گسترش فضای سبز شهری، ضرورتی برای مقابله با گرمای کشنده/ وقتی درختان ناجی انسانها میشوند
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، گرمایش هوا مضرات بسیاری برای سلامتی انسان و محیط زیست دارد و همواره کارشناسان و سازمانهای بینالمللی درباره آنها هشدار دادهاند. اما راههای مختلفی برای مقابله با گرمای هوا وجود دارد. گسترش فضای سبز، بهویژه کاشت درخت یکی از بهترین و مؤثرترین راهکارهای مقابله با گرمای هوا در روزهای گرم سال است. تاکنون بسیاری از کشورها به طرق مختلف اقدام به کاشت درخت و گسترش پوشش گیاهی نمودهاند، تا جایی که از پشت بام منازل و ساختمانها نیز برای این منظور استفاده میشود.
اخیراً محققان در مطالعهای دریافتند که کاشت درختان بیشتر در مناطق شهری برای کاهش دمای تابستان، میتواند مرگومیر مرتبط با هوای گرم و موج گرما را تا میزان یکسوم کاهش دهد. این مطالعه جدید محققان که در نشریه علمی The Lancet منتشر شده، نشان میدهد که افزایش پوشش درختان شهر به ۳۰ درصد، باعث کاهش ۰.۴ درجه سانتیگراد به صورت محلی در طول ماههای گرم تابستان میشود. بر اساس یافتهها از ۶ هزار و ۷۰۰ مرگ زودرس ناشی از افزایش دما در سال ۹۳ شهر اروپایی در سال ۲۰۱۵، یکسوم آن قابل پیشگیری بود. در واقع افزایش پوشش گیاهی و درختان و درنتیجه کاهش دمای هوا میتوانست مرگ و میر را کاهش دهد.
در حال حاضر، به طور متوسط فقط کمتر از ۱۵ درصد از محیطهای شهری در اروپا توسط نوعی شاخ و برگ درختان پوشیده شده است. تامارا ایونگمن، سرپرست گروه محققان از موسسه سلامت جهانی بارسلونا (ISGlobal) میگوید «این مطالعه اولین بررسی است که تعداد مرگومیرهای زودرس را به دلیل دمای بالای هوا در شهرها را پیشبینی میکند که میتوان به کمک پوشش درختان بیشتر، از آنها جلوگیری کرد.»
**اهمیت ادغام زیرساختهای فضای سبز برای مقابله گرمایش جهانی
این محقق میگوید «ما میدانیم که دمای بالا در محیطهای شهری با پیامدهای سلامتی منفی مانند نارسایی قلبی تنفسی، بستری شدن در بیمارستان و مرگ زودرس همراه است. هدف ما اطلاع رسانی و کمک به سیاستگذاریها و تصمیمگیران محلی در مورد مزایای ادغام استراتژیک زیرساختهای فضای سبز در برنامهریزی شهری به منظور ارتقای محیطهای شهری پایدار، انعطافپذیر و سالم است.»
شهرها معمولاً به دلیل به اصطلاح «اثر جزیره گرمایی شهری»، دمای بالاتری را نسبت به حومه یا حومه اطراف ثبت میکنند. این گرمای اضافی عمدتاً ناشی از کمبود پوشش گیاهی و درخت، هوای خروجی سیستمهای تهویه مطبوع، آسفالت تیره و مصالح ساختمانی است که گرما را جذب و به دام میاندازد. علاوه بر این تغییرات آب و هوایی نیز سالهاست این مشکل را تشدید کرده است. سال گذشته، اروپا گرمترین تابستان تاریخ خود و دومین سال از گرمترین سالهای خود را تجربه کرد. طبق گزارشها موجهای گرما در سراسر جهان شاهد اوج رکوردشکنی هستند و در دهههای اخیر مدت زمان آن افزایش یافته است.
البته ناگفته نماند که امروزه، شرایط سرما همچنان باعث مرگ و میر بیشتر در اروپا نسبت به هوای گرم میشود. اما مدلهای اقلیمی پیشبینی میکنند که بیماری و مرگ ناشی از گرما در عرض یک دهه فراتر خواهد رفت و بار بزرگتری برای خدمات بهداشت و درمان ایجاد میکند. ایونگمن معتقد است این امر به طور فوری اتفاق خواهد افتاد، زیرا اروپا نوسانات شدید دمایی ناشی از تغییرات آب و هوایی را تجربه میکند.
محققان میزان مرگ و میر را برای افراد بالای ۲۰ سال بین ژوئن تا آگوست ۲۰۱۵ تخمین زدند که در مجموع ۵۷ میلیون نفر را شامل میشود. این دادهها در رابطه با میانگین دمای روزانه شهر در دو سناریوی مدلسازی تحلیل و بررسی شدند. اولی دمای شهر را با و بدون جزایر گرمایی شهری مقایسه کرد و دومی شبیهسازی کاهش دما در صورتی که پوشش درخت به ۳۰ درصد افزایش یابد، است.
**مزیتهای کاشت درخت و فضای سبز در مناقص مسکونی
نتایج این تحقیق نشان داد به طور متوسط، دمای شهرها در تابستان سال ۲۰۱۵، ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمتر از مناطق حومه اطراف بود. شهر کلوژ-ناپوکا در کشور رومانی، بالاترین اختلاف (۴.۱ درجه سانتیگراد) را داشت. دیگر پارامترهای این تحقیق نشان داد در تمام شهرها، ۷۵ درصد از کل جمعیت در مناطقی با حداقل یک درجه گرمتر زندگی میکردند، در حالی که ۲۰ درصد مردم دمای حداقل دو درجه بالاتر را تجربه کردند.
به طور کلی، شهرهایی با بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از دما در جنوب و شرق اروپا بودند. لورنس وین رایت، مدرس دانشکده سرمایه گذاری و محیط زیست اسمیت دانشگاه آکسفورد، اظهار میکند «این یک تحقیق مهم است. کاشت درختان شهری در مقیاس مناسب، در مکانهای مناسب و تحت شرایط خاص احتمالاً منجر به کاهش متوسط و در عین حال کاهش واقعی مرگ و میر ناشی از گرما در بسیاری از مناطق شهری میشود. مطالعات قبلی نشان دادهاند که فضاهای سبز میتوانند مزایای سلامتی بیشتری مانند کاهش بیماریهای قلبی عروقی، زوال عقل و سلامت روان ضعیف و همچنین بهبود عملکرد شناختی کودکان و سالمندان داشته باشند.
انتهای پیام/4144
انتهای پیام/