صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش آنا؛

باکتری‌های روده برای درمان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مفاصل به‌کارگیری می‌شوند

دانشمندان موفق به کشف گونه‌هایی از باکتری‌ در میکروبیوم شدند که ممکن است مقصر اصلی بروز بیماری آرتریت روماتوئید باشند و امکان درمان این بیماری را مهیا سازند.
کد خبر : 824417

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، طبق بررسی‌های صورت گرفته در مراکز درمانی از هر ۱۰۰ نفر در سراسر جهان ۱ نفر به بیماری آرتریت روماتوئید مبتلا می‌شود. این بیماری باعث التهاب، درد و متورم شدن مفاصل، اغلب در دست‌ها و مچ دست شده و می‌تواند منجر به از دست دادن عملکرد مفصل و همچنین درد مزمن و بدشکلی‌ها و آسیب به دست شود. علت این وضعیت هنوز ناشناخته باقی مانده است.

**عامل بیماری آرتریت روماتوئید چیست؟

آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است، یعنی زمانی ایجاد می‌شود که سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به خود کند. پروتئین‌هایی به نام آنتی بادی‌ها که معمولاً به مبارزه با ویروس‌ها و باکتری‌ها کمک می‌کنند تحت قرار گرفتن در شرایط این بیماری شروع به حمله به مفاصل می‌کنند. منشاء آنتی بادی‌هایی که باعث آرتریت روماتوئید می‌شوند، سال‌هاست که مورد مطالعه پزشکان قرار دارد. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که این آنتی بادی‌ها می‌توانند بیش از ۱۰ سال قبل از بروز علائم در مکان‌هایی مانند دهان، ریه و روده شروع به تشکیل کنند اما تا به حال مشخص نبود که چرا محققان این آنتی بادی‌ها را در این مناطق خاص پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

ساخت دستگاه الکترونیکی برای تشخیص سیگنال‌های بیماری و سلامت

فناوری پیشرفته دستگاه «گامانایف» قاتل جان تومور‌های سرطانی

دانشمندان به دنبال بررسی این سوال هستند که چه چیزی می‌تواند باعث تشکیل این آنتی بادی‌ها شود. به طور خاص اینکه آیا باکتری‌های موجود در میکروبیوم یا همان جامعه‌ای از میکروارگانیسم‌هایی که در روده زندگی می‌کنند، ممکن است همان‌هایی باشند که پاسخ ایمنی را فعال می‌کنند که منجر به آرتریت روماتوئید می‌شود؟ از آنجایی که میکروب‌ها معمولاً در همان مکان‌هایی زندگی می‌کنند که آنتی‌ بادی‌ها باعث آرتریت روماتوئید می‌شوند، دانشمندان فرض را بر آن گذاشتند که این باکتری‌ها می‌توانند باعث تولید این آنتی‌بادی‌ها شوند.

با این استدلال اگرچه این آنتی‌بادی‌ها برای حمله به باکتری‌ها هستند اما آرتریت روماتوئید زمانی ایجاد می‌شود که از روده‌ کوچک و بزرگ مفاصل حمله می‌شود. دانشمندان به دنبال شناسایی باکتری‌های ساکن در روده‌ بودند که به وسیله این آنتی بادی‌ها مورد هدف قرار می‌گیرند. برای انجام این کار، باکتری‌های موجود در مدفوع زیرمجموعه‌ای از افراد در معرض خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را در معرض این آنتی‌بادی‌ها قرار دادند تا با این روش گونه‌های باکتریایی را که واکنش نشان داده و به آنتی‌بادی‌ها متصل شده‌اند، جدا کنند.

آن‌ها دریافتند گونه‌ای باکتری ناشناخته در روده حدود ۲۰ درصد از افرادی که یا مبتلا به آرتریت روماتوئید تشخیص داده شده بودند یا آنتی‌بادی‌هایی تولید می‌کردند که باعث بیماری می‌شدند، وجود داشت. دانشمندان همچنین دریافتند که این باکتری‌ها می‌توانند سلول‌های ایمنی تخصصی به نام سلول‌های T را در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید فعال کنند. سلول‌های T باعث ایجاد پاسخ‌های التهابی در بدن شده و با ایجاد بیماری‌های خودایمنی مختلف مرتبط هستند. این یافته‌ها نشان می‌دهد باکتری‌های روده ممکن است سیستم ایمنی افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید را فعال کنند، اما به جای حمله به باکتری‌ها، سیستم ایمنی آن‌ها به مفاصل حمله می‌کند.

**چرا باکتری روده؟

هنوز مشخص نیست که چرا افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید پاسخ ایمنی می‌دهند، دلیلی که می‌تواند در مورد بروز آرتریت روماتوئید موثر باشد، زیرا این باکتری فقط در روده افراد مبتلا به این بیماری یافت شده و در روده افراد سالم وجود ندارد. در حالی که بسیاری از پاسخ‌های ایمنی در روده‌ها اتفاق می‌افتند، معمولاً خودکفا هستند و به سایر قسمت‌های بدن گسترش نمی‌یابند. با این حال دانشمندان بر این باورند که یک پاسخ ایمنی روده‌ای قوی در برابر Subdoligranulum didolesgii می‌تواند به آنتی بادی‌ها اجازه دهد تا «دیوار آتش» روده را دور بزنند و به مفاصل گسترش یابند.

**آینده درمان آرتریت روماتوئید

محققان امیدوارند نتایج این تحقیق بتواند منشاء آرتریت روماتوئید را روشن کند. هدف بعدی آن‎ها این است که دریابند این باکتری‌ها در جمعیت عمومی چقدر رایج هستند و اینکه آیا وجود این باکتری‌ها در روده ممکن است منجر به ایجاد آرتریت روماتوئید در افراد شود یا خیر؟

توجه به این ضروریست که بعید است آنتی بیوتیک‌ها برای درمان میکروبیوم بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید مفید باشند. اگرچه Subdoligranulum didolesgii ممکن است باعث ایجاد پاسخ خود ایمنی برای برخی از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید شود اما آنتی بیوتیک‌ها باکتری‌های مفید و مضر روده را از بین می‌برند؛ علاوه بر این حذف باکتری لزوماً از حمله سیستم ایمنی به مفاصل پس از شروع آن جلوگیری نمی‌کند؛ با این وجود به اعتقاد دانشمندان این باکتری‌ها می‌توانند به عنوان ابزاری برای توسعه درمان‌های آرتریت روماتوئید و راه‌هایی برای جلوگیری از بروز بیماری در وهله اول مورد استفاده قرار گیرند.

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر