صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۲۰ - ۱۰ بهمن ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

پدر شدن چه اثری بر مغز مردان می‌گذارد؟

مطالعات دانشمندان حاکی از آن است که مغز مردان پس از پدر شدن دچار تغییراتی می‌شود.
کد خبر : 829231

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، از ۵۰ سال پیش تاکنون میزان زمانی که پدران در کشورهای مختلف دنیا و به عنوان نمونه در آمریکا به مراقبت از فرزندان خود می‌پردازند، سه برابر شده است. میزان مشارکت پدران در تربیت فرزندان در کشور‌هایی مانند آلمان، اسپانیا، سوئد و ایسلند نیز افزایش یافته است. تعداد فزاینده‌ای از تحقیقات هم نشان می‌دهند کودکانی که وقت بیشتری با پدران خود می‌گذرانند، در طیف وسیعی از نتایج، از جمله سلامت جسمی و عملکرد شناختی بهتر عمل می‌کنند. با وجود چنین نتایجی تحقیقات کمی در مورد اینکه چگونه پدر بودن بر مردان تأثیر می‌گذارد، وجود دارد.

مشخص است که تجربه پدر یا مادر شدن برای افراد تغییراتی را به وجود می‌آورد. برای زنانی که به‌صورت بیولوژیکی مادر می‌شوند، تغییرات هورمونی مرتبط با بارداری به توضیح اینکه چرا مغز یک مادر جدید ممکن است تغییر کند کمک می‌کند. اما آیا این مسئله برای مردان نیز وجود دارد؟ مردان مستقیماً به‌صورت بیولوژیکی تغییراتی، چون بارداری، زایمان و تغییرات هورمونی را تجربه نمی‌کنند. با این حال ممکن است در اثر پدر شدن تغییرات بیولوژیکی در آن‌ها اتفاق افتد؟

**تأثیرات بارداری بر روی مغز زنان

تحقیقات اخیر نشان داده‌اند که بارداری می‌تواند انعطاف‌پذیری عصبی زنان را افزایش دهد و ساختار‌های مغزی آن‌ها را بازسازی کند. در یک تحقیق بین‌المللی نشان داده شده که مغز مادران در مقایسه با زنان بدون فرزند حجم کمتری دارد. بدین معنا که ساختار‌های کلیدی مغز در طول بارداری و پس از زایمان از نظر اندازه کوچک می‌شوند. تغییرات مغزی به‌قدری واضح بود که یک الگوریتم به‌راحتی می‌تواند مغز زنی را که باردار شده بود از زنی بدون فرزند متمایز کند. این تغییرات در قشر خاکستری مغز که سرشار از نورون است، قابل‌مشاهده است.

**اما چرا چنین تغییرات مغزی در اثر بارداری رخ می‌دهد؟

محققان اعتقاد دارند که این تغییرات مغزی ممکن است مراقبت مادران از نوزادانی که نیاز به توجه مداوم دارند و نمی‌توانند نیاز‌های خود را به‌صورت شفاهی بیان کنند، تسهیل کند. به نظر می‌رسد که مغز مادران به‌گونه‌ای تغییر می‌کند تا بتوانند به نیاز‌های فرزند خود پاسخ دهند و به‌خوبی از آن‌ها مراقبت کنند.
مغز پدران هم تغییر می‌کند!

بیشتر بخوانید:

فناوری کنترل ذهن؛ ایده‌ای تخیلی یا ابزار رفع محدودیت‌های انسانی؟

مانند تمرین هر مهارت جدید، تجربه مراقبت از نوزاد هم می‌تواند اثری بر مغز والدین بگذارد. این همان چیزی است که دانشمندان علوم اعصاب آن را انعطاف‌پذیری مغز ناشی از تجربه می‌نامند. مثلاً زمانی که یک فرد سعی می‌کند مهارت جدیدی مانند یک زبان جدید یا نواختن یک ساز را بیاموزد نیز چنین تغییراتی رخ می‌دهد.

مجموعه‌ای از تحقیقات پراکنده، اما در حال افزایش نشان داده‌اند که این نوع از انعطاف‌پذیری در مغز پدران نیز رخ می‌دهد. مطالعه پژوهشی دیگری در دانشگاه کالیفرنیا و مادرید انجام شده است. در این پژوهش ۲۰ مرد در مادرید و ۲۰ مرد در کالیفرنیا مورد بررسی قرار گرفتند. مغز این دو گروه از مردان یک‌بار در زمان بارداری همسر و یک‌بار در زمان ۶ ماهگی کودک اسکن شده است. به‌علاوه یک گروه کنترل ۱۷ نفری از مردان بدون فرزند نیز وارد آزمایش شده‌اند. در این آزمایش تغییرات قابل‌توجهی در مغز مردان در طول بارداری همسر تا زمان پس از زایمان مشاهده شده است. این تغییرات در مردان بدون فرزند مشاهده نشده است. به‌علاوه در هر دو نمونه اسپانیایی و کالیفرنیایی، تغییرات مغزی پدران در مناطقی از قشر مغز ظاهر شده است که به پردازش بصری، توجه و همدلی نسبت به نوزاد کمک می‌کند.

**میزان تجربه تغییرات مغزی در مردان متفاوت است

میزان انعطاف‌پذیری مغز پدران با میزان ارتباط و تعامل آن‌ها با فرزندانشان رابطه دارد. همان‌طور که گفته شد، میزان دخالت پدران در تربیت فرزندان افزایش‌یافته است، با این حال میزان تعامل پدر با فرزند در مردان مختلف متفاوت است. به‌طورکلی تغییرات مغزی پدران نصف تغییرات مغزی مربوط به مادران است.  عوامل اجتماعی، فرهنگی و روان‌شناختی مختلفی وجود دارند که میزان درگیری و تعامل پدر با فرزند را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. پدران اسپانیایی که مرخصی فرزندآوری بیشتری دارند، تغییرات مغزی بیشتری را نسبت به مردان آمریکایی تجربه می‌کنند.

چنین پژوهش‌هایی اهمیت سیاست‌گذاری‌های مربوط به خانواده را به‌خوبی نشان می‌دهد. سیاست‌هایی که سبب افزایش تعامل پدر با فرزندان شود و رشد مغزی مربوط به پدر شدن را افزایش دهد. به‌عنوان‌مثال مرخصی‌های مربوط به پدر شدن و افزایش حقوق در صورت والد شدن از جمله این سیاست‌ها هستند. علی‌رغم اهمیت پدر‌ها برای رشد کودک، آژانس‌های تأمین مالی تمایلی به اولویت دادن به تحقیقات در مورد پدر شدن مردان ندارند، اما ممکن است با ظهور یافته‌های بیشتری از این دست، اولویت‌های پژوهشی نیز تغییر کند.

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر