نیم نگاهی به نوروز در ترکمنستان
به گزارش خبرگزاری آنا، ترکمنستان با پایتخت عشقآباد کشوری در همسایگی ایران زمین است که زبان رسمی آن، ترکمنی براساس الفبای لاتین است.
اکثر مردم در این کشور از اقوام ترکمن هستند و دین آنها نیز اسلام است و اقلیت قابل توجهی ازمردمان روس و ازبکها نیز در این کشور حضور دارند.
البته از دیگر اقوام مانند قزاقها، تاتارها، اوکراینیها، کردها، ارمنیها، آذربایجانیها و بلوچها نیز در ترکمنستان حاضرند.
عید نوروز در ترکمنستان
ترکمنستان نیز از جمله کشورهایی است که سرآغاز فصل بهار را جشن میگیرد و به استقبال عیدی، چون عید نوروز میرود و مردمانش خودشان را برای سالی جدید آماده میکنند.
البته براساس رسوم قدیم و جدید در این کشور در یک سال دو بار جشن سال نو برگزار میشود، یک بار به استناد تقویم میلادی و دیگری نیز همچون ما ایرانیان، عید نوروز را به نشانه احیای آداب و رسوم دیرینه مردم ترکمنستان جشن میگیرند.
درواقع عید نوروز در ترکمنستان، جشن کشاورزانی است که آذوقه مردم را تأمین میکنند و با توجه به این موضوع کشاورزان دامنههای کوه «کپت داغ» و کنارههای آمودریا با عظمت خاصی نوروز را جشن میگیرند.
آیینهای نوروزی ترکمنستان در میادین اصلی شهرها و روستاها برگزار میشود و رقص و آوازهای محلی جزو جدایی ناپذیر مراسم سنتی ترکمنها در استقبال از تجدید حیات طبیعت است.
مردمان ترکمنستان نیز همچون ما ایرنیها در روزهای پیش از پایان اسفند شهرها و روستاهای خود را آذین بندی میکنند به مشغول فراهم کردن تدارکات پذیرایی و میهمانی رفتنها و میهمانی دادنها ممی شوند.
در واقع مردم ترکمنستان به این امر معتقدند که، زمانی که جمشید به عنوان چهارمین پادشاه پیشدادیان بر تخت سلطنت نشست، آن روز را نوروز نامید.
جالب است بدانید که، بانوان ترکن نیز پیش از آغاز نوروز شروع به طبخ خوراکیهای شیرین از جمله سمنو و انواع و اقسام شیرینیهای دیگر میکنند.
غذاها و شیرینیهای عید در ترکمنستان
از غذاها و شیرینیهای سنتی و محلی ترکمنها نوروز کچه، نوروز بامهاست که جایگاه خاصی در سفرههای نوروزی ترکمنها دارد و مردم ترکمنستان در این ایام از سال بطور معمول سرگرم پختن غذاهای معروف نوروزی مانند نوروز کجه، نوروز بامه، سمنی (سمنو) هستند.
آیینهای عمومی نوروزی در ترکمنستان
آیینهای عمومی نوروزی در ترکمنستان بطور معمول در میادین اصلی شهرها و روستاها برگزار میشود و مردان و زنان جوان ترکمن در روزهای جشن، بازیها و سرگرمیهای ویژهای از جمله سوارکاری، کشتی، پرش برای گرفتن دستمال از بلندی، برپایی جنگ خروس، شاخ زنی قوچها و بازی شطرنج برگزار میکنند.
از دیگر آداب و رسومی که در میان ترکمنها مشهور است، رقص و آوازهای محلی است که جزو جدایی ناپذیر مراسم سنتی ترکمنها در استقبال از تجدید حیات طبیعت محسوب میشود.
مسابقات اسب سواری نیز در میان ترکمنها از جایگاه خاصی برخوردار است که نوروز این مسابقات و هیجان آن را بیشتر میکند و با توجه به این موضوع جشنهای نوروزی ترکمنها با مسابقات اسب سواری توام است و این مسابقهها از ارکان اصلی جشنهای نوروزی ترکمن هاست.
در زمان اجرای این بازیها و سرگرمیها، ترکمنهای زیادی در محل جمع میشوند و با تشویقهای پی در پی به این مسابقات رونق میبخشند.
عیدی دادن و عیدی گرفتن نیز از جمله سنتهای ترکمنها در نوروز محسوب میشود که حتی رئیس جمهور این کشور نیز خود را مکلف به عیدی دادن به ملت ترکمنستان میداند.
آیین سمنوپزان در ترکمنستان و اعتقادات آنها
سمنوپزان از جمله آیینهای ترکمنستان محسوب میشود که پیش از رسیدن نوروز در این کشور اجرایی میشود.
در واقع تهیه سمنو در این کشور نیز دارای روش خاصی است، به این طریق که خوشه گندم را خرد کرده و روی آن آب و آرد میریزند، دیگ را میجوشانند و از شب تا صبح در دیگ را باز نمیکنند.
زیرا چنین میپندارند که صبح زود هر کس قبل از همه در دیگ را باز کند، جای انگشت حضرت زهرا (س) را در آن خواهد دید.
در زبان ترکمنی هر غذایی را که با ترکیبهای مختلف تهیه شده باشد و حالت مایع داشته باشد، ا نام بولاماک شناخته میشود و سمنو هم چنین حالتی دارد.
- بیشتر بخوانید:
- جشن نوروز در ترکمنستان + تصاویر
- محدودیت سفر زمینی به ترکمنستان برداشته میشود
- نخستین نشست نمایندگان ویژه کشورهای همسایه افغانستان
- «جشن جهانی نوروز» در تهران برگزار شد
انتهای پیام/