پوشش‌دهی اسپریپاشش پلاسما یا پوشش‌دهی اسپریپاشش حرارتی روی آورده‌ایم، این بود که کشور‌های اروپایی و آمریکایی از ارائه تکنولوژی فناوری‌های روز دنیا به ایران خودداری می‌کنند و با توجه به نیاز روزافزون کشور به صنعتی شدن و استفاده از روش‌های اتوماسیون مدرن و مکانیزه برای تولید پوشش‌های سدحرارتی کامپوزیتی، کار‌های اندکی تاکنون در این زمینه صورت گرفته و با توجه پیامد‌ها و چالش‌هایی که در سیستم‌های موجود در دنیاست، بر آن شدیم تا برای رفع مشکلات و چالش‌ها با طراحی و ساخت این دستگاه خدمتی به‌روز به جامعه صنعتی کشور ارائه کنیم.

آنا: نواقص و کمبودها در راه تجاری‌سازی محصولات فناور را بیان کنید.

غیاثی: طرح پوشش‌دهی سوسپانسیون‌های سرامیکی پلاسمایی به‌عنوان طرح فناورانه، برگزیده جشنواره‌های پژوهشی و صنعتی شده و با توجه به اینکه تا این مرحله تمام هزینه‌ها به‌صورت شخصی پرداخت شده، به‌دلیل افزایش نرخ ارز، تکمیل مرحله نهایی دستگاه منجر به ایجاد پوشش سدحرارتی که همان مأموریت اصلی دستگاه بوده، متوقف شده که در این باره در بازدید دکتر طهرانچی در نمایشگاه هفته پژوهش تهران و رویداد گام دوم عسلویه و بازدید روح‌الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی و فناوری و دانش‌بنیان رئیس جمهور از نمایشگاه رویداد «مسیر زآینده» مجتمع فولاد مبارکه قول مساعد برای تأمین اعتبار لازم داده شد که در مراحل بررسی و اقدام است، به شرط تأمین شرکت به مرحله ارائه خدمات به صنایع پیشرفته و پژوهش‌های صنعتی خواهد رسید.

آنا: آیا حمایت لازم از سوی دانشگاه و مراکز و نهاد‌های مربوط با مأموریت خود داشته‌اید و انتظارتان از مسئولان چیست؟

غیاثی: با توجه به قابلیت‌های قابل توجه زمینه فعالیت شرکت از آغاز معرفی و رونمایی از محصولات و تجهیزات ساخته شرکت، توجه ویژه و قابل تقدیر از طرف مدیریت و مجموعه اجرایی به طرح انجام شده است. از رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، مدیرکل پژوهش، مدیر مرکز رشد و مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری کمال تشکر را داریم که از هیچ‌گونه همکاری دریغ نکردند.

آنا: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد چه پیشنهادی ارائه می‌دهید؟

غیاثی: خوشبختانه مدیریت مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در زمینه معرفی و برندسازی طرح‌های فناورانه مستقر در مرکز رشد، بازاریابی و معرفی مشکلات و چالش‌هایی صنایع مختلف به شرکت‌هایی مستقر در دانشگاه عملکرد خوبی داشته و حضور فعال این مراکز و شناسایی ظرفیت‌های موجود در تیم‌های پژوهشی از مهم‌ترین روش‌های رشد است.

آنا: بحران کرونا چه تأثیری در فعالیت شما داشت؟

غیاثی: یکی از مهم‌ترین مراحل ایجاد فاز پایلوت(آزمایشی) طرح در ۶ ماهه ابتدایی ۱۳۹۹ تا اواسط ۱۴۰۰ انجام و با اوج پاندمی کرونا همزمان شد و محدودیت‌های بسیاری در تأمین مواد اولیه و دریافت خدمات مهندسی ایجاد کرد که بر آنها فائق آمدیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر