بانکها: سود بالاتر از ۲۳ درصد به سپردهها نمیدهیم
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر اعطای نرخ سود ۲۵ درصدی به سپردههای یک ساله بانکها در برخی رسانهها منتشر شده بود.
اگرچه علیرضا قیطاسی دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی و نیمه دولتی این موضوع را رد و اعلام کرد فقط نرخ سود اوراق گواهی سپرده به ۲۳ درصد افزایش یافته است نه نرخ سود سپرده بانکی، اما برخی خبرها مبنی بر پرداخت سود ۲۵ درصدی از سوی برخی بانکهای خصوصی سبب شد تا محمد رضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی مدیران عامل بانکها را برای پارهای توضیحات به نزد خود فرا بخواند.
این بانک (بانک مرکزی) در بخشنامهای به شبکه بانکی با تأکید بر لزوم پایبندی بانکها در خصوص نرخ مصوب سپردههای بانکی از اعمال اقدمات تنبیهی و انتظامی برای بانکها و مؤسسات اعتباری متخلف خبر داده بود.
فرزین مدیران عامل بانکها را فرخواند
در پی ارائه برخی توضیحات از سوی رئیس کل بانک مرکزی به مدیران عامل بانک ها، دو نهاد اصلی متولی بخ شبانک شامل شورای هماهنگی بانکهای دولتی و نیمه دولتی و همچنین کانون بانکهای خصوصی و مؤسسات اعتباری هم اطلاعیه مشتریک مبنی بر لزوم رعایت سقف مصوب شورای پول و اعتبار در اعطای سود به مشتریان خود تأکید کردند.
اطلاعیه مشترک بانکهای دولتی و غیر دولتی در خصوص هماهنگی در اعطای سود به سپردهها
در این اطلاعیه با استناد به بخشنامه ابلاغی نرخ سود سپردهها آمده است: از امروز شنبه مورخ ۱۴۰۱.۱۰.۱۷ اوراق گواهی سپرده مدت دار ویژه سرمایه گذاری (عام) با نرخ سود ۲۳ درصد در تمام بانکها طبق سهمیه ابلاغی اجرایی میشود.
این اطلاعیه میافزاید: پرداخت سود علی الحساب اوراق مذکور به صورت ماهانه و معاف از مالیات است و بازخرید قبل از سررسید آن در شعب بانکها با نرخ ۱۰ درصد سالانه خواهد بود. همچنین پرداخت سود سپرده در ابتدای دوره سپرده گذاری به منظور جذب مشتری ممنوع است.
در اطلاعیه مشترک بانکها با تاکید بر این که نرخ سود سپردههای سرمایه گذاری ۳ ماهه و ۶ ماهه طبق نرخهای اعلامی در بخشنامههای قبلی بانک مرکزی است، آمده است: سپردههای بلند مدت، طبق دستورالعملهای بانک مرکزی باید حداقل یک ساله افتتاح شود.
این اطلاعیه تاکید دارد: نرخ سود علی الحساب سپردههای سرمایه گذاری مدت دار که قبل از سررسید برداشت شود، معادل نرخ سود علی الحساب سپرده سرمایه گذاری متناظر با دوره ماندگاری آن با کسر نیم درصد خواهد بود.
بانکها همچنین اعلام کردند که نرخ سود سپردههای سرمایه گذاری کوتاه مدت با کمترین مانده در ماه، در حال حاضر ۱۰ درصد ماه شمار است که به صورت على الحساب محاسبه و به حساب سپرده گذار واریز میشود.
بانکهایی که بالاتر از نرخ مصوب به سپردهها سود بدهند، تنبیه میشوند
در بخش پایانی این اطلاعیه آمده است: با عنایت به بخشنامه اخیر بانک مرکزی، کلیه بانکها موظف به رعایت دقیق نرخهای مصوب هستند و برای بانکهایی که مقررات ابلاغی را رعایت نکنند، ۶ اقدام تنبیهی در نظر گرفته شده است.
بر اساس اعلام شورای هماهنگی بانکها و کانون بانکهای خصوصی و موسسات اعتباری، از امروز شنبه مورخ ۱۴۰۱.۱۰.۱۷ بازرسان بانکها و بانک مرکزی بر رعایت مفاد این اطلاعیه نظارت جدی به عمل خواهند آورد.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی: نرخ سود سپرده یک ساله، حداکثر ۲۰ درصد
قیطاسی دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی در همین ارتباط گفت: از امروز تمامی بانکها مکلف شدند سود سپرده را براساس نرخهای مصوب بانک مرکزی پرداخت کنند و در صورت تخلف بانک مرکزی اقدامات تنبیهی متعددی برای بانکهای خاطی در نظر میگیرد.
قیطاسی گفت: طبق آخرین بخشنامه بانک مرکزی در تیر ماه سال ۹۹ درباره نرخ سود سپرده بانکها، این سودها بهصورت علیالحساب به دو بخش حسابهای کوتاهمدت و مدتدار تقسیم میشود. در سپردههای کوتاهمدت عادی، نرخ سود بهصورت ماهشمار ۱۰ درصد، در سپردههای کوتاهمدت ویژه سهماهه ۱۲ درصد و در سپردههای کوتاهمدت ویژه ششماهه، ۱۴ درصد است.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی با اعلام اینکه نرخ سود سپردههای سالیانه نیز حداکثر ۲۰ درصد است، ادامه داد: در صورتی که بانکی سپردهای با سود بالای ۲۰ درصد افتتاح کند، تخلف کرده است و بازرسان بانک مرکزی قطعاً با بانک متخلف برخورد میکنند.
بانکی بالاتر از نرخ مصوب سود سپرده بدهد، رئیس شعبه برکنار میشود
قیطاسی درباره اقدامات تنبیهی بانک مرکزی هم تأکید کرد: طبق بخشنامه بانک مرکزی در ۱۳ دی امسال چنانچه یک بانک دستورالعملهای بانک مرکزی را رعایت نکند منجر به برکناری رئیس شعبه بانک و لغو امتیاز شعبه بانک خاطی میشود و پرونده شعبه نیز به هیئت انتظامی بانک مرکزی ارسال خواهد شد.
وی تأکید کرد: طبق مصوبه بانک مرکزی سود سپردههای سالانه تا سقف ۲۰ درصد مجاز است و بیش از آن تخلف محسوب میشود و تنها موردی که امروز بانکها براساس سهمیه ابلاغی میتوانند سود سپرده را بیشتر از ۲۰ درصد بدهند همین اوراقی است که به بانکها اجازه داده شده است تا از امروز به فروش برسانند.
اوراق ۲۳ درصدی قابل خرید و فروش در بانکها و بورس
قیطاسی همچنین گفت: مردم میتوانند با مراجعه به شعب شبکه بانکی در سطح کشور برای افتتاح حسابهای کوتاه مدت، سپرده یک ساله و هم اوراق سرمایه گذاری یک ساله اقدام کنند.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی در این باره خرید و فروش اوراق در بورس گفت: خرید و فروش بورس هم از طریق بازار سرمایه و هم از بازار پول امکان پذیر است.
انتهای پیام/