صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مروری بر یک شعر ماندگار؛

«یا فاطمه بنت نبی»؛ آهنگی که بر جان و دل نشست

سالهاست که طنین زیبای آهنگ «یا فاطمه بنت نبی(س)» سروده استاد محمدعلی معلم دامغانی و با خوانندگی مرحوم ناصر عبداللهی به گوش ما می‌رسد و مروری اجمالی بر خالقان این اثر ماندگار و گوش نواز داریم.
کد خبر : 822747
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا،  گاهی نفوذ و ماندگاری یک موسیقی؛ هرچند که به نسبت قدیمی باشد و عمری از آن گذشته باشد، بیش از هنرهای دیگر است؛ چراکه «آنچه از دل برآید، لاجرم بر دل نشیند».
 
همچنین اگر انتخاب شعر از شاعری صاحب سبک باشد و خواننده نیز از صمیم قلب به آنچه می‌خواند اعتقاد قلبی داشته باشد، اثری ماندگار خلق خواهد شد. آهنگ «یا فاطمه بنت نبی(س)» سروده استاد محمدعلی معلم دامغانی و با خوانندگی مرحوم ناصر عبداللهی چنین مؤلفه‌هایی دارد.
 
دامغانی نیازی به معرفی ندارد، چون در سال ۱۳۸۰ در اولین همایش چهره‌های ماندگار به عنوان چهره ماندگار شعر و ادبیات فارسی شناخته شد و علاوه براین، از سال ۸۸ تا ۹۷ رئیس فرهنگستان هنر بود. مدیریت گروه ادبی رادیو، معاون فرهنگی حوزه هنر، عضو شورای شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ریاست مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما و مشاور هنری ریاست صدا و سیما، از دیگر مسئولیت‌های او بوده است.
 
مجموعه شعری «رجعت سرخ ستاره» مهم‌ترین و محبوب‌ترین اثر استاد معلم دامغانی است که در سال ۱۳۶۰ به چاپ رسید و به دلیل محبوبیت، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، این اثر را پس از ۲۵ سال برای بار دوم چاپ کرد.
 
او همچنین مثنوی هجرت را در مدح امام خمینی(ره) سرود و از جمله مقتدرترین مثنوی سرایان عصر معاصر به شمار می‌آید. استفاده از اوزان بلند، توجه به موسیقی کلمات (رعایت حروفی، ایجاد قافیه‌های درونی و ...)، به‌کارگیری ردیف باستان گرایی در زبان، وفور اشارات دینی و ادبی، آمیختگی حماسه و عرفان از مهم‌ترین ویژگی‌های مثنوی علی معلم است.
 
معلم سرودن ترانه و تصنیف را نیز در دفتر کار خود دارد و در ترانه خلاف مثنوی‌هایش که مخاطب خاص می‌طلبد خواسته‌های مخاطب عام را درنظر می‌گیرد. اما کمی هم از خواننده آهنگ «یا فاطمه بنت نبی» مرحوم ناصر عبداللهی بگوییم؛ خواننده‌ای که اعتقادات قلبی‌اش در آهنگ‌هایی مانند «مهر علی و زهرا»، «احمد ثانی» و «مهر دلبر» مشهود بود.
 
نوع صدای عبداللهی باس یعنی بم، اما دلنشین بود و از هیچ خواننده‌ای تقلید نمی‌کرد. اشعاری که عبداللهی می‌خواند، با مطالعه انتخاب می‌کرد و بیشتر اشعارش را استاد محمدعلی بهمنی که در شناخته شدن او به عنوان یک خواننده نقش مهمی داشت، سروده بود.
 
همچنین عبداللهی در کار موسیقی نیز تحت تأثیر ابراهیم منصفی بود. آهنگ یا فاطمه بنت نبی (ص) از آلبوم «دوستت دارم» مرحوم عبداللهی با تنظیم بهنام ابطحی است.
 
عبداللهی در یکی از اجراهایی که داشته است درباره ملودی این آهنگ گفته بود: «در یکی از شب‌ها لطف خداوند شامل حالم شد و این ملودی به من الهام شد و این توفیق را داشتم که این کار را به حضرت زهرا(س) هدیه کنم.»عبداللهی همچنین در یکی از مصاحبه‌هایش خاطره‌ای زیبا از اجرای این قطعه در خارج از کشور می‌گوید: «هنگامی که مراسم تمام شد، یک خانم خارجی، خود را به من رساند و از یک ایرانی خواست تا از من بپرسد، این سرود چه بود و برای که بود، این خانم گفت: با وجود این ‌که چیزی از محتوای شعر متوجه نشدم، ولی به شدت تحت تأثیر قرار گرفته و در حین اجرای آن گریه کردم.»
 
گفته می‌شود یکی از دلایل فوت مشکوک عبداللهی، خواندن این آهنگ زیبا در مدح حضرت فاطمه زهرا (س) است.
 
متن آهنگ یا فاطمه بنت نبی (ص) به شرح زیر است:
 
یا فاطمه‌ بنت‌ نبی‌
ای‌ همدل‌ و جان‌ و علی‌،
ای‌ تاج‌ نور دنیا،
یا زهرا
یا فاطمه‌ سرخدا،
ای‌ گوهرِ تاج‌ وفا،
ای‌ باشکوه‌، ای‌ والا،
یا زهرا،
ای‌ دخت‌ گل‌! ای‌ یاسمین‌!
ای‌ اسوه‌ زن‌ در زمین‌!
ای‌ آسمان‌ از تو متین
‌ ای‌ آسمان‌ از تو متین
یا فاطمه‌ بنت‌ نبی‌!
عشق‌ محمد با علی
غیرت‌ حسین‌ از شیره‌جان‌
.‌...
 
یا فاطمه‌! یا فاطمه‌! یا طاهره‌! مطهره‌! ای‌ تو صدیقه‌! زکیه‌! ام‌ ابیها! زهرا!یا فاطمه‌! یا فاطمه‌! یا مرضیه‌! یا راضیه‌! ای‌ شان‌ کوثر مهر تو!ای‌ هر چه‌ دریا! زهرا!
 
میتوانید این ترانه را از اینجا بشنوید.

انتهای پیام/

برچسب ها: شعر سرود
ارسال نظر