صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۷ - ۰۹ دی ۱۴۰۱
از سال ۹۷ تا آذر ۱۴۰۱؛

تولید گاز فاز ۱۲ پارس جنوبی نصف شد

طبق اسناد موجود، میزان گاز تجمعی تولیدی فاز ۱۲ پارس جنوبی در سال ۹۷ حدود ۲۱.۳ میلیون مترمکعب در روز بوده است که این میزان تولید از این فاز، تا ابتدای آذر ماه سال ۱۴۰۱ معادل ۱۰.۸ میلیون مترمکعب در روز ثبت شده است. با بررسی آمار موجود می‌توان نتیجه گرفت، میزان تولید تجمعی گاز از فاز ۱۲ پارس جنوبی طی حدود ۵ ساله گذشته، نصف شده است.  
کد خبر : 822740

گروه اقتصاد و کارآفرینی خبرگزاری آنا،  فراگیری برودت هوا در سراسر کشور به ویژه در نیمه شمالی موجب شد تا اهمیت کمبود گاز و ناترازی این صنعت، دوباره در صدر اخبار و توجه متخصصین قرار گیرد. به گفته متخصصین در حال حاضر سهم پارس جنوبی در سبد گازی کشور حدود ۷۰ درصد است؛ این موضوع از جنبه مقوله صیانت حداکثری منافع ملی به جهت مشترک بودن ابر میدان گازی پارس جنوبی، مورد تایید است؛ اما از نظر سهم وابستگی زیرساخت گازی کشور به یک میدان، مورد نقد ویژه متخصصن صنعت گاز است.

هر چند اکنون کشور با مقوله ناترازی و البته کمبود گاز رو به رو است، اما باید توجه داشت که بین این دو مقوله فاصله وجود دارد. کمبود گاز را می‌توان با مدیریت مصرف بخش‌های مختلف یا افزایش ظرفیت به طور موقت جبران کرد، اما ناترازی گاز موضوعی بلند مدت است که به سهولت قابل برطرف شدن نیست. از سویی دیگر هر دولت بهره بردار، اقدامات و عملکرد دولت پیشین است؛ بنابراین هرچند دولت سیزدهم باید پاسخگوی عملکرد هر روزه خود باشد، اما ریشه وضعیت کنونی صنعت گاز را باید در گذشته جستجو کرد و البته اکنون نیز، بدون فوت وقت به اقدامات لازم بپردازیم.

**هزینه اندک خطاها، خیالت راحت مدیران!

تا زمانی که هزینه خطای مدیریتی و اتلاف وقت و هزینه در بخش‌های مختلف صنعت نفت بالا نرود، هر فردی با سهولت به اقدامات غیرتخصصی می‌پردازد و در نهایت نیز بدون ذره‌ای پرداخت هزینه، موقعیت مدیریتی خود را ترک می‌کند و انبوهی از مشکلات را باقی می‌گذارد. رسیدگی نکردن به این ترک فعل‌ها موجب می‌شود که سیکل معیوب ایجاد هزینه از بیت المال ادامه یافته و چرخ توسعه صنعت نفت که موتور محرک اقتصاد کشور به شمار می‌رود، با کندی بچرخد.

هر چند طی ۸ سال دوره دولت تدبیر و امید شاهد افزایش تولید از میدان پارس جنوبی بودیم، اما مبنای این امکان افزایش برداشت، در دولت نهم و دهم شکل گرفت.

اکنون جز فاز ۱۱ پارس جنوبی، بهره برداری از سایر فاز‌ها انجام شده است که در این میان اوضاع فاز ۱۲ که معادل ۳ فاز استاندارد است، مطلوب نیست و با افت فشار و تولید قابل توجهی رو به رو شده است.

فاز ١٢ پارس جنوبی، بزرگترین پروژه توسعه‌ای پارس جنوبی از نظر حجم کار، میزان سرمایه‌گذاری و تولید محسوب می‌شود که در صورتی که به طور کامل در سرویس باشد، روزانه سه میلیارد فوت مکعب گاز ترش (معادل ٧٥ میلیون مترمکعب گاز شیرین) به شبکه سراسری از طریق این فاز تزریق می‌شود؛ در این فاز همچنین ١٢٠ هزار بشکه میعانات گازی و ٧٥٠ تن گوگرد برای صادرات تولید می‌شود. این پروژه ۱۲ میلیارد دلاری با هدف استخراج و انتقال روزانه سه میلیارد فوت مکعب گاز از ۴۵ حلقه چاه توسط یک شرکت داخلی انجام شد.

این پروژه در دو مرحله از سال ۱۳۸۲ در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفت که در نهایت در سال ۱۳۸۴ به شرکت پتروپارس واگذار شد. این پروژه در سال ۱۳۹۳ به طور رسمی افتتاح شد، اما برخلاف پیش‌بینی‌ها، هم‌اکنون با یک‌سوم ظرفیت خود کار می‌کند. این را محمد مشکین فام مدیرعامل نفت و گاز پارس در تاریخ یک دی ۹۷ اعتراف کرد.

**کم کاری ها پاسکاری می شود

از ۴۲ حلقه چاه حفاری‌شده تنها ۳۷ حلقه چاه با حداکثر ۷۰ درصد قابلیت برداشت (Opening) در سرویس عملیاتی قرار گرفت و بیش از ۵ چاه گازی قابلیت استحصال گاز ندارند به‌عبارت‌دیگر گاز پرفشار برای خروج از آن‌ها وجود ندارد و گازی از آن‌ها خارج نمی‌شود.

مدیران نفت و گاز پارس برای هویدا نشدن عملکرد شائبه برانگیز خود، روی غصب میدان گازی بلال از شرکت نفت فلات قاره متمرکز شدند که موفق هم بودند. طراحی توسعه این میدان به‌گونه‌ای است که گاز بلال به پالایشگاه فاز ۱۲ برود که هم‌اکنون به دلیل کاهش شدید تولید با یک‌سوم ظرفیت خود کار می‌کند.

**وضعیت فاجعه بار فاز ۱۲ 

چاه های سکوی سوم فاز ۱۲ پارس جنوبی به دلیل اشتباهات رسول فلاح نژاد، مجری وقت طرح فاز ۱۲آب‌ده شد این در حالی است که به گفته مطلعین، اجرای حفاری چاه‌های آبده در حالی انجام شد که پتروپارس به عنوان کارفرما به مجری طرح اعلام کرد که این حفاری را انجام ندهد؛ با این وجود فلاح نژاد، مجری وقت فاز ۱۲ پارس جنوبی، این اقدام را انجام داد. مستندات این اقدام فلاح نژاد به زودی در این خبرگزاری منتشر می شود. 

به گزارش خبرنگار آنا، طبق اسناد موجود، میزان گاز تجمعی تولیدی فاز ۱۲ پارس جنوبی در سال ۹۷ حدود ۲۱.۳ میلیون مترمکعب در روز بوده است که این میزان تولید از این فاز، تا ابتدای آذر ماه سال ۱۴۰۱ معادل ۱۰.۸ میلیون مترمکعب در روز ثبت شده است. با بررسی آمار موجود می‌توان نتیجه گرفت، میزان تولید تجمعی گاز از فاز ۱۲ پارس جنوبی طی حدود ۵ ساله گذشته، نصف شده است.  

 

انتهای پیام/

ارسال نظر