تصویر جذاب امنیت و مدافعان آن به روایت برادران معظمی
به گزارش خبرنگار رادیو وتلویزیون گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، « تمام رخ » عنوان مجموعه تلویزیونی شبانه شبکه سه سیما به تهیهکنندگی ابوالفضل صفری و کارگردانی محمود معظمی است که از شب گذشته (شنبه سوم دی ماه) با موضوع تحریم و تروریسم اقتصادی روی آنتن شبکه سه سیما رفت.
این سریال۳۰ قسمتی روایتگر زندگی شخصیت هایی است که شخصیت متزلزلی دارند و طمعِ پول زیاد، سبب میشود به خیانت و حتی وطن فروشی تن دهند.
رحیم نوروزی، آرش آصفی، معصومه بافنده، احسان امانی، ویدا جوان، نگین صدق گویا، مهدی سلوکی، بهزاد خداویسی، کاظم هژیرآزاد، رحمان باقریان، علیرام نورایی، شیدا یوسفی، مهوش صبرکن و وحید نفر در این سریال ایفای نقش می کنند.
ابوالفضل صفری در یک دهه اخیر با تولید سریال های تلویزیونی در حوزه موضعات راهبردی و امنتی در مقام تهیه کننده نامبردار شده است. او پیش از این چهار مجموعه «سرجوخه»، «خانه امن»، «سارق روح» و «ترور خاموش» با کارگردانی احمد معظمی روی آنتن برد و این بار با برادر او یعنی محمود معظمی تجربه دیگری در این حوزه را در قاب تلویزیون دارد. محمود معظمی پیش از این آثاری همچون «شاید برای شما هم اتفاق بیفتد»، «پیکسل» و «بوی باران را روانه تلویزیونکرده بود.
اگرچه «تمام رخ» اولین تجربه همکاری ابوالفضل صفری و محمود معظمی است اما بهنظر می رسد محتوای ان مجموعه نیز در امتداد آثاری است که صفری در مقام تهیه کننده با برادر محمود معظمی یعنی احمد معظمی تولید کرده است.
به همین بهانه، مروری بر این مجموعه های تلویزیونی داشتهایم که در ادامه از نظر می گذرانید.
۱- «سارق روح» و خطرات عرفانهای نوظهور
این سریال که برگرفته از از یک ایده پژوهش محور است، به موضوع امنیت نرم و آسیبهای اجتماعی میپرداخت و در سال ۱۳۹۶ از شبکه پنج سیما پخش شد.. محور اصلی سریال تلاشهای دستگاه امنیتی برای بررسی علمی و مقابله با پدیده گروههای شبهعرفانی و حلقههای شبهدینی جدید بود
در خلاصه داستان این مجموعه آمده است: نادر عابدی استاد دانشگاه و بازنشسته وزارت اطلاعات است که نگاهش به پدیدههای اجتماعی نگاه پژوهشی و علت و معلولی است به همین خاطر دوباره به محل کار خود بازمیگردد و بررسی پروندههایی را میپذیرد در این میان تیمی که وی را در این مأموریتها همراهی میکند، دانشجوهای خودش هستند و نگاه موشکافانهای به پروندهها دارد.
او به همراه تیم خود موضوع گروهها و حلقههای شبه عرفانی جدید را انتخاب کرده و سعی به بررسی همه جانبه این موضوع و علل گرایش افراد به این گروهها را دارند. آنها یکی از اعضای گروه به نام وحید(علیرام نورایی) را به شکل نفوذی وارد حلفه میکنند تا به اسرار داخلی این گروه پی ببرند. سریال سرنوشت چند نفر از فریب خوردهها را پیگیری میکند و ...
ایرج نوذری، دانیال حکیمی، محمود پاک نیت، متین ستوده، نگین معتضدی و ویدا جوان از جمله بازیگریان این مجموعه بودند.
سریال دو هدف عمده را دنبال میکردد: هدف اول ارائه تصویری واقعی، مقتدر، مثبت و انسانی از نیروهای امنیتی بود . اولین بار است که سیاست گمنام بودن کنار گذاشته شده و سربازان گمنام امام زمان (عج) با اسم و شخصیت و چهرههایی معمولی و شبیه به عرف جامعه نمایش داده شدند
هدف دوم،کشف پشت پرده امنیتی به پدیده عرفانهای جدید و عملکرد شیطانی، رمز و رازگونه و زیرزمینی از این گروههاست. و به همین خاطر است که وزارت اطلاعات وظیفه برخورد و متلاشی کردن هستههای اصلی و رهبری این فرقهها را به عهده گرفته و در واقع خط مقدم مبارزه با این جریان را در دست دارد.
۲- ترور خاموش و باندهای بینالمللی مواد مخدر
«ترور خاموش» که با متنی از حسین ترابنژاد و هومن فاضل تولید شده و در مهرماه سال ۱۳۹۸ روی آنتن شبکه یک سیما رفت، به تولید و توزیع مواد مخدر در سطح کلان و روشنگری درباره پیامدهای منفی این معضل خانمانسوز پرداخت.
در کنار این موضوع، آسیبهای اجتماعی مرتبط با مواد مخدر و در صدر آن فروپاشی نهاد خانواده نیز در این سریال به تصویر کشیده شد که موردتوجه مخاطبان نیز قرار گرفت. از سوی دیگر مباحث کلانی نظیر پولشویی، نارکوتروریسم (تروریسم مواد مخدر)، تجارت بینالمللی مواد مخدر، فعالیت زیرزمینی آزمایشگاههای تولید مواد مخدر صنعتی و... نیز در این سریال در قالب داستانی جذاب روایت شد.
در این سریال شاهد رقابت دو گروه سازنده و توزیعکننده مواد مخدر در ایران بودیم که پیوندهایی را نیز با خارج از کشور داشتند. از سوی دیگر، نیروهای امنیتی نیز که بازیگرانی همچون سعید راد، علیرضا جلالیتبار، حمید عطایی و جلال فاطمی ایفای نقش آنان را به عهده داشتند با جدیدترین شیوههای امنیتی به دنبال یافتن سرشاخهای این تجارت کثیف بودند.
سعید راد، جلال فاطمی، حمید عطایی، امیرمحمد زند، پرویز فلاحیپور، پریوش نظریه، ستاره اسکندری، رضا مولایی، سامیه لک، مهدخت مولایی، ژیلا آل ارشاد، رؤیا میرعلمی، حمید شریفزاده، حسین سحرخیز، سپیده خداوردی و شایسته ایرانی از بازیگران سریال ترور خاموش بودند.
۳- «خانه امن» و پیچیدگیهای مواجهه با عناصر داعش
معظمی و صفری یک سال بعد و در پاییز سال ۱۳۹۹ سریال «خانه امن» را روی آنتن شبکه یک بردند. این مجموعه تلویزیونی، لایههایی از عملیات پیچیده مقابله مأموران امنیتی کشورمان با گروهک تروریستی داعش را روایت کرد. این اقدامات گسترده شامل شناسایی، کشف، تعقیب و گریز، دستگیری، تخلیه اطلاعاتی و رسیدن به سرشاخههای بالادستی بود که در قسمتهای مختلف این مجموعه تلویزیونی به تصویر کشیده شد.
«خانه امن» از لوکیشنهایی متعدد، بازیگرانی متنوع و داستانی پرفرازونشیب برخوردار بود. بینندگان این مجموعه تلویزیونی شاهد روایتی جاندار و با ریتم مناسب از مقابله نیروهای امنیتی کشومان با پدیده شوم تروریسم بودند؛ پدیدهای که این بار با وجوهی جدیدتر و با دو بال اقتصادی و امنیتی پیش میرود.
علاوه بر شکل ارائه کلاسیک این گونه مجموعهها که روند شناسایی و کشف فعالیتهای تروریستی است، خردهداستانهایی نیز به موازات محور اصلی قصه روایت شد که در نوع خود جذابیتهای فراوانی داشت. در «خانه امن» چگونگی شناسایی و انهدام تروریستهای انتحاری که قصد بمبگذاری در اماکن عمومی شهری را دارند به شکلی باورپذیر و البته پرهیجان به تصویر کشیده شده است. یکی از نکات قابل این سریال از حیث محتوایی، ارائه تصویری صریح و مستقیم از تفکر، شیوه رفتار و استدلال گروههای تکفیری در کنار شیوه عمل آنها بود.
حمیدرضا پگاه، پرویز فلاحیپور، امین زندگانی، سیما تیرانداز، سامان صفاری، شهروز ابراهیمی، علیرضا رئیسی، قربان نجفی، حمیدرضا عطایی، کاوه آفاق، سپیده خداوردی و سوگل طهماسبی از بازیگران اصلی این سریال بودند.
۴- «سرجوخه» و ترور و ناامنی از دریچه قمار
اما سوژه آخرین همکاری صفری و معظمی، فعالیت سایتهای شرطبندی و قمار موضوع محوری سریال است که در تاروپود یک درام اجتماعی تنیده شده و شاکله این مجموعه تلویزیونی را شکل میدهد. دو شخصیت اصلی سریال یعنی کیان (سامان صفاری) و غلامرضا (حمیدرضا محمدی) از دو قشر متفاوت جامعه هستند که درگیر ماجراهای عشقی و البته قمارهای اینترنتی میشوند.
این سریال که از تولیدات مرکز سیما فیلم محسوب میشد، آبان ماه سال گذشته در ۳۰ قسمت روی آنتن شبکه سه سیما رفته بود. «سرجوخه» همان زمان و پیش از پخش درگیر شایعه و حاشیه نیز شد. حواشی خاص خود را داشت. قرار بود این مجموعه از بیست و هفتم مهرماه ۱۴۰۰ پخش شود؛ اما در آستانه پخش، بدون دلایل مشخص به تعویق افتاد و در سوم آبان ماه روی آنتن رفت. این تاخیر گمانهزنیهای مختلفی را درباره ممیزیهای سریال به وجود آورد ه بود که البته چندان گسشتر نیافت.
حضور بازیگران جوان را میتوان یکی از ویژگیهای این مجموعه تلویزیونی دانست. به جز آرش آصفی، نیلوفر کوخانی و سامان صفاری که در سریال «خانه امن» نیز جلوی دوربین احمد معظمی رفته بودند، بازیگران جوان دیگری همچون نازنین کیوانی، حمیدرضا محمدی و هژیر سام احمدی نیز در این مجموعه نقشآفرینی میکنند.حسین امیرجهانی نویسنده آثاری همچون «حکایتهای کمال» و «نجلا» نیز فیلمنامه «سرجوخه» را نوشته است.
توجه برنامهسازان تلویزیون به موضوعات راهبردی و امنیتی بهویژه در حوزه کارهای نمایشی و سریالی اتفاقی مبارک است. البته پیش از این هم شاهد تولید و پخش سریالهای امنیتی و پلیسی همچون خواب و بیدار، هوش سیاه، آسمان من، تعبیر وارونه یک رویا و ... بودیم، اما چند سالی است که این روند با عمق و گستره بیشتری دنبال میشود.
لازم به یادآوری است مجموعه تلویزیونی «تمام رخ» به کارگردانی محمود معظمی هرشب ساعت ۲۰:۳۰ روی آنتن شبکه سه سیما می رود.
انتهای پیام/