صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۱۴ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

جزئیات طرح‌های نهاد رهبری در دانشگاه‌ها برای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت

طرح‌های متنوعی برای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و تشویق جوانان دانشجو از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، راه اندازی شده است.
کد خبر : 827780

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، لاله قلی پور: رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین دیدار با نمایندگان مجلس یازدهم شورای اسلامی در تاریخ ۲۲ تیرماه ۱۳۹۹ فرمودند: «مسـئله فرزند آوری و مسـئله نسـل بسـیار مهـم اسـت؛ ایـن موضوعـی اسـت کـه بنـده بارهـا در ایـن چنـد سـال اخیـر تکیـه کرده‌ام و تأکیـد کرده‌ام، متأسفانه حـالا کـه انسـان نتایـج را نـگاه می‌کند، معلـوم می‌شود کـه خیلـی ایـن تأکیدهـا تأثیـر زیـادی نداشـته. این‌ها احتیـاج دارد بـه قانـون، احتیـاج دارد بـه دنباله گیـری جـدی دستگاه‌های اجرائـی و بایسـتی به جد مسـئله فرزند آوری را مهـم دانسـت و از پیـری جمعیت ترسید. حــالا خارجی‌ها را کار نداریــم؛ دشــمن، دشــمن اســت؛ امــا بعضــی کج‌سلیقگی‌ها را متأسفانه آدم در داخــل مشــاهده می‌کند -یکجایی خوانــدم- کــه میگوینــد «آقــا! پیـری جمعیـت اشـکالی نـدارد»! چطـور اشـکالی نـدارد؟ یکـی از پرفایده‌ترین ثروت‌های یـک کشـور جمعیت جـوان در یـک کشـور است کـه مـا بحمداللـه از اوایـل انقـلاب تـا امـروز برخـوردار بوده‌ایم و اگـر بنـا باشـد بعداً برخـوردار نباشـیم، یقینـاً عقـب خواهیـم ماند.»

البته از اولین باری که مقام معظم رهبری، موضوع جمعیت را مطرح فرمودند بیش از یک دهه می‌گذرد و حرکت رو به بحران کشور ادامه دارد؛ لذا در نخستین روز‌های کاری دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی طرحی که بعداً با عنوان «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» نام‌گذاری شد با امضای صد نفر از نمایندگان اعلام وصول شد.

مسئله محوری در نگارش این قانون که از موانع فرزند آوری و رشد جمعیت است. دو گروه از گروه‌های مخاطب این قانون جوانان در آستانه ازدواج یا زوجین جوان و نیز مادران دانشجو هستند. با توجه به فرمایش حضرت امام خمینی(ره) که «دانشگاه مبدأ همه تحولات است» و به دلیل اهمیت این مسئله به بررسی طرح‌های نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه به‌عنوان متولی امر ازدواج در دانشگاه‌ها می‌پردازیم.

۱) سامانه ازدواج دانشجویی همرسان: با شعار ازدواج آگاهانه، پایدار، به هنگام و آسان سامانه همرسان بنا بر اصل دهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در افق چشم‌انداز ۱۴۰۴ ه. ش جمهوری اسلامی و تحت سیاست‌های کلی خانواده (ابلاغیهٔ۱۳/۰۶/۱۳۹۵مقام معظم رهبری)، سیاست‌های کلی جمعیت (ابلاغیهٔ۳۰/۰۲/۱۳۹۳ مقام معظم رهبری) و سیاست‌های کلی سلامت (ابلاغیهٔ ۱۸/۰۱/۱۳۹۳مقام معظم رهبری) مشغول فعالیت است. این سامانه در راستای قانون تسهیل ازدواج جوانان مجلس شورای اسلامی ایران (۲۷/۱۰/۱۳۸۴) و نقشه مهندسی فرهنگی کشور دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی (۰۸/۰۳/۱۳۹۲) فعالیت می‌کند.

اصول حاکم بر این سامانه عبارت‌اند از:

محوریت خانواده و اطلاع آن‌ها از جریان کار؛
استفاده از راهنمایی و مشورت متخصصین؛
حفظ حریم اشخاص و جوانان؛
امنیت اطلاعات و بالا بودن ضریب اعتماد و اطمینان؛
غیرانتفاعی و رایگان بودن.

طراحان سامانهٔ همرسان با بهره‌مندی از نظرات متخصصین خانواده و تسهیلگران ازدواج  زیر نظر هیئت‌علمی متشکل از متخصصین و کارشناسان نخبهٔ دانشگاهی و حوزوی فعالیت می‌کنند و علاوه بر بهره‌مندی از تجربیات سامانه‌های مشابه، در تلاش‌اند تا کاستی‌های آن‌ها را برطرف کرده و گامی نوینی را درزمینهٔ ازدواج هوشمندانه و پایدار بردارند.

مراحل اجرایی طرح همرسان:

گام اول:  شناسایی و جذب کارشناسان (واسطه‌گران ازدواج) و مشاورین در دانشگاه‌های سراسر کشور: ستاد ازدواج دانشگاهیان در سراسر کشور پس از شناسایی و فعال کردن مراکز دانشگاهی خود در استان‌ها در گام نخست اقدام به جذب، گزینش و آموزش کارشناسان و مشاوران خود می‌کند.

گام دوم: امکان دسترسی محدود به سامانهٔ آنلاین تحت عنوان «همرسان» به مدیران مراکز، کارشناسان و مشاوران داده می‌شود تا اطلاعات مراجعین خود را که در سامانه توسط متقاضیان ثبت‌شده است را مشاهده، ویرایش و نگهداری کنند. این امر موجب دسترسی آسان، هدفمند و سریع به اطلاعات متقاضیان ازدواج موردنظرشان می‌شود.

بیشتر بخوانید:

گام سوم: ثبت‌نام متقاضیان و انتخاب مرکز. هریک از متقاضیان با انتخاب یک مرکز و ثبت اطلاعات خود می‌توانند پیگیر مراحل انجام کار اعم از مصاحبهٔ حضوری، مشاوره و معرفی مورد مناسب باشند.

مزایای راه‌اندازی سامانه همرسان:

ایجاد بانک اختصاصی برای هر یک از مراکز دانشگاهی در سطح استان و شهرستان؛
افزایش احتمال انتخاب شدن یا انتخاب کردن آگاهانه برای دختران و پسران دانشجو؛
امکان دسترسی به اطلاعات سایر مراکز و همکاری با یکدیگر؛
سهولت در به‌روزرسانی و بایگانی کردن اطلاعات و امکان مراجعه دائمی به اطلاعات؛
افزایش سرعت و دقت در یافتن موارد مناسب؛
در دسترس بودن آنلاین سامانه در هر مکان و زمان برای کارشناس؛
استفاده از خدمات مشاوره‌ای، آموزشی و مهارت افزایی سامانه.

گفتنی است، لینک دسترسی آن به نشانی: https://hamresaan.ir/ است.

۲) طرح ملی «هم‌سفر تا بهشت»: بسیار شنیده‌ایم که به عروس و داماد‌ها می‌گویند: «ان‌شاءالله به‌پای هم پیر می‌شوید»؛ پشت این جمله جریان‌های فکری زیادی نهفته است که حلقه مفقوده زندگی‌های مشترک امروزی واقع‌شده است. طرح ملی هم‌سفر تا بهشت با شعار ازدواج به هنگام، آگاهانه، آسان و پایدار برای فائق آمدن بر این حلقه مفقوده، در جوار آرامگاه نورانی حضرت ثامن‌الحجج علی ابن موسی‌الرضا علیه آلاف التحیه و الثناء تلاش دارد زوج‌های جوان را با آموزش مهارت‌های زندگی و هنر عشق ورزیدن در آغاز زندگی مشترک یاری رساند تا آنان کنار یکدیگر بودن را برای همه عمر به شیرینی لمس کنند.

شرایط حضور در این طرح:

*ثبت‌نام در طرح ملی «هم‌سفر تا بهشت» صرفاً به‌صورت الکترونیکی بوده و متقاضیان با مراجعه به درگاه اینترنتی امکان ثبت‌نام دارند.
*زوجینی که حداقل یک نفر از آن‌ها دانشجو بوده و تاریخ رسمی عقد آنان در فاصله زمانی ۱ فروردین ۱۴۰۰ الی ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ باشد، مجوز ثبت‌نام خواهند داشت.
*ملاک شرکت در طرح ملی «همسفرتابهشت» دانشجو بودن حداقل یکی از زوجین در تاریخ رسمی عقد است. (نه دانشجو بودن در زمان ثبت‌نام)
*در مواردی که هر دو نفر زوجین، دانشجو باشند» لازم است فقط یک از آن‌ها به‌عنوان داوطلب اصلی در سامانه ثبت‌نام نماید.
*به‌منظور قطعی شدن ثبت‌نام زوجین دانشجو می‌بایست حداکثر تا دو هفته پس از ثبت‌نام اولیه در سامانه گام‌های بعدی تا نهایی شدن ثبت‌نام و انتخاب کاروان را طی نموده و تائید نهایی را از سامانه اخذ نمایند.
*هزینه‌های اسکان پذیرایی و برنامه‌های فرهنگی آموزشی در مشهد مقدس به عهده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها خواهد بود. (هزینه‌های رفت‌وآمد به مشهد مقدس و بالعکس به عهده زوجین است)
*متأسفانه امکان شرکت جاماندگان دوره‌های گذشته به‌هیچ‌عنوان میسر نیست.
*امکان ثبت‌نام دانشجویانی که ازدواج مجدد کرده‌اند وجود ندارد. (درصورتی‌که هر دو نفر زوجین در سال‌های پیشین به جشن ازدواج دانشجویی اعزام نشده باشند؛ در این صورت ستاد‌های استانی پس از تائید این موردِ نسبت به نامه‌نگاری با ستاد مرکزی ازدواج دانشجویی اقدام نموده تا در صورت صلاحدید اعزام این زوج و امکان ثبت‌نام آنان به‌صورت دستی میسر شود.)

گفتنی است، لینک دسترسی آن به نشانی https://hamsafartabehesht.ir/است.

۳) سامانه زوج مانا: این سامانه، طرح الگو یابی و الگوسازی از خانواده‌های موفق را برای سایر دانشجویان در بر دارد.

گفتنی است، علاقه‌مندان می‌توانند آیین‌نامه این طرح را مطالعه کنند. لینک دسترسی به این سامانه نیز به آدرس https://manazoj.nahad.ir/ در دسترس است.

۴) طرح ملی ایران جوان: این طرح بین بنیاد ۱۵ خرداد ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و معاونت فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به امضا رسید. در فاز اول این طرح ملی، پنج هزار زوج دانشگاهی مشمول حمایت هستند. اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه به مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال به زوج‌های دانشگاهی با اولویت دارای فرزند سوم به بعد، اهدای کارت هدیه به مادر، افتتاح دفترچه حساب پس‌انداز بلندمدت به نام فرزند به مبلغ ۲۰ میلیون ریال و اهدای بستهٔ لبخند مادری به زوج‌های دانشجو با شرایط مندرج در توافق‌نامه برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد، ازجمله مفاد طرح ملی ایران جوان است.

گفتنی است، لینک دسترسی به این طرح در https://ezdevaj.nahad.ir/ در دسترس قرار دارد.

۵) طرح دُردانه: در این طرح نیز که ویژه مادران دانشجو است، خدماتی به فرزند و مادر ارائه می‌شود. تاکنون حدود ۳ هزار نفر از دانشجویان در طرح دردانه ثبت‌نام کرده‌اند، بیش از یک هزار نفر نیز برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شده‌اند، برخی تسهیلات اعلامی را دریافت کرده و برخی در نوبت دریافت هستند.

گفتنی است، لینک دسترسی به آدرس: https://dordaneh.nahad.ir/ است.

**حجت‌الاسلام فاطمی پور: نهاد رهبری با «واسطان ازدواج» به دنبال افزایش ازدواج‌های دانشجویان است

طبیعتاً برای افزایش تعداد ازدواج در جامعه یکسری زیرساخت‌ها نیاز است که در جامعه فراهم شود یکی از آن زیرساخت‌ها امکان شناسایی مورد مناسب برای ازدواج است. حجت‌الاسلام مهدی فاطمی پور، معاون فرهنگی و سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در این باره، به خبرنگار آنا می‌گوید: «در گذشته این نقش را خانواده‌ها به علت تعامل بیشتر، بهتر می‌توانستند بر عهده بگیرند شرایط پیش‌آمده باعث شده یک مقدار نقش خانواده‌ها و امکانشان برای معرفی فرد مناسب برای ازدواج کمی کمرنگ‌تر شود.»

به باور وی؛ طبیعتاً این نقیصه در حال حاضر باید به‌گونه‌ای جبران شود و می‌افزاید: «یکی از راه‌ها افرادی هستند که در یک شبکه علاقه‌مند به گسترش ازدواج هستند و واسطان ازدواج را با همین منظور انتخاب کرده‌ایم، این واسط از افراد مختلف هستند، دانشجویان متعهد، اعضای هیئت‌علمی و کارکنان موجه دانشگاه‌ها هستند که تاکنون ۱۵۰۰ نفر از این افراد در دوره آموزشی شرکت کرده‌اند که در سایت همرسان قابل‌دسترسی هستند.»

معاون فرهنگی و سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در پایان خاطرنشان می‌کند: «واسطان و مشاوران در سایت عضو می‌شوند و از دانشجویانی که شرایط ازدواج دارند، تست همسان‌سازی گرفته می‌شود و تست‌ها و اطلاعات آن‌ها مجدد توسط مشاورین بررسی می‌شود و اگر اطلاعات مناسب بود، به خانواده‌ها برای اقدامات بعدی معرفی می‌کنند.»

گفتنی است، با توجه به اینکه دانشگاه مبدا تحولات جامعه است و با جمع تمامی سامانه‌ها و طرح‌هایی که نهاد رهبری در دانشگاه‌ها در راستای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در دانشگاه‌ها اقدام به راه‌اندازی آن کرده است، انتظار می‌رود به مرور زمان، شاهد آمارهای روبه رشد ازدواج‌های آگاهانه، پایدار و آسان دانشجویی باشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر