شناسایی مخمرهایی که از آلودگی قارچی انگورها جلوگیری می کنند
به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی، قارچها به عنوان عامل اصلی در فساد پس از برداشت محصولات کشاورزی شناخته میشوند که به صورت سنتی با بکارگیری قارچ کشهای شیمیایی سنتزی کنترل میشوند. بکارگیری آفت کشهای شیمیایی با خطر ایجاد بیوتایپهای مقاوم، افزایش سطح میزان باقیمانده آفت کش بر روی محصولات کشاورزی و خطر پراکنش و انتشار این آفت کشها در محیط زیست همراه است و از این رو جلوگیری از وقوع آسیبهای بهداشتی و محیط زیستی و پاسخگویی به مصرف کنندگان آگاه، توسعه و بکارگیری روشهای جدید و پایدار بیوتکنولوژیک در کشاورزی با هدف افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی را طلب میکند.
تولید آفت کشهای زیستی مخمری یکی از روشهایی است که از طریق مکانیسمهای متنوعی، چون رقابت با پاتوژن هدف بر سر منابع غذایی و فضا، تولید ترکیبات آلی فرار، تولید آنزیمهای لیتیک خارج سلولی، ایجاد فقر آهن، تولید بیوفیلم میتواند این هدف را محقق سازد.
در پژوهشی که توسط دکتر شقایق نصر عضوهیات علمی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، با مطالعه و غربالگری ۵۰ سویه بومی مخمری برعلیه Penicillium expansum به عنوان پاتوژن اصلی عامل فساد انگور انجام شد. شش سویه مخمری بین ۳/۱۶ تا ۶/۳۳ درصد سبب مهار رشد قارچ بیماریزا گردیدند آزمونهای in vivo بر روی انگورهای آلوده به قارچ بیماریزا هم نشان داد که از بین ۶ سویه مخمری فوق، سویه مخمری Geotrichum candidum بیشترین پتانسیل جلوگیری از فساد را دارد.
گفتنی است، نتایج این پژوهش در مجله Fungal Biology (مجله Q۱ و IF:۲.۹۱) با عنوان
Screening of antagonistic yeast strains for postharvest control of Penicillium expansum in table grape
به چاپ رسیده است.
انتهای پیام/