چه شرکتهایی دانش بنیان نمیشوند؟
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیش از یک دهه است که از تولد شرکتهای دانش بنیان در کشور ما میگذرد و در حال حاضر بیش از ۸ هزار و ۳۰۰ شرکت دانش بنیان محصولات فناورانه خود را روانه بازار کردهاند.
این شرکتها در سه دسته نوع ۱ یا تولیدی، نوع ۲ یا نوپا و مستعد دانش بنیان یا نوع ۳ هستند. این سه دسته از نظر سطح فناوری با یکدیگر متفاوت هستند. حدود ۷۰ درصد شرکتها تولیدی هستند و سطح فناوری خوبی دارند.
هر یک از شرکتهای دانش بنیان باید بر اساس شروطی که معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان تعریف کرده تاییدیه دانش بنیانی را دریافت میکنند. شرط داشتن واحد تحقیق و توسعه و سطح فناوری مناسب از شرطهای دانش بنیانی است که بر این اساس شرکتها طبقه بندی میشوند.
شرط مرحله تولید، طراحی و تولید مبتنی بر تحقیق و توسعه و مالکیت از جمله شروط دانش بنیانی است. کالای ارائه شده باید در حال تولید بوده یا در حد نمونه ازمایشگاهی با قابلیت بررسی ساخته شده و اسناد فروش باشند شرط مرحله تولید است.
همچنین شرکت باید طراحی اساسی و قابل توجهی مبتنی بر فعالیتهای تحقیق و توسعه در زمینههای «طراحی زیرسیستم اصلی کالاو خدمت»، «طراحی یکپارچه سازی کالا و خدمت»، طراحی فرایند تولید کالا و خدمت مشروط به پیچیده بودن فرایند تولید از معیارهای تحقیق و توسعه است.
از سوی دیگر نباید بیش از ۴۹ درصد مالکیت شرکتها مربوط به بخش عمومی باشد.
این شرکتها در حوزههای «کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی»، «دارو و فراوردههای پیشرفته حوزه تشخیص و درمان»، «مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوریهای شیمیایی»، «ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته»، «وسایل، ملزومات و تجهیزات پزشکی»، «سخت افزارهای برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک»، «فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهای رایانه ای»، «خدمات تجاری سازی»، «صنایع فرهنگی، خلاق و علوم انسانی و اجتماعی» هستند.
**چه شرکتهایی دانش بنیان نمی شوند؟
در این میان شاید برخی شرکتها بر اساس تصوراتی که دارند به شاخصهای محدودی بسنده کنند و خود را مستحق دانش بنیانی بدانند. اما بر مبنای یک سری معیارهایی میتوان تعیین کرد که یک شرکت چرا دانش بنیان نمیشود. اگر شرکتی فاقد نواوری و فناوری باشد و سهم اندکی از فناوری پیشرفته داشته باشد نمیتواند تاییدیه دانش بنیانی اخذ کند.
حتی بر مبنای معیارهایی که معاونت علمی مطرح کرده اگر محصولی غیرفناورانه با کیفیت بالا یا دارای فناوری پیشرفته غیر حضوری باشد، دانش بنیان نخواهد شد. همچنین اگر محصولی دارای اجزا پیشرفته بدون نیاز به ساخت یا دانش فنی روتینی داشته باشد تاییدیه دانش بنیانی دریافت نخواهد کرد.
عواملی که باعث عدم دانش بنیانی شدن می شود
انتهای پیام/