صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۲۴ - ۲۱ دی ۱۴۰۱
به همت فضانوردان در ایستگاه‌‍ فضایی؛

تصاویر جذابی از نور‌های عجیب آبی تا پیچش دریای نقره‌ای ثبت شد

فضانوردان در سال ۲۰۲۲ تصاویر جذابی همچون نور‌های عجیب آبی، پیچش دریای نقره‌ای و... از ایستگاه فضایی بین‌المللی به زمین ارائه کرده‌اند.
کد خبر : 825646

به گزارش خبرنگار حوزه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، از سالیان دور انسان‌ها به دنبال کشف اسرار فضا بوده‌اند و همیشه در تلاش هستند تا پرده از اسرار این دنیای پر رمز و راز بردارند. در این راستا با پیشرفت تکنولوژی و با همت فضانوردان در ایستگاه‌‍ فضایی، تصاویر جذاب و دیدنی بسیاری از این دنیای ناشناخته ارائه شده است. سال ۲۰۲۲ هم از این دایره مستثنی نبود و تصاویر زیادی از ایستگاه فضایی بین‌الملل به زمین رسید؛ از نور‌های عجیب آبی و پیچش دریای نقره‌ای تا زخم جریان گدازه باستانی و دریاچه اسیدی. در ادامه چند مورد از تصاویری که توسط فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بین‌المللی تهیه شده است را مرور می‌کنیم.  

**۲ حباب نورانی در جو سیاره

فضانوردی مستقر در ایستگاه فضایی بین‌المللی، تصویری از زمین ثبت کرده که دو حباب نورانی آبی‌رنگ در جو سیاره دیده می‌شوند. این دو پدیده با یکدیگر ارتباطی ندارند، فقط به طور اتفاقی در یک زمان روی داده‌اند. حباب اول، آذرخشی بزرگ است که در میان حفره‌ای بین ابر‌ها ایجاد شده است. این شرایط باعث درخشش دیواره این ساختار ابری به شکل حلقه‌ای نورانی شده است. حباب نوری دوم، نتیجه شکست نور ماه است. جهت‌گیری قمر طبیعی زمین، نسبت به ISS، باعث می‌شود نور خورشید که توسط ماه بازتاب شده، از میان جو زمین عبور کند و به این حباب نوری با هاله روشن تبدیل شود.



**پیچش نقره‌ای تلالو خورشیدی

فضانورد دیگری از ایستگاه فضایی بین‌المللی، تصویر زیبایی از بازتاب نور خورشید از سطح دریا را ثبت کرده که به شکل آینه نقره‌ای مواجی با دو جزیره یونانی در میان آن دیده می‌شود. جزیره بزرگ‌تر، میلوس نام دارد و با مساحت ۱۱۵ کیلومتر مربع، یک جزیره آتشفشانی یونانی است. همسایه غیر‌مسکونی آن در غرب، آنتی‌میلوس نام داشته و ۸ کیلومتر مربع مساحت دارد. تلالو خورشیدی در فرایند بازتاب مستقیم نور خورشید از دریایی ساکن به دوربین فضانوردان اتفاق می‌افتد. در نتیجه، آب‌های ساکن اقیانوس، نقره‌ای به نظر می‌رسند، در حالی که آب‌های متلاطم تیره‌تر دیده می‌شوند. این پدیده می‌تواند پدیده‌های اقیانوس‌نگاری جالبی را در سطح و اعماق آب آشکار کند.



**زخم جریان گدازه باستانی

یکی از فضانوردان ISS، عکس شگفت‌انگیزی از جریان گدازه باستانی در صحرای نیومکزیکو گرفته است. این جریان گدازه، مساحتی معادل ۳۳۷ کیلومتر مربع دارد و درازای آن ۸۰ کیلومتر است. این رودخانه سنگ‌های آذرین سرد شده، از بالا شبیه به جای زخمی بر بیابان پیرامون آن دیده می‌شود. این فوران حدودا ۵ هزار سال پیش آغاز شده و بین ۲۰ تا ۳۰ سال ادامه داشته است. بیشتر گدازه‌ها از مجرای کوچکی به ارتفاع ۲۷ متر آمده‌اند که مردم محلی به آن، قله سیاه کوچک می‌گویند. این میدانِ گدازه‌های باستانی ممکن است خالی از زندگی به نظر برسد، ولی گونه‌های متنوعی از گیاهان در آن رشد می‌کنند.

**دریاچه‌ اسیدی کوه نابودی

فضانوردی از ISS، تصویر زیبایی از دریاچه‌ای هیدروترمال که برف دور آن حلقه زده و برفراز کوه روپهو در نیوزیلند واقع شده، ثبت کرده است.



دریاچه هیدروترمال که با نام دریاچه دهانه شناخته می‌شود بین ۳ قله‌ اصلی این کوه قرار دارد که بلندترین آن‌ها ۲۷۹۷ متر از سطح دریا‌های آزاد ارتفاع دارد. اتاقک ماگمایی درون قله آتشفشانی، دریاچه را گرم می‌کند و دمای آن را بین ۱۵ تا ۴۵ درجه سلسیوس می‌رساند. این پهنه‌ آبی به دلیل انحلال مقادیر زیادی از گاز‌های آتشفشانی در آن، شدیدا اسیدی است. زمین‌شناسان با استفاده از دریاچه، سطح خطر آتشفشان را پایش می‌کنند.



محمد اصولی هلان

انتهای پیام/۱۱۰/

انتهای پیام/

زینب خسروی
ارسال نظر