عبور دانشگاه از مرز ۴۰سالگی در قاره کوچک
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ به تاریخچه مجموعه علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود که نگاهی میاندازیم، متوجه میشویم که همزمان با راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی در تهران، ۹ شهر برای واحدهای دیگر دانشگاه انتخاب شدند تا از همان گام نخست طراحی با قابلیتهایی برای توسعه بیشتر به منصه ظهور برسد.
این شهرها به غیر از تهران دیگر مراکز استانهای ایران و یا شهرستانهای آنها بودند. تبریز، مشهد، کرمان، یزد، زاهدان، رشت، اهواز و شاهرود نخستین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی محسوب میشوند. راهاندازی این دانشگاهها در اغلب موارد با امکاناتی در حد صفر بود. واحد شاهرود هم با همه مضیقههای موجود، دی ۱۳۶۱ فعالیت خود را آغاز کرد و سال ۱۳۶۲ موفق به پذیرش دانشجو در سه رشته مقطع کاردانی شد و گامهای توسعه و پیشرفت را طی کرد. پیشرفتی که مرهون تلاشهای بیوقفه مسئولان شهری و نیز نگاه شهرستان شاهرود به مقوله توسعه آکادمیک در کنار موقعیت استراتژیک این شهرستان یعنی قرارگرفتن در یکی از مهمترین کریدورهای تردد و درست در میانه راه تهران به مشهد است.
دانشگاه آزاد شاهرود تنها رکورددار گینس در ورزش بین واحدهای دانشگاهی است و همه ساله دانشجویان پزشکی آن در المپیادهای علمی دارای مقامهای اول تا سوم هستند.
شاهرود را قاره کوچک مینامند؛ چراکه دارای آب و هوایی معتدل و متنوع برای پوشش گیاهی است. شاید فاصله کم این شهر تا تهران و مشهد یکی از عواملی بوده که توسعه آن را در همه زمینهها بهخصوص در زمینه دانشگاهی امری اجتناب ناپذیر کرده است. شاهرود بزرگترین شهرستان استان سمنان و دارای دانشگاهها و مراکز علمی متعدد است.
بنابر اعلام سازمان سنجش در دهه ۷۰ میزان قبولی دانشآموزان این شهر از متوسط کشور در مقیاس با بقیه شهرستانها بالاتر بوده است و به همین دلیل از دید مسئولان وقت باید دانشگاهی در رتبه بزرگ در کنار دانشگاههای دولتی در این شهرستان راهاندازی میشد تا خلاء آموزش عالی را برای سیل مشتاقان ورود به تحصیلات عالی پرمیکرد؛ بنابراین با پیشگام شدن نماینده وقت شهرستان شاهرود حجتالاسلام حسینی شاهرودی، دانشگاه آزاد اسلامی در شاهرود راهاندازی شد. شهرستان شاهرود در سالهایی سنگ بنای دانشگاه آزاد اسلامی را پایه گذاری میکند که به لحاظ فضای آموزشی بسیار محدود بود.
مشکلات اقتصادی و تنگناهای مالی شدید باعث راهاندازی نشدن واحد شاهرود نشد و سرانجام سال ۶۱ در سه رشته راه و ساختمان، برق و ریاضی فعالیت خود را آغاز کرد. سرمایه دانشگاه ابتدا ۲ هزار تومان بود که بعدها ۸ هزار تومان به آن افزوده شد و البته آغاز کار دانشگاه با این رقم غیرممکن به نظر میرسید؛ اما مسیر پیشرفت دانشگاه آزاد شاهرود روز به روز طی شد تا جایی که آن را به یکی از مطرحترین واحدهای دانشگاهی در کشور تبدیل کرد.
اکنون مجموعه دانشگاه آزاد شاهرود با بیش از ۴۳۰۰ دانشجو و ۱۶۵ عضو هیئت علمی، چهار دانشکده شامل علوم پزشکی، فنی مهندسی، علوم پایه و علوم انسانی، ۱۹۹ رشته تحصیلی شامل ۲۰ رشته دکتری تخصصی، ۷۶ رشته کارشناسی ارشد و رشتههای کارشناسی و کاردانی و نیز یک رشته پزشکی با مساحت یک میلیون و ۴۵۴ هزار و ۳۷۲ متر مربع و زیربنای ۸۶ هزار و ۶۹۰ متر مربع و با داشتن بیمارستان درجه یک با ۱۱۸ تخت، مجموعهای بزرگ در استان سمنان بوده که این واحد دانشگاهی را در درجه دانشگاههای آزاد اسلامی به واحدی جامع تبدیل کرده است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود دارای مجموعهای از آزمایشگاههای تخصصی به تعداد ۵۰ باب است که به لحاظ تجهیزات آزمایشگاهی یکی از واحدهای شاخص در استان و کشور محسوب میشود و باید در کنار این مجموعه سایتهای کامپیوتر مختص هر دانشکده را نیز نام برد.
در مورد امکانات ورزشی نیز این دانشگاه با داشتن سالنهای ورزشی مجزا برای رشتههای گروهی و انفرادی و یک زمین چمن استاندارد و زمین پرتاب نیزه و دیسک نه تنها فعالیتهای خود را پوشش میدهد؛ بلکه در تمام طول سال پذیرای ورزشکاران شهرستان و استان است.
خوابگاههای مجزا برای پسران و دختران با ظرفیتی نزدیک به هزار نفر باعث شده است که هیچ دانشجوی متقاضی خوابگاه بی نصیب از آن نماند. خوابگاههایی مجهز و استاندارد با تمام امکانات.
در بخش درمان و آموزش پزشکی، واحد دانشگاهی شاهرود توانسته است با خرید به روزترین تجهیزات پزشکی برای بیمارستان متعلق به خود، همه ساله افتخار درجه یک شدن این مجموعه درمانی را کسب کند که به نوبه خود افتخاری برای شهرستان است.
۴۰ هزار فارغالتحصیل نیز نشان از سهم بالای دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود در آموزش عالی دارد؛ اما این دانشگاه همچنان با توجه به چشم انداز و برنامههای آتی به افقهای نو و روشن میاندیشد؛ چنانکه همواره سیاست توسعه شرکتهای دانشبنیان و ارتباط با صنعت را مد نظر داشته است. این دانشگاه را به عنوان قطب پژوهش میشناسند؛ چراکه آمار و ارقام نشان از رشد پژوهشی و علمی این مجموعه علمی دارد.
اکنون در راستای رشد علمی دو شرکت دانشبنیان، سرای نوآوری خودرو و مرکز رشد پروفسور حسابی در زمینه انرژیهای نو در دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود فعالیت میکنند و طرحهایی مانند راهاندازی مزرعه پنلهای خورشیدی، طرح خط تولید خودرو و گلخانه با فناوریهای نو در دستور کار این دانشگاه قرار دارد و همواره روند جدایی از شهریه دانشجویان و حرکت به سمت استقلال مالی در دستور کار قرار داشته است.
دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود تنها رکورددار گینس در زمینه ورزش بین واحدهای دانشگاهی کشور است و همه ساله دانشجویان پزشکی آن در المپیادهای علمی دارای مقامهای اول تا سوم هستند. تعداد قابل توجه قبولی دانشجویان پزشکی در آزمون دستیاری (تخصص) و نیز قبولیهای دانشجویان دیگر رشتهها در آزمونهای ارشد و دکتری در دانشگاههای دولتی گویای سنجه بالای علمی این دانشگاه است.
دانشگاه آزاد شاهرود دو شهید گمنام را در قلب خود جای داده است تا همواره برکتی باشد برای آینده پیش روی آن.
گزارش از سید امیررضا حسینینژاد
انتهای پیام/