خودکفایی در ارقام بذر هیبرید و صیفیجات با عزم متخصصان داخلی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ سرای نوآوری بذر و نهادههای گلخانهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان بهتازگی و براساس ارزیابی انجامشده و مصوبه بیست و سومین شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان، مجوز دائم فعالیت خود را از معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی دریافت کرد.
تحقیقات محققان دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان در پروژه اصلاح و تولید بذر از سال ۱۳۸۷ آغاز و از سال ۱۳۸۹ وارد فاز عملیاتی شد و حالا چند سالی است که نخستین محصولات این دانشگاه که ۹ رقم مختلف بذر هیبرید خیار گلخانهای، ۷ رقم بذر هیبرید گوجه گلخانهای، ۴ رقم بذر هیبرید فلفل گلخانه ای، ۲ رقم گوجه فرنگی فضای باز و یک رقم ملون فضای باز است روانه بازار شده و تلاش میشود تا سال آینده ارقام جدید دیگری نیز شامل بذرهای هیبرید هندوانه، خیار فضای باز، فلفل فضای باز، بادمجان گلخانهای و فضای باز و پیاز به این سبد اضافه شود.
از طرفی با هدف تأمین حداقل ۲۰ درصد نیاز کشور در فاز نخست و تولید ۲۰۰ میلیون عدد بذر، طرح توسعه بذر در دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای مجلسی، دهاقان و اصفهان اجرا شد.
مرداد ۹۸ بود که کلنگ طرح ملی خودکفایی بذر کشور در زمینی به مساحت ۵۱ هکتار شامل ۲۴ هکتار گلخانه، ۶ هکتار مزرعه فضای باز و دو کارخانه تولید و بستهبندی بذر در دانشگاه آزاد اسلامی شهر مجلسی به زمین زده شد.
این طرح، نخستین طرح جهادی دانشگاه آزاد اسلامی در سال «رونق تولید»(۱۳۹۸) بود که میتواند علاوه بر جلوگیری از خروج سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ارز در بخش گلخانه به خودکفایی در تولید بذر هیبرید و ایجاد امنیت غذایی نیز کمک کند. با اجرای کامل طرح در هر هکتار برای ۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۰۰ نفر غیرمستقیم شغل ایجاد میشود.
رئیس سرای نوآوری بذر و نهادههای گلخانهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان با توجه به اخذ مجوز فعالیت دائم سرا در تشریح چگونگی این موفقیت، جدیدترین مأموریتها و موضوع بذرهای هیبرید به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: بیش از ۹۵ درصد از بذرهای مصرفی در کشور، محصول خارج بوده که در این راستا مأموریت جدیدی توسط سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی بر عهده سرای نوآوری بذر استان اصفهان گذاشته شد.
حمیدرضا جوانمرد افزود: دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان در حال ایجاد شبکههای علمی- اجرایی است که محور آن با سرای نوآوری بذر و نهادههای کشاورزی خواهد بود. ابتدا سال ۹۸ همایشی در همین زمینه در استان اصفهان با گردآوری متخصصان اصلاح نباتات برگزار شد و تمام واحدهای مجری رشته اصلاح نباتات برای حضور در این هماندیشی راهی اصفهان شدند و مسئولان مراکز تحقیقاتی واحدهای دانشگاهی و مسئولان مربوط در سازمان مرکزی هم در این همایش حضور داشتند؛ بنابراین شبکهای سراسری برای حل مسئله بذر کشور شکل گرفت که محور آن با سرای نوآوری بذر استان اصفهان بود.
** خودکفایی در ارقام بذر هیبرید در آینده نزدیک
وی با بیان اینکه اکنون پس از چند سال تلاش، سال ۱۴۰۱ سرای نوآوری بذر و نهادههای گلخانهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان مجوز فعالیت دائم گرفت و در ادامه با قوت به کار خود ادامه خواهد داد، درباره چشمانداز ایجاد فضایی برای خودکفایی بذر اظهار کرد: در حیطه سرای نوآوری بذر استان اصفهان بزرگترین رسالتی که در فاز نخست رقم زدهایم این است که حداقل در چند سال آینده بخش قابل توجهی از نیاز کشور به بذر هیبرید گلخانهای و بذرهای صیفیجات در فضای باز، توسط متخصصان این دانشگاه تأمین شود.
رئیس سرای نوآوری بذر و نهادههای گلخانهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان بیان کرد با توجه به رشد و گسترش گلخانهها به دلیل محدودیت منابع آبی کشور و بازدهی بیشتر محصولات گلخانهای، طبق پیشبینی وزارت جهاد کشاورزی تا سال ۱۴۰۸ سطح گلخانههای کشور به حدود ۷۰ هزار هکتار خواهد رسید؛ بنابراین نیاز کشور به بذرهای گلخانهای روز به روز بیشتر شده به علاوه در بحث امنیت غذایی و مقابله با تحریمهای ظالمانه میتواند کمک بزرگی به کشور محسوب شود، ضمن اینکه سالانه از خروج میلیونها دلار ارز از کشور جلوگیری خواهد شد.
به گزارش آنا، افرادی که دورههای لازم در برنامه شتابدهی را با موفقیت سپری کنند، توانایی و مهارت لازم برای ایجاد شرکتهای دانشبنیان را کسب خواهند کرد و انتظار میرود مقدمات تجاریسازی محصولات فناورانه این شرکتها مهیا شود. برنامه شتابدهی سراهای نوآوری و مراکز رشد هرساله مورد بازنگری قرار میگیرد و دورههای جدید به آن اضافه خواهد شد.
برنامه شتابدهی در سراهای نوآوری دانشگاه دانشگاه آزاد اسلامی براساس آییننامه جامع بازار فناوری و سراهای نوآوری این دانشگاه و در راستای تحقق بندهای ۴۲، ۴۵، ۴۹ و ۲۲ راه کنشها و اقدامات کلان بسته کاری توسعه فناوری، نوآوری و کارآفرینی سند تحول و تعالی دانشگاه تدوین و به تازگی اعلام و ابلاغ شده است.
کتاب برنامه شتابدهی حاصل تلاش جمعی از فعالان حوزه فناوری دانشگاه آزاد اسلامی بوده که شامل هفت فصل با عنوانهای مکاسب و اخلاق حرفهای، مباحث حقوقی در کسب و کار، مبانی کارآفرینی و آموزش خلاقیت، اصول بازاریابی و فروش، مبانی فناوری و نوآوری، اصول مدیریت کسب و کار و مبانی مالی و سرمایه گذاری است.
این برنامه شامل ۶۹ دوره شناسهدار از دفتر توانمندسازی و مهارتهای کاربردی در حوزه فناوری و نوآوری بوده که وظیفه اجرای برنامه شتابدهی در سراهای نوآوری واحدهای دانشگاهی بر عهده معاون سراست. در واحدهای دانشگاهی که سرای نوآوری ندارند، مدیران مرکز رشد مسئول اجرای برنامه شتابدهی هستند. در برنامه شتابدهی به بررسی نیازمندیهای آموزشی عمومی و تخصصی توسعه تیمها و شتابدهندهها پرداخته شده است.
گفتگو از احسان عربی مفرد
انتهای پیام/