سیدصالحی: باید اجنبی پرستی را کنار بگذاریم و به مربی ایرانی اطمینان کنیم/سرمربی تیم ملی نباید با خرد فردی انتخاب شود
سید مهدی سید صالحی در گفتوگو با خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، در مورد اینکه سرمربی جدید تیم ملی فوتبال هر چه دیرتر انتخاب شود زمان آمادهسازی تیم ملی برای جام ملتهای آسیا پیش رو کمتر خواهد شد اظهار داشت: کارلوس کیروش در شرایطی ایران را ترک کرد که فدراسیون فوتبال با آوردن وی به جای دراگان اسکوچیچ و عدم موضعگیری در مورد اینکه پس از جام جهانی در مورد ادامه همکاری با سرمربی پرتغالی، به این شکل القا کرد کیروش هدایت تیم ملی را تا جام ملتها که در قطر برگزار میشود، بر عهده خواهد داشت تا اینکه کیروش نامه خداحافظی نوشت و بعد از آن هم توافق او با فدراسیون فوتبال قطر رسانهای شد. حالا وقت آن رسیده تا به سرمربی ایرانی فرصت داده شود و به شکلی او را حمایت کنند که بتواند برنامهای چهار ساله تا جام جهانی بعدی داشته باشد و در جام ملتها تجربه خوبی را کسب کند.
**به سرمربی ایرانی اعتماد کنیم
وی ادامه داد: همان نگاهی که به مربیان خارجی نظیر کیروش وجود داشته باید به سرمربی داخلی هم شود تا او بتواند از کلیه امکانات ممکن بهره برده و تیمش را مطابق تفکرات خود پیش ببرد. ضمن اینکه باید برای تفکرات سرمربی ایران ارزش قائل شد تا او بتواند تیمش را مطابق با خواسته های خود پیش ببرد. همانطور که سرمربی خارجی اجازه دخالت در کارش نمیدهد نباید در کار سرمربی ایرانی هم دخالت شود. چون سرمربی تیم ملی را در زمانی انتخاب میکنیم که فرصت زیادی ندارد تا با شرایط ایران و بازیکنان آن آشنایی لازم را پیدا کند بهتر است سرمربی داخلی باشد چون شناخت مورد نظر را از فضای فوتبال ایران دارد. کاری که در تیم ملی مراکش انجام شد و نتیجه آن پس از چند سال حضور در مرحله نیمهنهایی جام جهانی بود. با اعتماد به سرمربی ایرانی و ایجاد کادرفنی قوی میتوانیم به آینده امیدوار باشیم به شرطی که انتظار نداشته باشیم خیلی زود تیم نتایج مورد انتظار را کسب کند.
**بیشتر سرگرم حواشی هستیم
پیشکسوت تیم ملی خاطرنشان کرد: سالیان سال است که در رأس ورزش کشور برای تصمیمات مهم تناسب زمانی را رعایت نمیکنیم. به عنوان مثال در تیم باشگاهی منچستریونایتد برای آنکه تیم به سرمربیای برسد که بتواند پس از چند فصل نتایج خوب سالهای گذشته را تکرار کند بیش از یک سال زمان گذاشتند تا به اریک تن هاگ رسیدند، فردی که بتواند با شرایط روحی تیم و شهر منچستر همخوانی داشته باشد، حالا این تیم از مدعیان قهرمانی شده است. همیشه این فرصتها را از دست دادیم. زمانی که نیاز داریم تا سرمربی را انتخاب کنیم بیشتر سرگرم حواشی هستیم و به اصل موضوع نمیپردازیم. همین موضوع به تیم ملی لطمه میزند و با تصمیمگیریهای دیرهنگام عملاً فرصت کافی را از سرمربی بعدی میگیریم تا بتواند با آسودگی خاطر تیمش را هدایت کند. ضمن اینکه تیمهای پایه به اندازه لازم مورد توجه قرار نگرفته تا بتوان از دل آنها پشتوانه خوبی برای تیم ملی بزرگسالان ایجاد کنیم و این موضوع مشکلات را برای سرمربی بعدی به منظور جوانسازی تیمش سختتر میکند.
**نیاز به کمیته فنی در فدراسیون کاملاً مشهود است
وی افزود: مسئولان فدراسیون فوتبال هر چه زودتر تصمیم کاربردی بگیرند تا بتوان خروجی خوبی داشت. نیاز به کمیته فنی در فدراسیون کاملاً مشهود است و لزومی ندارد تا اعضای کمیته فنی افرادی همگی از سن بالایی برخوردار باشند. سن و سال اولویت نیست بلکه باید به افرادی فرصت داده شود که کننده کار باشند و بتوانند در این ایام به فدراسیون کمک کنند. جوانگرایی باید در تمام عرصههای فدراسیون فوتبال صورت گیرد و به دنبال آن تیم ملی هم جوان خواهد شد و افکار نویی یابد. باید انگیزه خوبی به کمیته فنی داده شود تا بتواند تأثیرگذاری لازم را در تیم ملی داشته باشد. مشاورهای که از کمیته فنی گرفته میشود مورد اجرا قرار گیرد تا اعضای کمیته با اشتیاق بیشتری به تیم ملی که بازیکنان آن پا به سن گذاشتهاند برای پوستاندازی کمک کند. اگر فرصت را از دست بدهیم در آینده حسرت خواهیم خورد و رقبای جدید در آسیا علاوه بر ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و عربستان پیدا خواهیم کرد.
**استرس را از بازیکنان جدید بگیرند
سید صالحی با اشاره به اینکه راه جوانسازی تیم ملی برگزاری بازیهای تدارکاتی است، تصریح کرد: بازیکنانی که فرصت بازی در تیم ملی را پیدا نکردهاند در بازیهای دوستانه محک میخورند و استرس آنها برای حضور در سطح اول ملی از بین میرود. عیار بازیکنان جدید در این فضای رقابتی مشخص میشود و سرمربی میتواند خواستههای خود را به بازیکنان انتقال دهد. موضوع دیگر این است که فدراسیون باید ذهنیت خود را در مورد سرمربی جدید تیم ملی تغییر دهد. ابتدا سطح توقع را پایین بیاورد و در ادامه قرارداد چهار سالهای را با سرمربی ایرانی امضا کند تا او بتواند آنچه مدنظر دارد تا جام جهانی بعدی به تیمش منتقل کند. اگر در سال اول این مربی موفق نبود باید حمایتها ادامه یابد تا او موفق به ساختن تیمی شود که مقابل رقبا عملکردی عالی دارد. با خرد فردی سرمربی انتخاب نشود و از خرد جمعی استفاده کنند تا فردی برای تیم ملی مسئولیت بگیرد که توانایی زیادی دارد.
**باید سطح توقع مردم کنترل شود
وی یادآور شد: در فوتبال روز دنیا تفکرات تیمی نتیجه میدهد و یک نفر تصمیمگیرنده نیست. قاعدتاً باید این فرصت را بدهیم تا از تفکرات جمعی استفاده شود. قطعاً حرف اول و آخر را سرمربی میزند ولی او میتواند از خرد جمعی کمک بگیرد تا بتواند تیمش را در بهترین شرایط قرار دهد. از طرفی دیگر باید سطح توقع مردم کنترل شود چون این تیم در حال پوستاندازی است و در گذر زمان میتواند به شرایط مطلوب برسد. ژاپن و کره جنوبی یا دیگر تیمهای موفق این فرصت را از سوی مردم کشورشان پیدا کردند تا تیم ملی خود را در تورنمنتهایی موفق نبینند اما در گذر زمان به موفقیت رسیدند. سرمربی تیم ملی آمریکا پیش از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر هدف تیمش را موفقیت در جام جهانی ۲۰۲۶ دانست و بازیهای قطر را زمانی برای افزایش تجربه تیمش میدید. اولویت نتیجه نبود بلکه ساختن شاکله تیم برای حضوری درخشانتر در جام جهانی بعدی بود. پس ما هم نباید مقطعی فکر کنیم و از حالا به دنبال ساختن تیمی باشیم که در جام جهانی ۲۰۲۶ نتایجی بهتر از تمامی ادوار حضورمان کسب کند.
**نباید در کار سرمربی ایرانی دخالت شود
سید صالحی در واکنش به اینکه سرمربی ایرانی بعدی سایه عملکرد کیروش را بالای سر خود میبیند، تأکید کرد: کیروش مگر چه نتیجهای گرفته که بخواهد سرمربی بعدی تیم ملی تحتالشعاع آن باشد؟ در دو جام ملتها که یک بار به نیمهنهایی نرسیدیم و مرتبه بعد در بازی نیمهنهایی بازنده از زمین بیرون آمدیم. اگر در جامهای جهانی ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ برابر آرژانتین و اسپانیا یک بر صفر باختیم و مقابل پرتغال به تساوی رسیدیم در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر شاهد بودیم ژاپن برابر آلمان و اسپانیا برنده شد و کره جنوبی از سد پرتغال گذشت. عیار آن تیمها بسیار بالا است و در جام ملتهای آسیا احتمال دارد با آنها روبهرو شویم. کیروش در سه جام جهانی حضور داشت و بهترین عملکرد او ۴ امتیاز بود که باز هم حذف شدیم. فهرست نهایی تیم ملی در جام جهانی قطر یک جای خالی داشت و ۴ دروازهبان بردیم که 2 دروازهبان تماشاگر بودند. امید نورافکن که در بیشتر بازیهای انتخابی بازی کرد در جام جهانی غایب بود چون سلیقه کیروش این بود در حالی که در پستی که او بازی میکرد ناچار شدیم در بازی با آمریکا این بازیکن باتجربه نباشد و بالاجبار ابوالفضل جلالی بازی کند. وقتی در این تصمیم اشتباه کیروش دخالت نشد پس نباید در کار سرمربی ایرانی هم اگر انتخاب شد دخالتی صورت گیرد. اجنبی پرستی را کنار بگذاریم و برای سرمربیان ایرانی ارزش قائل شویم تا خودنمایی کنند و شایستگیهای خود را نشان دهند.
انتهای پیام/