صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۰۷ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۱
مدیرکل دفتر فناوری‌ شرکت برق حرارتی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

صرفه‌جویی ۲ هزار میلیارد تومانی با ساخت قطعات یدکی صنعت برق توسط دانش‌بنیان‌ها +فیلم

مدیرکل دفتر فناوری و بومی‌سازی نیروگاهی شرکت برق حرارتی گفت: تولید تجهیزات و قطعات مورد نیاز در صنعت برق توسط شرکت‌های دانش‌بنیان موجب صرفه‌جویی ۲ هزار میلیارد تومانی می‌شود.
کد خبر : 834276

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان؛ در عصر دیجیتال توسعه تمامی صنایع و فناوری‌های هوشمند نیازمند ایجاد زیرساخت مناسب برای تأمین انرژی است. بدون شک در میان انواع انرژی‌های مورد استفاده بشر انرژی الکتریکی یا برق بیشترین کاربرد را در قرن بیست و یک دارد و اگرچه تولیدکنندگان دستگاه‌های هوشمند می‌کوشند میزان مصرف و وابستگی محصولات خود به انرژی الکتریکی را کاهش دهند ولی بازهم هیچ فناوری در جهان بدون انرژی قابل ارائه سرویس نیست.

میلیاردها نفر در سراسر جهان روزانه به اشکال مختلف از انرژی الکتریکی استفاده می‌کنند که احتمالا مملوس‌ترین نمونه آن گوشی‌های هوشمند است که برای روشن ماندن و ارائه خدمات باید یک یا چندبار در روز شارژ شوند. برای تأمین برقی که به سادگی در اختیار مردم قرار می‌گیرد باید فرایند پیچیده و پرهزینه‌ای را طی و شرایط لازم برای ارائه سرویس مستمر در نیروگاه‌ها فراهم شود. از همین رو صنعت برق در تمامی کشورهای دنیا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و دولت‌ها می‌کوشند برای تحقق اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود زیرساخت‌های این صنعت را به طور مداوم توسعه دهند.

بیشتر بخوانید:

ایران در منطقه غرب آسیا تنها کشور دارنده سیستم ناوبری بومی است

اگرچه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ظرفیت محدودی برای تأمین برق مورد نیاز مردم در بخش‌های خانگی و صنعتی وجود داشت ولی در چهل سال گذشته مهندسان ایران با بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی صنعت برق را توسعه داده و ایران هم اکنون یکی از صادرکنندگان برق در جهان محسوب می‌شود. البته مسیر توسعه صنعت برق و تأمین انرژی مورد نیاز مردم هیچگاه چالش نیست و به همین دلیل در مواقعی ارائه سرویس در شبکه برق کشور دچار اختلال می‌شود. به اعتقاد کارشناسان تدام خدمات‌رسانی به مردم در صنعت برق مستلزم به‌روزرسانی و ارتقای کیفیت زیرساخت‌های این صنعت به طور مستمر است. در همین رابطه با علی عیسی‌پور، مدیرکل دفتر فناوری‌ و بومی‌سازی نیروگاهی شرکت برق حرارتی گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید:

**تأمین تجهیزات مورد نیاز در صنعت برق با استفاده از ظرفیت‌های دانش‌بنیان‌ها

آنا: شرکت برق حرارتی هم اکنون چه مقدار از ظرفیت برق مورد نیاز کشور ار تأمین می‌کند و باتوجه به لزوم توسعه مستمر این صنعت چگونه از ظرفیت‌های دانش‌بنیانی کشور بهره‌برداری می‌کنید؟

عیسی‌پور: از سال ۱۳۹۴ تولید برق از شرکت توانیر منفک و به شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی واگذار شد. هم اکنون نیز ظرفیت نیروگاه‌های ایران از مرز ۹۰ هزار مگاوات عبور کرده است. بعد از راه‌اندازی واحدهای نیروگاهی به بخش بهره‌برداری نیاز به تامین قطعات یدکی وجود دارد. نیروگاه‌ها معمولاً بعد از ۴ سال نیاز به به تعمیرات اساسی دارند. قطعات یدکی این نیروگاه‌ها باید تعویض شود. با توجه به برنامه‌ریزی تا کنون ۹۵ درصد این قطعات در داخل کشور تولید شده است.

تا انتهای سال ۱۴۰۰ حدود ۷۲۴ هزار قطعه را در حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان، بومی‌سازی کردیم که در صورتی که برای خرید ارزی و واردات این قطعات بیش از ۲ هزار میلیارد تومان هزینه شود. قیمت ساخت قطعات بسیار کمتر از قیمت ارزی آن‌ها است. در بعضی موارد نیز قیمت برابری می‌کند. به واسطه تحریم‌ها در شرایطی قرار داریم که کشور‌های اروپایی و سازنده این قطعات را به ما تحویل نمی‌دهند بنابراین با تکیه بر توان داخلی ۹۵ درصد از تجهیزات لازم را بومی‌سازی کرده‌ایم این قطعات با مشارکت ۱۵۲ شرکت دانش‌بنیان در داخل کشور ساخته شدند. ۵ درصد باقیمانده به این دلیل ساخته نشده است که یا از تکنولوژی بالایی در دنیا برخوردارند یا تعداد قطعات یدکی مصرفی‌شان محدود است و تولید آن‌ها صرفه اقتصادی ندارد.

**راه‌اندازی سامانه‌ای برای معرفی نیاز‌ها و عرضه محصولات

به منظور تسهیل در فرایند تأمین قطعات ساخت داخل چه خدماتی را به دانش‌بنیان‌ها ارائه می‌دهید؟

در حال حاضر پروژه تولید بار اول قطعات تحریمی در داخل کشور را با شرکت‌های دانش‌بنیان را طبق مصوبه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری پیش می‌بریم. در راستای حمایت از دانش‌بنیان‌ها بدون برگزاری مناقصه تا ۵۰۰ میلیارد تومان مناقصه را به آن‌ها واگذار می‌کنیم، اعطای وام‌های کم‌بهره از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری نیز در این راستا است. این امر نتایج خوبی به همراه داشته است.

یک سامانه به نام درگاه نمانیرو برای ثبت تولید محصولات ساخت داخل راه‌اندازی کرده‌ایم. نمایشگاه مجازی راه اندازی کرده ایم. تمامی قطعات ساخت داخل در این سامانه ثبت شده و وجود دارند. به طور مثال با جست‌وجوی کلمه توربین تمامی پره‌های توربین ساخته شده تاکنون برایتان قابل رویت است. اعلام نیازمندی‌ها بخش دیگری از طراحی این سامانه است. نیازمندی‌های ساخت داخل در این بخش تعریف شده اند. شرکت‌ها می‌توانند به آن سامانه مراجعه کنند با رویت نیاز‌ها برای تولید داخل، اعلام آمادگی کنند. اگر دانش‌بنیان باشند بدون برگزاری مناقصه و اگر دانش‌بنیان نباشند با برگزاری مناقصه برای تولید قطعات حضور می‌یابند.

پس از ارزیابی شرکت‌ها بازرس شرکت برق حرارتی از امکانات شرکت‌ها بازدید به عمل می‌آورد و در صورت کسب امتیاز لازم اسامی آن‌ها به عنوان شرکت‌های سازنده داخلی به زیر مجموعه‌های برق حراراتی اعلام می‌شود. البته در شرکت مادر تخصصی برق حرارتی به دنبال تأمین کننده نیستیم بلکه به دنبال سازنده و تولید کننده هستیم که اسامی سازندگان و تعمیرکنندگان نیز در سامانه نمانیرو موجود است. این سامانه در ادامه با افزودن بخش مناقصه‌ها و مزایده‌ها تکمیل می‌شود.

چه تسهیلاتی برای بخش تحقیق و توسعه در صنعت برق در نظر گرفتید؟

تحقیقاتی است که از طریق پژوهشگاه نیرو آنرا دنبال می‌کنیم. هر سال که اعتبارات پژوهشی شرکت، ابلاغ می‌شود ۴۰ درصد را خزانه به صورت مستقیم برداشت می‌کند. آن سهم را به شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها می‌دهیم.۶۰ درصد را نیز به پژوهشگاه نیرو می‌دهیم که از طریق فراخوان‌هایی که پژوهشگاه نیرو انجام می‌دهد، امکان انجام پروژه‌های تحقیقاتی ممکن می‌شود. ۱۶۳ پروژه در حال حاضر به ارزش ۷۰ میلیارد تومان در حال انجام است یا به اتمام رسیده است. ۳۱ پروژه در سال ۱۴۰۱ با شرکت‌های دانش‌بنیان بالغ با ۱۸۰ میلیارد تومان قرارداد منعقد کردیم.

در ادامه ویدئوی گفت‌وگو با مدیرکل دفتر فناوری و بومی‌سازی نیروگاهی شرکت برق حرارتی را مشاهده می‌کنید:

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر