صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۷ - ۱۲ بهمن ۱۴۰۱
مدیرعامل انجمن سواد رسانه‌ای ایران:

تمدن جدید به مرز‌های جغرافیایی اعتنا نمی‌کند

سید مرتضی موسویان اظهار کرد: امروزه به همراه بسیاری از کشور‌های دنیا وارد تمدن جدیدی می‌شویم که به مرز‌های جغرافیایی اعتنا نمی‌کند؛ بنابراین راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات ضرورت ملی است.
کد خبر : 829671

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا از همدان، سیدمرتضی موسویان مدیرعامل انجمن سواد رسانه‌ای ایران در نشست ائمه جماعت و مدیران گروه معارف دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی استان همدان و ضیافت اندیشه استادان دانشگاه‌های آزاد اسلامی که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان برگزار شد با اشاره به اینکه تمدن جدید به مرز‌های جغرافیایی اعتنا نمی‌کند، اظهار کرد: زبان، قومیت و فرهنگ در تمدن جدید جایگاهی ندارد، چراکه تمدن جدید ادعای تشکیل بستر جدید برای زیست بشر را مطرح می‌کند.

وی با اشاره به اینکه اکنون به نظر آمریکا دنیا در شرف وقوع انقلاب صنعتی چهارم قرار دارد، افزود: امروزه به همراه بسیاری از کشور‌های دنیا وارد تمدن جدید می‌شویم که ویژگی‌ها و زیرساخت‌های ویژه خودش را دارد. اکنون بستر اینترنت همه شئون زندگی انسان را به اختیار گرفته در شرایط فعلی که شرایط ورود به تمدن جدید است، کسانی که کنش گر نباشند تا ابد به‌عنوان بَرده باقی می‌مانند.

مدیرعامل انجمن سواد رسانه‌ای ایران با تأکید بر ضرورت ایجاد بستر انتقال و ذخیره‌سازی اطلاعات به‌صورت داخلی، توضیح داد: اگر کشوری شبکه و زیرساخت خودش را نداشته باشد، مجبور می‌شود در فضای مجازی در زیرساخت کشور‌های دیگر زندگی خود را پیش ببرد. زندگی در زیرساخت‌های دگر ساخته به معنای تبعیت از قوانینی است که کشور ارائه‌دهنده زیرساخت مطرح می‌کند.

موسویان اضافه کرد: تعریف جدید از زندگی، با زندگی در زیرساخت‌ها مدرن و جدید معنا می‌گیرد، بر همین اساس به دلیل لاجرم بودن تعاملات و زندگی در این زیرساخت جدید هر کشوری باید شبکه ملی اطلاعات خود را داشته باشد. اکنون همه مردم دنیا در جوامعی شبکه‌ای زندگی کرده و آینده زندگی در شرایط شبکه‌ای جامعه‌ای الحاقی را ایجاد می‌کنند. جامعه الحاقی زمانی شکل می‌گیرد که افراد فقط در فضای مجازی باشند. در جای دیگری به‌جز فضای مجازی زندگی نکنند و همه نیاز‌های خود را از این طریق برطرف کنند.

زیست در فضای مجازی با هویت‌های ساختگی و غیرواقعی به دلیل ضعف در قوانین این بخش است اگر زیرساخت را برای تعیین هویت فراهم کنیم دیگر فعالان مجازی با هویت‌های جعلی نمی‌تواند وارد این فضا شوند.

وی گفت: آنچه امروز به‌عنوان قدرت برتر در جوامع هزار سومی مطرح است نحوه استفاده از دانش موجود در فضایی بوده که به اصلاح به آن فضای مجازی گفته می‌شود؛ اما صفت مجازی به معنای غیرواقعی بودن نیست؛ بلکه فضایی کاملاً واقعی است. زندگی در این فضا ادامه فضای سنتی زندگی روزمره بوده و درصورتی‌که آگاهی مردم نسبت به این فضا افزایش نیابد امکان زندگی آن‌ها در این زیست‌بوم جدید میسر نخواهد بود.

مدیرعامل انجمن سواد رسانه‌ای ایران بیان کرد: با توجه به اینکه اقتصاد کشور‌های توسعه‌یافته امروز بر اساس فعالیت در این فضای جدید تعریف می‌شود؛ افزایش درآمد ناخالص ملی آنها ارتباط تنگاتنگی با فضای مجازی دارد. ایران نیز از این قاعده خارج نیست و راه دیگری به‌جز تسهیل در دسترسی برای جای نماندن از این تکنولوژی ندارد. اصولاً در فضای مجازی دو گروه حضور پررنگی دارند، دسته اول تولیدکنندگان محتوا که با تولید اثر در شکل‌دهی روند افکار عمومی تأثیر خواهند گذاشت و دسته دیگر افرادی بوده که بنا به آگاهی و میزان اطلاعات خود مخاطبان این تولیدات هستند.

موسویان تشریح کرد: افزایش سواد رسانه مردم توسط سازمان مردم‌نهاد یا یکی از نهاد‌های حاکمیت به‌ تنهایی امکان‌پذیر نیست و عملاً باید نگاه ساختاری به این موضوع داشته باشیم. همه دستگاه باید با توجه به مأموریت خود سهمی در افزایش آگاهی در فضای جدید داشته باشند. سواد رسانه به‌عنوان سواد بهره‌برداری و استفاده از فضای مجازی، هوش هیجانی و سواد اطلاعاتی، است که به تسامح از آن به‌عنوان سواد رسانه‌ای یاد می‌کنیم.

وی مطرح کرد: زیست در فضای مجازی با هویت‌های ساختگی و غیرواقعی به دلیل ضعف در قوانین این بخش است اگر زیرساخت را برای تعیین هویت فراهم کنیم دیگر فعالان مجازی با هویت‌های جعلی نمی‌تواند وارد این فضا شوند و تولید مطالب در این حوزه با دقت و احتیاط بیشتری انجام خواهد شد که این موضوع به اخلاق‌مداری و جلوگیری از تخریب چهره‌های تأثیرگذار را به دنبال خواهد داشت.

مدرس دانشگاه صداوسیما تبیین کرد: با گذشت ۶ سال از بخشنامه سازمان فناوری اطلاعات برای استفاده از نسخه ip۶ برخی دستگاه‌های هنوز زیرساخت استفاده از آن را فراهم نکرده‌اند، این فناوری به همه انسان‌ها، افراد، اشیا و حیوانات باواسطه امکان استفاده از یک آدرس مستقل و منحصر که قابل‌تغییر نیست را می‌دهد، این موضوع می‌تواند به ایجاد دنیایی به شکل گوی بلورین با شفافیت بالا منجر شود ودیگر ناشناخته بودن و جعلی بودن در آن معنی نخواهد داشت. در بسیاری از کشور‌های اروپایی و آمریکای شمالی این آدرس مستقل کمک شایانی به چرخه سالم‌سازی فضای مجازی داشته است.

موسویان ادامه داد: هر آنچه از قوانین در فضای اول بلد هستید در فضای دوم یعنی فضای مجازی به‌کارتان نمی‌آید. وقتی درباره فضای دوم صحبت می‌کنیم عقب‌ماندگی را احساس می‌کنیم و این نتیجه نبود قوانین و مقررات برای حکمرانی است.

وی توضیح داد: در هر فضایی برای هرگونه تبلیغات نیاز به مجوز داریم؛ اما در فضای مجازی فرد نیاز به هیچ‌گونه مجوزی ندارد و این نشان‌دهنده خلأ قانونی و مقرراتی در کشور است. عده‌ای بستن این فضا را چاره کار می‌دانند؛ اما این را قبول ندارم و می‌گویم تکنولوژی قابل انسداد نیست، نمی‌توانیم به دلیل وجود تعدادی از افراد که اقدام به تولید محتوای مجرمانه می‌کنند کل افرادی که از این برنامه استفاده می‌کنند را محروم کنیم. ماهیت ایجاد بستر در خارج از کشور وجود دارد؛ بنابراین قوانین داخلی دستش به‌جایی نمی‌رسد. بین تولیدکننده‌های محتوا در داخل و خارج کشور هیچ فرقی نیست؛ بنابراین بحث فراتر از قوانین فعلی است.

مدیرعامل انجمن سواد رسانه‌ای ایران بابیان اینکه در کشور‌های دیگر نیز در حوزه فضای مجازی آزادی مطلق وجود ندارد، عنوان کرد: اینکه می‌گوییم کشور‌های دیگر در این زمینه آسان می‌گیرند، درست نیست. در آمریکا سه دقیقه طول می‌کشد سایتی راه‌اندازی شود؛ اما در قبال آن امضایی از فرد می‌گیرد و او با آی پی خودش باید وارد سیستم شود، در ترکیه سیم‌کارت کودک جدا از سیم‌کارت معمولی است و این فرهنگ‌سازی سال‌هاست که صورت گرفته است.

موسویان با اشاره به اینکه راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات یک ضرورت ملی است، تأکید کرد: بر اساس ضرورت استقرار شبکه ملی اطلاعات در داخل کشور، سازوکار‌های راه‌اندازی این شبکه باید هرچه زودتر فراهم شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر