غرب دیگر به «برجام» برنمیگردد
غلامرضا کریمی رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی در گفتگو با خبرنگار سیاست خبرگزاری آنا، در مورد سفر «رافائل گروسی» و تعامل آژانس با تهران، گفت: با توجه به اینکه اجلاس دورهای شورای حکام برگزار شد، طبیعتاً حضور گروسی در تهران قبل از اجلاس و اعلام اینکه توافقی مشخص با ایران در سطوح عالی انجام داده، خبر خوبی بود و مورد توجه محافل داخلی و بینالمللی قرار گرفت؛ هرچند روایتهای ایران و آژانس از توافق تا حدی باهم تفاوت داشت، اما نتایج کار، مثبت بود.
وی بیان کرد: آمریکا نیز درواقع بهنوعی از این توافق استقبال کرد و انتظار میرود شرایط نسبتاً بحرانی که در روابط ایران و آژانس وجود داشت، تعدیل شود.
**شرط ایران برای بازگشت به برجام
رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی در مورد پیام آمدن تیم فنی آژانس به تهران نیز، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از قبل اعلام کرده بود که آماده است به شرایط برجام بازگردد، به شرطی که کشورهای طرف غربی بپذیرند تحریمها را لغو کنند و شرایط اقتصادی و بانکی ایران در محیط بینالمللی به وضعیت برجام سال ۹۴ برگردد.
کریمی اضافه کرد: بههرحال هنوز توافقی صورت نگرفته و هیچ گشایشی از طرف غرب ایجاد نشده است و ایران هم طبیعتاً آن تعهداتی که بر اساس توافق «برجام» داشته را روزبهروز کم کرده است. مثلاً قرار نبود که غنیسازی ۲۰ درصدی انجام دهد اما انجام داده است و بعداً غنیسازی را افزایش داده است و غنیسازی ۶۰ درصد انجام داده است و اخیراً آژانس گزارشی داد که حتی غنیسازی ۸۴ درصد هم پیدا شده است که البته ایران آن را تکذیب کرد.
**غربیها تعهدات خود را در برجام انجام ندادند
وی تأکید کرد: بههرحال، چون طرف غربی تعهدات خود را انجام نداده است، ایران نیز آن تعهداتی که براساس برجام داشته را محدود و روال قبل از برجام را پیگیری کرده است. انتظار میرود بعد از اجلاس شورای حکام تیمهای فنی بتوانند بنشینند و نحوه نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران را بهلحاظ فنی بررسی کنند.
این استاد دانشگاه گفت: البته کار، بسیار سخت شده است. چراکه ایران دیگر در وضعیت سال ۹۴ نیست و اکنون حجم قابلتوجهی از غنیسازی ۶۰ و ۲۰ درصد را دارد که طبق توافق ۲۰۱۴، اینها باید از کشور خارج شوند. اگر بخواهند طرفین به برجام بازگردند، با توجه به شرایطی که غرب دارد و تضمینی که باید آمریکاییها برای گشایش تبادلات اقتصادی به ایران بدهند، عملاً این بازگشت نشدنی است.
** تا قضیه سه انحراف پادمانی حل نشود خبری از توافق نیست
کریمی بیان کرد: از عُمر دولتِ بایدن دو سال دیگر بیشتر نمانده و همه آنها باعث پیچیدگی وضعیت میشود، اما گام ایران گام بسیار مثبتی بود، چون بههرحال افکار عمومی جهانی بهویژه بعد از خبر غنیسازی ۸۴ درصد، بهشدت نگران و در اثر واکنش مقامات غربی به این موضوع، روابط ایران با غرب تیره و تار شده بود و سفر گروسی توانست در کنترل این وضعیت مؤثر باشد.
وی افزود: از طرف دیگر، ایران نیز مطالبهای دارد و میخواهد که آژانس، نظر نهایی خود را در سه مورد انحراف پادمانی اعلام کند، اما متأسفانه آژانس آن را بهعنوان یک اهرم فشار برای پیگیریهای بعدی بر ضد ایران، باز نگهداشته است و تا آن قضیه حل نشود، امکان حلوفصل مشکلات موجود بین ایران و آژانس امکانپذیر نیست.
رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی متذکر شد: خوشبختانه مجلس هم باوجود تصویب قانون اقدام راهبردی که در آن تأکید شده نظارتهای فراتر از پادمان باید متوقف شوند، تاکنون واکنش خاصی به این توافق نشان نداده است؛ میشود امیدوار بود که مذاکرات فنی آژانس و ایران به سمت حلوفصل بخشی از اختلافات پیش رود.
**گزارشهای محرمانه ایران به رسانهها داده شد
کریمی در مورد اینکه آژانس باید چه عملکردی از خود نشان دهد که ثابت کند تابع غربیها با محوریت آمریکا و رژیم صهیونیستی نیست؟ گفت: گروسی اشاره کرده است که من عامل کشور خاصی نیستم! اما به جهت قواعد درونی آژانس، وقتی گزارشی تهیه میکنند باید قبل آن برای ۳۵ کشور عضو شورای حکام ارسال کنند. متأسفانه برخی از این کشورها، گزارشهایی که جنبه محرمانه دارند را به رسانهها میدهند و چالشهایی را ایجاد میکنند که ازجمله آنها، چالش تازه غنیسازی ۸۴ درصد است که موجب هجمه شدیدی علیه ایران شد.
وی افزود: ایران اعتراض خود را نسبت به این قضیه اعلام کرده است، اما گروسی نیز مدعی است که ما براساس آییننامه داخلی آژانس جلو میرویم و مجبور هستیم به کشورها گزارش دهیم و از چارچوب تخطی نکردهایم!
این استاد دانشگاه گفت معمولاً کشورهایی که در عرصه بینالمللی قدرتمندتر و قویتر هستند و کمک مالی بیشتری به سازمانهای بینالمللی میکنند، در عُرف بینالملل از تأثیرگذاری بیشتری بر رؤسای سازمانهای بینالمللی برخوردارند، اما بههرحال به نظر من این حرکت، یک حرکت روبهجلو از سمت ایران بود، چون باعث اعتمادسازی در سطح بینالمللی شد.
انتهای پیام/