صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۱۷ - ۰۵ اسفند ۱۴۰۱
دانشمندان در جریان تحقیقات علمی دریافتند؛

ارتباط مستقیم گروه خونی با افزایش خطر بروز سکته مغزی زودهنگام

نتایج مطالعات جدید دانشمندان حاکی از آن است که گروه خونی افراد با خطر بروز سکته مغزی زودهنگام ارتباط نزدیکی دارد.
کد خبر : 833777

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، امروزه پژوهش‌های علمی بسیاری روی گروه‌های خونی افراد انجام می‌شود چراکه از طریق آن می‌توان به اطلاعات مفیدی درباره سلامت آن‌ها دست پیدا کرد. افسردگی، دیابت، مالاریا، مشکلات قلبی عروقی، انواع سرطان‌ها و ... مواردی است که تاکنون محققان توانسته‌اند با مطالعه گروه‌های خونی، آن‌ها را تشخیص دهند.

اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد افرادی که یکی از گروه‌های خونی A را دارند، در مقایسه با سایر گروه‌های خونی، بیشتر در معرض سکته مغزی قبل از ۶۰ سالگی هستند. گروه‌های خونی، تنوع زیادی از مواد شیمیایی را که روی سطح گلبول‌های قرمز خون ما هستند، توصیف می‌کنند. در میان آشناترینِ آنها، می‌توان به گروه خونی A و B اشاره کرد که می‌توانند با هم به‌صورت AB، به‌صورت جداگانه یعنی A یا B وجود داشته باشند.

بیشتر بخوانید:

پدر شدن چه اثری بر مغز مردان می‌گذارد؟

حتی در این گروه‌های خونی اصلی، تغییرات بسیارکمی ناشی از جهش در ژن‌های مسئول وجود دارد. در مطالعه‌ای که سال گذشته منتشر شد، محققان ژنومیک رابطه واضحی بین ژن زیرگروه A۱ و شروع زودهنگام سکته مغزی کشف کردند. در این تحقیق، محققان داده‌های ۴۸ مطالعه ژنتیکی را جمع‌آوری کردند که شامل تقریباً ۱۷ هزار فرد مبتلا به سکته مغزی و نزدیک به ۶۰۰ هزار گروه غیرسکته مغزی بود. همه شرکت‌کنندگان نیز بین ۱۸ تا ۵۹ سال سن داشتند.

**در کدام گروه خونی احتمال بروز سکته بیشتر است؟

جست‌وجویی در کل ژنوم، دو موقعیت را نشان داد که به شدت با خطر زودهنگام سکته مرتبط است. یکی از آن‌ها مصادف با نقطه‌ای بود که ژن‌های گروه خونی در آن قرار دارند. سپس تجزیه و تحلیل دوم از انواع خاصی از ژن‌های گروه خونی نشان داد افرادی که ژنوم آن‌ها برای گونه‌هایِ گروه A است، در مقایسه با جمعیتی از گروه‌های خونی دیگر ۱۶ درصد بیشتر احتمال سکته مغزی را قبل از سن ۶۰ سالگی داشتند. برای افرادی که دارای ژن گروه O۱ بودند، این خطر ۱۲ درصد کمتر بود. با این حال، محققان عنوان کردند که خطر مضاعف سکته مغزی در افراد دارای گروه خونی A آن‌قدر بالا نیست، بنابراین نیازی به هوشیاری یا غربالگری اضافی در این گروه وجود ندارد.

در این رابطه استیون کیتنر، نویسنده ارشد این تحقیق و متخصص مغز و اعصاب عروقی از دانشگاه مریلند، می‌گوید «ما هنوز نمی‌دانیم که چرا گروه خونی A خطر بیشتری را به همراه دارد. اما احتمالاً با عوامل انعقاد خون مانند پلاکت‌ها و سلول‌هایی که رگ‌های خونی را می‌پوشانند و همچنین سایر پروتئین‌های در حال گردش که همگی در ایجاد لخته‌های خون نقش دارند، ارتباط دارد.»

**نیاز به مطالعات بیشتر در مورد ارتباط گروه خونی و سکته مغزی

اگرچه یافته‌های این مطالعه اینکه گروه خونی می‌تواند خطر سکته اولیه را تغییر دهد ممکن است هشداردهنده به نظر برسد، اما اجازه دهید این نتایج را در ادامه دقیق‌تر بررسی کنیم. هر ساله در ایالات متحده حدود ۸۰۰ هزار نفر سکته مغزی را تجربه می‌کنند. بیشتر این سکته‌ها تقریباً از هر چهار نفر، سه نفر در افراد ۶۵ سال و بالاتر رخ می‌دهد، که خطرات آن پس از ۵۵ سالگی هر دهه ۲ برابر می‌شود. البته افرادی که در این مطالعه شرکت کردند در آمریکای شمالی، اروپا، ژاپن، پاکستان و استرالیا زندگی می‌کردند و افراد غیر اروپایی تنها ۳۵ درصد از شرکت کنندگان را تشکیل می‌دادند. مطالعات آینده با نمونه‌های متنوع‌تر در سراسر جهان می‌تواند به روشن شدن اهمیت نتایج کمک کند. کیتنر در این باره می‌گوید «ما به‌وضوح به مطالعات بعدی بیشتری برای روشن شدن مکانیسم‌های افزایش خطر سکته مغزی نیاز داریم.»

یکی دیگر از یافته‌های کلیدی این مطالعه از مقایسه افرادی که قبل از ۶۰ سالگی سکته کرده بودند با افرادی که بعد از ۶۰ سالگی سکته کرده بودند به‌دست آمد. برای این کار، محققان از مجموعه داده‌ای از حدود ۹۳۰۰ نفر بالای ۶۰ سال که سکته کرده بودند و حدود ۲۵ هزار نفر بالای ۶۰ سال که سکته مغزی نکرده بودند استفاده کردند. محققان دریافتند که افزایش خطر سکته مغزی در گروه خونی A در گروه سکته مغزی دیررس ناچیز است، و این نشان می‌دهد که سکته‌هایی که در اوایل زندگی اتفاق می‌افتند ممکن است مکانیسم متفاوتی نسبت به سکته‌هایی که بعدا رخ می‌دهند داشته باشند.

به گفته محققان، سکته مغزی در افراد جوان کمتر به دلیل تجمع رسوبات چربی در عروق خونی(فرآیندی به‌نام گرفتگی عروق) و بیشتر به دلیل عوامل مرتبط با تشکیل لخته ایجاد می‌شود. این مطالعه همچنین نشان داد که افراد دارای گروه خونی B بدون در نظر گرفتن سن، حدود ۱۱ درصد بیشتر در معرض سکته مغزی در مقایسه با افراد دیگر هستند. مطالعات قبلی نشان می‌دهد که بخشی از ژنوم برای گروه خونی به نام ABO، با بیماری سرخرگ کرونری که جریان خون را محدود می‌کند و حمله قلبی، مرتبط است. توالی ژنتیکی برای گروه‌های خونی A و B نیز با خطر کمی بالاتر لخته شدن خون در سیاهرگ‌ها مرتبط است.

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر