صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۸:۳۳ - ۲۳ اسفند ۱۴۰۱

با این کتاب‌ها معنای زندگی را بیابید

آیا واقعا نیاز داریم که در زندگی معنایی بیابیم یا می‌توانیم زندگی خود را بدون حتی فکر کردن در باب چنین سوالاتی درباره‌ی معنای زندگی سپری کنیم؟ چه اهمیتی دارد که جوهر زندگی را کشف کنیم، در حالی که می‌توانیم بدون اینکه درباره‌ی چنین سوالاتی فکر کنیم، زندگی کنیم؟
کد خبر : 837679

به گزارش خبرگزاری آنا، آیا واقعا نیاز داریم که در زندگی معنایی بیابیم یا می‌توانیم زندگی خود را بدون حتی فکر کردن در باب چنین سوالاتی درباره‌ی معنای زندگی سپری کنیم؟ چه اهمیتی دارد که جوهر زندگی را کشف کنیم، در حالی که می‌توانیم بدون اینکه درباره‌ی چنین سوالاتی فکر کنیم، زندگی کنیم؟

انسان‌ها تنها موجوداتی هستند که می‌توانند وجود خود را زیر سوال ببرند. بزرگ‌ترین جست‌و‌جو در زندگی یک فرد، یافتن معنا و هدف است و پرسش‌های مربوط به معنای زندگی، به نخستین سال‌های به وجود آمدن انسان بازمی‌گردد. در این مطلب قصد داریم به معرفی سه کتاب در باب یافتن معنای زندگی بپردازیم. اما پیش از آن به این سوال پاسخ می‌دهیم که اصلا یافتن معنای زندگی چه اهمیتی دارد؟

چرا یافتن معنای زندگی مهم است؟

معانی در هسته‌ی تجربه‌های ما و همچنین در هسته‌ی هر کاری که انجام می‌دهیم قرار دارند. تنها از طریق معانی است که وجود ما علت و ارزش پیدا می‌کند. ما در زندگی از طریق حس هدفمندی معنا پیدا می‌کنیم و همین معنا، زندگی را ارزشمند می‌کند. بسیاری از اندیشمندان، به درستی خاطرنشان کرده‌اند که احساس کردن معنا برای رشد بهینه‌ی انسان ضروری است. آن‌ها همچنین به این موضوع اشاره کرده‌اند که بدون سیستم‌های معانی، ما در تاریکی تجربه‌های آشفته گم می‌شویم و احتمالا به عنوان یک گونه‌ی زیستی، از هیچ‌چیز نجات پیدا نمی‌کنیم!

در ادامه به معرفی سه کتاب انسان در جست‌وجوی معنا، کیمیاگر و درباره معنای زندگی می‌پردازیم که هر یک به نوعی به یافتن معنا در زندگی انسان مربوط می‌شوند.

انسان در جست‌وجوی معنا

انسان در جست‌وجوی معنا اثر ویکتور فرانکل و منتشرشده در سال ۱۹۴۶ است. این کتاب شامل خاطرات ویکتور فرانکل روانپزشک و توصیفات او از زندگی در اردوگاه‌های مرگ نازی‌ها و درس‌های او برای بقای معنوی نسل‌های مختلف است و به همین دلیل، خوانندگان را مجذوب خود کرده است. بین سال‌های 1942 و ۱۹۴۵، فرانکل در چهار اردوگاه مختلف از جمله آشویتس کار کرده بود، آن هم در حالی که والدین، برادر و همسر باردارش از بین رفته بودند. فرانکل بر اساس تجربیات خود و تجربیات دیگرانی که بعدها با آن‌ها آشنا شده بود، چنین استدلال می‌کند که ما نمی‌توانیم از رنج اجتناب کنیم، اما می‌توانیم انتخاب کنیم که چگونه با آن کنار بیاییم، در آن معنا پیدا کنیم و با هدفی جدید، رو به جلو حرکت کنیم. نظریه‌ی فرانکل که تحت عنوان لوگوتراپی و برگرفته از کلمه‌ی یونانی logos (به معنای «معنا») شناخته می‌شود، اظهار دارد که انگیزه‌ی اصلی ما در زندگی، همانطور که فروید هم گفته بود، لذت نیست، بلکه کشف و پیگیری چیزی است که ما شخصا «معنادار» می‌دانیم.

در زمان مرگ فرانکل در سال 1997، کتاب انسان در جست‌وجوی معنا در بیش از 10 میلیون نسخه به ۲۴ زبان به فروش رفته بود. در نظرسنجی سال 1991 کتابخانه‌ی کنگره که از خوانندگان خواسته بود تا نام «کتابی را که در زندگی‌شان تغییر ایجاد کرده» نام ببرند، کتاب انسان در جست‌وجوی معنا در میان ده کتاب تاثیرگذار در آمریکا قرار گرفت. این کتاب در ایران با ترجمه‌های مختلف منتشر شده است که شنیدن انسان در جستجوی معنا به‌صورت صوتی و با صدای میلاد میرزایی لطفی دیگر دارد.

کیمیاگر

کیمیاگر، اثر پائولو کوئیلو و منتشرشده در سال ۱۹۸۸، همچنان زندگی خوانندگان خود را برای همیشه تغییر می‌دهد. با فروش بیش از دو میلیون نسخه در سراسر جهان، کیمیاگر خود را به عنوان یک کتاب کلاسیک مدرن و تحسین‌شده‌ی جهانی تثبیت کرده است. شاهکار پائولو کوئیلو، داستان جادویی سانتیاگو، پسر چوپان اندلسی را روایت می‌کند که مشتاق سفری در جست‌وجوی گنجی دنیوی است که ارزش بسیاری دارد.

داستان گنجینه‌هایی که سانتیاگو در مسیر پیدا می‌کند، به ما درباره‌ی حکمت اساسی گوش دادن به قلب‌هایمان، یادگیری خواندن نشانه‌های پراکنده در مسیر زندگی و مهم‌تر از همه، دنبال کردن رویاهایمان می‌آموزد و چنین کار ارزنده‌ای را تا کنون تنها کتاب‌های اندکی انجام داده‌اند.

در کتاب کیمیاگر، یک خواب تکراری، سانتیاگو، چوپان جوان و ماجراجوی اندلسی را دچار مشکل کرده است. او هر بار که زیر درخت چناری که از ویرانه‌های یک کلیسا روییده می‌خوابد، این خواب را می‌بیند. در طول خواب، کودکی به او می‌گوید که در پای اهرام مصر به دنبال گنج بگردد. سانتیاگو برای تعبیر خواب با یک زن کولی مشورت می‌کند و زن در کمال تعجب به او می‌گوید که به مصر برود. پیرمردی عجیب و جادویی که ادعا می‌کند پادشاه سالم است، توصیه‌های کولی را تکرار می‌کند و به سانتیاگو می‌گوید که باید به اهرام برود. سانتیاگو متقاعد می‌شود که گله‌ی خود را بفروشد و سفر خود را آغاز کند و با آغاز شدن سفر سانتیاگو، ماجراهای جذاب رمان کیمیاگر نیز آغاز می‌شود.

پیشنهاد ویژه‌ی ما این است که کیمیاگر با گویندگی محسن نامجو را دانلود کنید و بشنوید.

درباره معنای زندگی

درباره معنای زندگی، کتابی اثر ویل دورانت است. در پاییز سال 1930، ویل دورانت در بیرون از خانه‌اش در لیک هیل نیویورک در حال جمع کردن برگ‌ها بود. مردی خوش‌لباس به او نزدیک شد و با لحنی آرام به او گفت که می‌خواهد خود را بکشد، مگر اینکه این فیلسوف بتواند دلیل موجهی برای او بیاورد که این کار را نکند. دورانت که وقت نداشت در مورد این موضوع اظهار نظری فلسفی کند، تمام تلاش خود را کرد تا به مرد دلایلی برای ادامه‌ی حیاتش ارائه دهد. دورانت که از رویارویی با غریبه مایوس شده بود، با 100 تن از افراد برجسته در زمینه‌های هنر، سیاست، دین و علوم تماس گرفت و آن‌ها را به چالش کشید تا نه تنها به سوال اساسی معنای زندگی (به صورت انتزاعی) پاسخ دهند، بلکه نحوه‌ی ارتباط آن‌ها با یکدیگر برای یافتن معنا و هدف در زندگی را بیایند. دورانت پاسخ‌های آن‌ها و پاسخ‌های خود را به کتابی با عنوان درباره معنای زندگی تبدیل کرد که در سال 1932 برای عموم منتشر شد. این گنج کوچک بدون هیچ تبلیغی راه خود را پیدا کرد و امروزه تقریبا هیچ نسخه‌ی اصلی‌ای از این کتاب وجود ندارد. 

درباره معنای زندگی، کتابی قدرتمند درباره‌ی یک موضوع بسیار قدرتمند است. در این کتاب ویل دورانت یک تیم رویایی بی‌سابقه متشکل از مشاهیر را تشکیل داده است که هم عمیق و هم متنوع است: شاعران، فیلسوفان، زندانیان، ورزشکاران، برندگان جایزه‌ی نوبل، اساتید دانشگاه، روانشناسان، هنرمندان، موسیقی‌دانان، نویسندگان و رهبران مختلفی در این تیم حضور دارند. در میان بینش‌های متنوع آن‌ها، علی‌رغم منحصربه‌فرد بودن این افراد و زندگی‌هایشان، خواننده در نهایت به رشته‌ای پیوسته از دیدگاه‌های آن‌ها می‌رسد که اشتراکی را میان انسان‌هایی آشکار می‌کند که نه تنها به دنبال معنا در زندگی هستند، بلکه در واقع به آن نیز دست پیدا می‌کنند.

مرگ با تشریفات پزشکی

کتاب مرگ با تشریفات پزشکی می‌تواند به کلی دیدگاه ما را در مورد زندگی، معنای آن و به‌خصوص پیری تغییر دهد. این کتاب نه تنها به کسانی که از والدین سالخورده‌ی خود مراقبت می‌کنند کمک می‌کند، بلکه می‌تواند الهام‌بخش افراد در تمام سنین باشد تا به این فکر کنند که می‌خواهند پایان زندگی‌شان چگونه باشد. این کتاب دیدگاه ما را نسبت به این که واقعا برای حفظ کیفیت زندگی مورد نظر خودمان به چه چیزی نیاز داریم، روشن می‌کند. این موضوع برای هر کس متفاوت است، بنابراین کتاب مرگ با تشریفات پزشکی ارزش خواندن را خواهد داشت.

این کتاب توسط یک پزشک نوشته شده است، اما مانند بسیاری از کتاب‌های پزشکی خشک و جدی نیست. در واقع، این کتاب دقیقا می‌تواند همان کتابی باشد که نمی‌توان از خواندن آن دست کشید. نویسنده، داستان‌هایی از بیماران سالخورده (از جمله پدر خود) و چگونگی کنار آمدن آن‌ها با بیماری‌های تهدید‌کننده‌ی زندگی را ترسیم کرده و همچنین در این مورد صحبت می‌کند که چگونه باید به این بیماران کمک کنیم تا انتخاب‌های خوبی برای پایان زندگی داشته باشند و به مراقبت‌هایی رضایت‌بخش در پایان زندگی خود دست یابند.

انتهای رپرتاژ خبری/ 

انتهای پیام/

برچسب ها: کتاب
ارسال نظر