صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۱۶ - ۱۸ بهمن ۱۴۰۱
گزارش کمیسیون برنامه و بودجه:

منابع هدفمندی یارانه‌ها صرف بهینه‌سازی مصرف انرژی نشد

کمیسیون برنامه و بودجه مجلس طی گزارشی اعلام کرد: علی رغم قانون مصرح مجلس، دولت بخشی از منابع هدفمندی یارانه‌ها را صرف بهینه‌سازی مصرف انرژی نکرده است.
کد خبر : 830659

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، محمد مهدی مفتح سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز (سه‌شنبه ۱۸ بهمن ماه) مجلس در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد بررسی عملکرد منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه‌ها با محوریت تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور متن این گزارش را قرائت کرد.

در جمع بندی این گزارش آمده است:

۱- مطابق با مفاد بند (ب) ماده (۳۹) قانون برنامه ششم توسعه و تبصره ذیل آن، دولت مکلف به ارائه جدول دریافت و پرداخت‌های مرتبط با قانون هدفمند کردن یارانه‌ها همراه لایحه بودجه سالیانه و درج منابع و مصارف مرتبط با آن در قالب ردیف‌های مستقل و جداگانه در ارقام بودجه عمومی می‌باشد. در همین راستا علاوه بر عدم ارائه جدول تبصره (۱۴) همراه با لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ توسط دولت، مطابق با بررسی‌های صورت گرفته هرچند در لایحه مذکور بخشی از مصارف غیریارانه‌ای تبصره (۱۴) به بودجه عمومی منتقل شده است که اقدام مثبتی است اما در خصوص درج منابع و مصارف هدفمندی در بودجه عمومی به روال سال‌های پیشین، کماکان اقدامی صورت نگرفته و ۶۵۹ هزار میلیارد تومان منابع و مصارف مقرر در تبصره (۱۴) این لایحه همانند بودجه سنوات گذشته خارج از سقف بودجه عمومی است.

۲- مطابق با مفاد تبصره (۱۴) لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، اعتبارات پیش بینی شده با عنوان یارانه نان که به صورت مستقیم اختصاص یافته است ۵۶ هزار میلیارد تومان می‌باشد، این در حالی است که برآورد اعتبارات مورد نیاز برای این بخش برای سال آینده بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است. از سوی دیگر مطابق با مفاد جز (۶) بند (الف) تبصره (۱۴) لایحه بودجه، سازمان هدفمندی یارانه‌ها مکلف گردیده است تا منابع حاصل از حذف یارانه خانوارهای غیرمشمول حمایت دولت و مالیات بر ارزش افزوده گاز و فرآورده‌های نفتی به مبلغ ۴۸.۵ هزار میلیارد تومان را برای تأمین یارانه نان اختصاص دهد، این در حالیست که مطابق با حکم تکلیفی ماده (۳۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده، منابع دریافتی از مالیات بر ارزش افزوده گاز و فرآورده‌های نفتی بایستی در منابع عمومی و در بودجه شهرداری‌ها مورد استفاده قرار بگیرد، لذا اختصاص مجدد آن به عنوان یارانه نان با ابهام مواجه می‌باشد.

۳- مطابق با بررسی‌های صورت گرفته و به استناد گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی در ارتباط با منابع مربوط به به میزان ۲۳ هزار میلیارد تومان که مشتمل بر ۱۰ هزار هدفمندسازی یارانه‌ها در حوزه حمایت از تولید و اشتغال ۲ میلیارد تومان منابع مقرر در ردیف ۲۶ جدول مصارف تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و ۱۳,۰۰۰ میلیارد تومان مانده سال قبل است، تا پایان دی ماه سال جاری پرداختی صورت نگرفته است. علاوه بر این خاطر نشان می‌سازد علی رغم صراحت اسناد بالادستی ۳ و قوانین دائمی مبنی بر تکلیف دولت به اختصاص بخشی از منابع حاصل از هدفمندی برای حمایت از تولید و اشتغال، این مهم در تبصره (۱۴) لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ مورد توجه واقع نشده است که به نظر می‌رسد با توجه به اهمیت این حوزه، نیازمند تدبیر نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه می‌باشیم.

۴- مطابق با مفاد ردیف (۸) جدول مصارف تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۴۰۱، اعتباری به مبلغ ۲۴/۵ هزار میلیارد تومان با عنوان حمایت از تولید در بخش انرژی به ویژه با هدف بهره گیری از ظرفیت‌های ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در بهینه سازی مصرف سوخت منظور شده است. این در حالی است که علی رغم وجود ناترازی در تولید و مصرف انرژی به ویژه در حوزه گاز که نمود آن در موج سرمای اخیر کشور کاملاً مشهود بود و کمبود منابع لازم برای سرمایه گذاری در این حوزه، محورهای مندرج در ردیف مذکور از عملکرد مناسبی در پرداخت اعتبارات مصوب برخوردار نمی‌باشند. لذا به نظر می‌رسد این موضوع که علی رغم تصریح ماده (۸) قانون هدفمندی یارانه‌ها مبنی بر اختصاص بخشی از منابع به بهینه سازی مصرف انرژی و پیش بینی و تصویب اعتبار برای آن توسط مجلس شورای اسلامی، چرا دولت نسبت به پرداخت در این حوزه اقدام ننموده است نیازمند بررسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و پاسخگویی سازمان برنامه و بودجه دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر