هوشمندسازی شهرها و خانهها با استفاده از اینترنت اشیا
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، اینترنت اشیا، یا اینترنت چیزها (Internet of Things) یک مفهوم نسبتاً جدید است که در سناریوهای ارتباطات بیسیم و مدرن به سرعت در حال رشد است. ایده اصلی این مفهوم، حضور فراگیر انواع اشیاء در اطراف ما است، از جمله تگهای سنسورها، محرکها، تلفنهای همراه و ... که از طریق طرحهای آدرسدهی منحصربهفرد قادر هستند با برقراری ارتباط با یکدیگر و همکاری برای دستیابی به اهداف مشترک هماهنگ شوند. عبارت اینترنت اشیاء، نخستین بار در ۱۹۹۹ میلادی توسط کوین اشتون بریتانیایی معرفی شد. اشتون این مفهوم را در قالب دنیایی که در آن هر چیز و هر شیای، دارای هویت دیجیتال باشد و کامپیوترها آنها را کنترل و مدیریت نمایند، مطرح نمود.
**یادگیری پیشرفته، سرگرمی و کاهش هزینههای انرژی
بدون شک، قدرت اصلی اینترنت اشیا تأثیر بالایی است که در جنبههای مختلف زندگی روزمره و رفتار کاربران بالقوه میتواند داشته باشد. از دیدگاه یک کاربر، کاربردهای «IoT» در هر دو زمینه کسبوکار و زندگی شخصی قابل مشاهده خواهد بود.
در زمینه کاربردهای روزمره و شخصی، راحتی در سبک زندگی، سلامت، یادگیری پیشرفته، سرگرمی، کاهش هزینههای انرژی تنها برخی از سناریوهای کاربردی ممکن است که پارادایم جدید نقش مهمی در آیندهای نزدیک دارد. بهطور مشابه، از منظر کاربران کسب و کار، تسهیل مواردی نظیر اتوماسیون و تولید صنعتی، تدارکات، مدیریت کسب و کار / فرآیند، کاربردهای پزشکی، حوزه سلامت، امنیت و حمل و نقل هوشمند مردم و کالاها قابل مشاهده است.
در حال حاضر یک شرکت دانش بنیان فعال موفق به طراحی و تولید نرم افزار و سخت افزار در حوزه اینترنت اشیا شده است. در راستای این تکنولوژی و فناوری با محمد قیصری مدیر عامل «شرکت دانش بنیان ایرانیان» درباره اینترنت اشیا و چگونگی عملکرد آن گفتگو کردیم که در ادامه میخوانید:
آنا: اینترنت اشیا چیست؟
قیصری: اینترنت اشیا از کنار هم قرار دادن علوم مختلف مانند شبکه، سخت افزار و نرم افزاز ایجاد میشود و مفهومی است که از طریق آن هوشمند سازی در تمامی حوزهها قابل پیاده سازی می شود؛ و بدین صورت که با اتصال اشیا به سامانههای کامپوتری وسایل تحت کنترل انسان قرار میگیرند که این کنترل مدیریت گاهی به صورت مستقیم یا از طریق هوش مصنوعی اتفاق میافتد.
اینترنت اشیا از کنار هم قرار دادن علوم مختلف مانند شبکه، سخت افزار و نرم افزاز ایجاد میشود و مفهومی است که از طریق آن هوشمند سازی در تمامی حوزهها قابل پیاده سازی است
آنا: کاربرد اینترنت اشیا در کجاست؟
قیصری: نمونه این مفهموم و کاربرد در خانههای هوشمند، شهر هوشمند، کشاورزی هوشمند و در صنعت و سلامت هوشمند قابل مشاهده است. خانههای هوشمند سرآمد و نمود اینترنت اشیا در دنیاست؛ که دارای دو بعد است ابتدا تجهیزات داخل ساختمان به طورهوشمند نصب می شود که ما با داشتن اپلیکیشن مخصوص روی گوشی میتوانیم بر عملکرد آنها نظارت داشته باشیم. مانند روشن و خاموش کردن وسایل که می توانیم مصرف آن ها را مدیریت کنیم، یا مثلا در صورتی که در محیطی پنجره باز باشد سیستم تهویه به طور هوشمند خاموش خواهد شد که با این هوشمندی به سمت بهره وری انرژی نیز میرویم که میتواند باعث کاهش هزینهها نیز شود.
**کاهش هزینهها و افزایش دقت در استفاده از اینترنت اشیا
همچنین در روشنایی وسایل ، باز و بسته کردن در و پنجره و سنسورهای امنیت نیز کاربرد دارد. در همه اینها اینترنت اشیا از طریق انواع سنسورها (آب – آتش- دما- رطوبت ) دادهها را تحویل پلتفرمی میدهد که قابلیت تحلیل داده دارد و از طریق آن به هوشمندی که مد نظر ماست میرسیم. در حال حاضر این هوشمندی نیز در لوازم خانگی در حال انجام است. کاربردهای اینترنت اشیا بسیار جذاب است و علاوه بر این باعث بهره وری بیشتر از انرژی و استفاده بهینه آن و همچنین امنیت است.همچنین کاهش هزینهها و افزایش دقت از مزایای اینترنت اشیا محسوب میشود.
آنا: معایب این تکنولوژی از نظر شما چیست؟
قیصری: با توجه به اینکه توسعه دهندهها در بخش سخت افزار و نرم افزار حوزه«IoT » بسیار در حال رشد هستند، از طرفی نگرانی استفاده از تکنولوژی به همراه دارد، زیرا کسی نمیداند این اطلاعات هوشمند از موقعیت و شرایط شما در چه شرایطی استفاده می شود یا اطلاعات شما دست چه افرادی قرار می گیرد به همین علت بسیاری از کشورها ترجیح میدهند از زیرساختها خود به جای کشورهای دیگر در این حوزه استفاده کنند.
آنا:شرکت شما فعالیت در این حوزه را از چه زمانی آغاز کرد؟
قیصری: شرکت دانش بنیان ما از سال ۹۵ در حوزه اینترنت اشیا «IoT » فعالیت خود را آغاز کرد و محصولاتی مثل سخت افزار ها، ماژولهای ارتباطی، مثل پلتفرمهای اینترنت اشیا (نرم افزاری و سخت افزاری) سامانه مدیریت هوشمند کشاورزی، ساختمان و هوشمندسازی شهری مثل بوستانها (آبیاری، روشنایی) تولید میکند.
**استفاده از اینترنت اشیا در استان البرز
آنا:کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی چگونه است؟
قیصری: کیتهای کشاورزی با قرارگیری در زمین زراعی اطلاعات مزرعه از جمله دما هوا، رطوبت خاک و وزش باد و مشابه چنین تغییراتی را در اختیار ما میگذارد که از طریق اپلکیشن کشاورزی قابل مدیریت است. همچنین ما با استفاده از این تکنولوژی توانستیم آبیاری را نیز هوشمند کنیم به طوریکه آبیاری از راه دور چه به صورت مقطعی و چه به صورت برنامه ریزی شده قابل انجام است، که سه سال است در استان البرز استفاده میشود.
آنا:شما با چه نهادها و سازمانهایی همکاری میکنید؟
قیصری: ما تاکنون با جهاد کشاورزی در این حوزه همکاری داشتیم، اما در ادامه با اپراتورها وارد همکاری خواهیم شد و طور عنوان پیمانکار فنی کنار شرکتهای بزرگتر قرار خواهیم گرفت و با توجه به میزان سرمایه و پشتیبانی فعالیت میکنیم.
**پروژه اپراتور حریق بزرگترین کاربرد اینترنت اشیا در کشور
آنا:بزرگترین کاربردی که اینترنت اشیا تاکنون در کشور داشته چه بوده؟
قیصری: پروژه اپراتور حریق بزرگترین کاربرد اینترنت اشیا در کشور است که با تعبیه سنسورهای حریق مستقیم به پنل آتش نشانی وصل میشود و بلافاصله آتش نشانی مطلع میسازد.
آنا:چه کشورهایی در این حوزه سرآمد هستند؟ و کشور ما در حوزه کجا قرار دارد؟
قیصری: شرکتهای آلمانی، آمریکایی و انگلیسی در این زمینه مشغول فعالیت هستند. اما خوشبختانه این هوشمندسازی روز به روز در کشور مورد استقبال قرار میگیرد و در حال گسترش است که انشالله تا سالهای آینده میتوانیم به دست آوردهای بزرگی درای زمینه دست یابیم، زیرا استفاده از محصولات داخلی در این حوزه بسیار قابل اطمینانتر و به صرفهتر از نمونه خارجی است؛ و قطعا طراحی ساختمان با محصولات داخلی بسیار کاربردیتر و به لحاظ اقتصادی به صرفه خواهد بود.
انتهای پیام/