صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۳۷ - ۰۲ بهمن ۱۴۰۱
فیزیکدانان علوم جوی مطرح کردند:

میزان واقعی گرمایش جهانی پنهان در پشت گرد و غبار جو!

نتایج به دست آمده از یک تحلیل نشان می‌دهد، گرد و غبار اتمسفر ممکن است میزان واقعی گرمایش جهانی را پنهان کرده باشد.
کد خبر : 827511

به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، نتایج به دست آمده از یک تحلیل نشان می‌دهد، گرد و غباری که از توفان‌های بیابانی و مناظر طبیعی خشک برمی‌خیزد، در چند دهه گذشته به خنک‌شدن سیاره زمین کمک کرده و وجود آن در جو ممکن است میزان واقعی گرمایش جهانی ناشی از انتشار سوخت‌های فسیلی را پنهان کرده باشد.  

گرد وغبار مناظر خشک از دهه ۱۸۰۰ افزایش یافته و همین روند احتمالاً به خنک شدن سیاره برای چندین دهه کمک کرده است.

داده‌های این تحلیل بیانگر آن است، گرد و غبار جوی از اواسط دهه ۱۸۰۰ حدود ۵۵ درصد افزایش یافته و افزایش گرد و غبار ممکن است تا ۸ درصد از گرمایش ناشی از انتشار کربن را پنهان کرده باشد.

دانشمندان علوم جَوی و محققان اقلیم‌شناسی در آمریکا و اروپا در یک پژوهش، راه‌های متنوع و پیچیده‌ای را که گرد وغبار با آنها بر الگو‌های آب‌وهوایی جهانی تأثیر گذاشته بررسی کردند و درنهایت دریافتند،  گردوغبار تا حدودی با اثرات گرمایشی گاز‌های گلخانه‌ای مقابله کرده است. این مطالعه که در مجله Nature Reviews Earth and Environment منتشر شده، هشدار می‌دهد که مدل‌های آب و هوایی کنونی تأثیر گرد و غبار جو را در نظر نمی‌گیرند.

جاسپر کوک، فیزیکدان علوم جوی در دانشگاه کالیفرنیا، لس‌آنجلس که این تحقیق را رهبری کرده می‌گوید: «مدت‌هاست که تصور محققان و دانشمندان در مورد گرمایش جهانی بر این است که ما به سمت‌و‌سوی بدی در حال حرکتیم، اما آنچه این تحقیق نشان می‌دهد این است که ترمز اضطراری از روی آن کشیده شده است».

دانشمندان تخمین می‌زنند که حدود ۲۶ میلیون تن گرد و غبار در جو معلق است که اثرات آن پیچیده است.

گرد و غبار همراه با آلودگی ذرات مغذی می‌تواند سیاره را از طرق مختلفی خنک کند. این ذرات می‌توانند نور خورشید را به دور از زمین منعکس و ابر‌های سیروس در بالای جو که سیاره را گرم می‌کنند، پراکنده کنند. گرد و غباری که به اقیانوس می‌ریزد باعث رشد فیتوپلانکتون‌ها که گیاهان میکروسکوپی در اقیانوس هستند می‌شود و درنهایت دی اکسید کربن را جذب کرده و اکسیژن تولید می‌کنند.

به گفته کارشناسان، گرد و غبار در برخی موارد ممکن است اثر گرم کنندگی داشته باشد، برف و یخ را تیره و آنها را وادار به جذب گرمای بیشتر می‌کند، اما در شرایط فعلی و پس از محاسبات لازم برای محققان واضح به نظر می‌رسید که گرد و غبار یک اثر خنک کننده کلی دارد.

گیسلا وینکلر، دانشمند علوم جوی در رصدخانه «لامونت دوهرتی» (LDEO) دانشگاه کلمبیا  گفت: همه این عوامل مختلف در جو تاثیرگذار هستند؛ این اولین بررسی در نوع خود است که واقعاً تمام این جنبه‌ها را مورد بررسی قرار داده است.

اگرچه مدل‌های اقلیمی تاکنون قادر به پیش‌بینی گرمایش جهانی با دقت قابل قبول بوده‌اند، اما وینکلر می‌گوید بررسی اخیر نشان می‌دهد، این پیش‌بینی‌ها نتوانسته‌اند به خوبی نقش گرد و غبار را مشخص کنند. بررسی محدود سوابق هسته‌های یخ، سوابق رسوبات دریایی و سایر منابع نشان می‌دهد که گرد و غبار به طور کلی از دوران پیش از صنعتی شدن نیز افزایش یافته که تا حدی به دلیل توسعه کشاورزی و سایر اثرات انسانی بر مناظر خشک است اما به نظر می‌رسد میزان گرد و غبار نیز از دهه 1980 در حال کاهش بوده است.

به گفته وینکلر، برای درک بهتر این الگو‌های گرد و غبار و پیش بینی بهتر چگونگی تغییر آنها در سال‌های آینده، به داده‌ها و تحقیقات بیشتری نیاز است، اما اگر گرد و غبار در اتمسفر در حال کاهش باشد اثرات گرمایش گاز‌های گلخانه‌ای می‌تواند تسریع شود.

محققان برای بررسی تأثیر واقعی آب و هوا میزان گرد و غباری را که در اطراف سیاره در گردش است با استفاده از داده‌های ماهواره‌ها و نمونه‌های زمینی اندازه گیری کردند. آنها همچنین از میدان‌های یخی، باتلاق‌های ذغال سنگ نارس و رسوبات دریایی برای نقاط مقایسه تاریخی نمونه برداری کردند.

انتهای پیام/

ارسال نظر