پژوهشی که منجر به محصول نشود باطل است
به گزارش خبرنگار آموزش و پژوهش خبرگزاری آنا، افشین زرقی، معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در بیست و سومین جشنواره پژوهشی ابوریحان بیرونی که هم اکنون در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی در حال برگزاری است، گفت: در معاونت تحقیقات و فناوری بر اساس اسناد بالا دستی دو هدف کلان را دنبال میکنیم که یکی بحث ارتقای کیفی تحقیقات است و اعتقاد داریم که تحقیقی اثرگذار است که از سطح کیفی برخوردار باشد و در سطح بین الملل حرف برای گفتن داشتن باشد و بتواند به بنیاد پژوهشها استناد کند.
وی افزود: بحث جهت گیری پژوهش به سمت پژوهشهای کاربردی، مسئله محور و اثربخش هدف دوم است و پژوهشی که منجر به محصول نشود ابطال است.
زرقی تصریح کرد: صاحبان ایده میتوانند اگر در لبه دانش حرکت میکنند به تولید علم بپردازند و از آنجایی که به دنبال کیفیت هستیم انتظار داریم که انتشار در مجلات با کیفیت بالا رقم بخورد و اگر صاحبان ایده به دنبال محصول هستند مسیر جداگانهای برای آنها در معاونت برای تولید محصولات فناورانه ترسیم کرده ایم.
معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ادامه داد: در مسیر فناورانه خروجی ما محصول است و به دنبال ثروت و اشتغال آفرینی هستیم، ولی در دانشگاههای نسل سوم جنس فناوری به صورتی است که باید تعادلی بین محور علم و محور فناوری صورت بگیرد.
** حمایت ما از فناوران حمایتی است نه تجارتی!
زرقی بیان کرد: در حال حاضر معاونت فناوری دانشگاه لاغر و نحیف نیست، بلکه تشکیلات مفصل بازیرگروههای متفاوت است که اهداف مهمی را دنبال میکنیم و مهمترین آن شناسایی فناوران و حمایت از آنهاست، نگاه ما به فناوران حمایت و هدایت و نظارت است و به دنبال دخالت و تجارت و شراکت نیستیم.
وی گفت: در دانشگاه نسل سوم قرار است که ایدهها در دانشگاه دانش محور به محصول و اشتغال زایی تبدیل شوند که این ایدهها یک تیم به نام شرکت دانش بنیان تشکیل میدهند و ما ۳ سال از آن حمایت میکنیم و ۳ سال فرصت دارند به محصول برسند که اگر موفق بود مجدد پذیرای آن هستیم در غیر اینصورت جای دیگر از آن استقبال میشود.
** افتتاح مرکز رشد پیراپزشکی در دستور کار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
زرقی گفت: دانشگاه در حال حاضر ۶ مرکز رشد دارد. در تمام ماژولهای سلامت مرکز رشد را داریم و به دنبال تاسیس دو مرکز رشد دیگر هستیم و کارهای مرکز رشد بهداشت انجام شده و مرکز رشد پیراپزشکی را هم در دستور کار داریم که این ۶ مرکز رشد ۱۴۹ شرکت دانش بنیان را در خود با ۲۲۷ محصول تجاری شده جای داده است و هدفمان این است که ۲۵۰ شرکت و ۵۰۰ محصول را داشته باشیم و امروزه یکی از بزرگترین کیت سازهای کشور محسوب میشویم.
** روند ۵ ساله را نیاز داریم تا یک شرکت را در تراز مثبت اقتصادی بگذاریم
وی تاکید کرد: شرکتهای ما در سال گذشته به اقتصاد رسیده اند و این یک اتفاق فرخنده است و روند ۵ ساله را نیاز داریم تا یک شرکت را در تراز مثبت اقتصادی بگذاریم و شرکتهای ما در سال گذشته ۳۰۰ میلیارد تومان فروش داشته اند و اگر این نرخ با اقتصاد و ارزش پول فعلی به ۱۰۰۰ میلیارد تومان برسد معاونت از دانشگاه میتواند به لحاظ گردش اقتصادی مستقل شود.
** به دنبال ایجاد نمایشگاه مجازی هستیم
رزقی ادامه داد: دانشگاه از دستاوردهایی که اتفاق میافتد رونمایی میکند و این عامل انگیزه و مارکت ایجاد خواهد کرد، سال گذشته ۵۰ شرکت برگزیده ۲۰۰ محصول را به نمایش گذاشته اند و اکنون به دنبال ایجاد نمایشگاه مجازی هستیم و به دنبال ترویج آموزش فناورانه هستیم و یک برنامه ملی در این زمینه نوشته ایم.
** حمایت اقتصادی از فناوران مهمترین حمایت است
معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ادامه داد: حمایت اقتصادی از فناوران مهمترین حمایت است که به صورت گرنت فناورانه از سوی خودمان و نوع دیگر در قالب وام تسهیلات میدهیم. تا کنون ۱۵ میلیارد تومان از طریق صندوق البرز به فناوران کمک کرده ایم و ۱۷.۵ درصد در آن سهام داریم و اختصاص آزمایشگاه و حمایتهای سخت افزاری هم از پژوهشگران داشته ایم که هزینه زیادی دارند.
** توسعه زیرساخت مهمترین اقدام دوام فناوری است
زرقی تاکید کرد: اعتقاد ما این است که اگر میخواهیم فناوری دوام و قوام داشته باشد مهمترین اقدام توسعه زیرساخت است و امسال سازهای به وسعت ۱۵ هزار مربع در عرصه ۱۱ هزار متر را تکمیل کرده ایم که در فاز نهایی پارک علم و فناوری حوزه سلامت است و تقریبا تمام بخش های آن تکمیل شده است و در تجهیز هر چه بیشتر آن معاونت علمی قرار است که کمکهایی داشته باشند و ظرفیت یکصد شرکت را در آنجا پیش بینی کرده ایم و از نظر سخت افزاری تکمیل است و داروهایی که ارزآوری دارند را در آن قرار خواهیم داد.
** اساسا درست نیست که دستگاههای گران قیمت را هر مرکزی داشته باشد
معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی تاکید کرد: یکی از کارهای خوبی که فرهنگ آن را در دانشگاه جا انداخته ایم و این سیاست در کشورهای دیگر جای افتاده و این است که اساسا نباید دستگاههای گران قیمت هر مرکزی داشته باشند، اما خدمات باید عرضه شوند و در آزمایشگاه جامع خدمات که یکی از بزرگترین آزمایشگاه است دستگاههای هایتک را داریم.
زرقی اضافه کرد: خدمت رسانی فناورانه ما از مرز ۶ هزار خدمت گذشته است. گفتنی است که ساختن ۵۰ درصد کار و راه اندازی و بهره وری هم ۵۰ درصد کار است؛ بنابراین راه اندازی پروژه به همان اندازه زمان بر است که ساختش زمان بر است و امسال نزدیک به ۶ هزار امتیاز فناوری داریم و در سال گذشته ۳۶۰۰ امتیاز داشته ایم و تقریبا ۳ برابر داشگاه نسل سوم امتیاز کسب کرده ایم.
** میران اعتبار دانشگاهها در حوزه فناوری جایگاه آنها را مشخص میکند
وی گفت: دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در مقوله محور محصولات، پروژه فناورانه، اختراعات و سرمایه گذاری رتبه اول و در مقوله قراردادهای فروش رتبه دوم را به دست آورده ایم و میزان اعتباری که دانشگاه برای فناوری کنار میگذارد ما را به رتبه دوم تبدیل کرده است و در این زمینه ۶۴.۵ میلیارد تومان است و ما واقعا در فناوری اول هستیم و تمام امتیازات ما نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
** بدون پشتوانه علمی نمیتوان فناوری خوبی را رقم زد
معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم شهیدبهشتی ادامه داد: پرداختن به فناوری به هیچ عنوان نباید ما را از تولید علم که رسالت اصلی دانشگاهست دور کند. دانشگاهی مترقی است که هر دو بال را به صورت متوازن داشته باشد و بدون پشتوانه علمی نمیتوان فناوری خوبی را رقم زد.
** چاپ ۳۰ هزار مقاله در ۸ سال گذشته
زرقی تاکید کرد: در سامانههای علم سنجی تمام رتبه بندیها قابل دیدن است. میانگین معدلها در ۲۰ سال گذشته نشان میدهد که دانشگاههای تهران، شهیدبهشتی و سپس مشهد به ترتیب رتبه اول تا سوم را کسب کرده اند و در دو دهه اخیر ۴۰ هزار مقاله چاپ کرده ایم که ۳۰ هزار آن مربوط به ۸ سال گذشته است.
وی گفت: Q۱های دانشگاه شتابان به سمت جلو حرکت میکند و مشارکتهای بین المللی ما به اینصورت بوده که ۱۵۰۰ مقاله به ازای ۵ هزار مقاله را چاپ کرده ایم و امسال برای اولین بار از ۵ هزار مقاله گذر کرده ایم و سال گذشته از ۴ هزار مقاله گذشته بودیم.
معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم شهیدبهشتی ادامه داد: از آنجایی که معتقدیم دانشکده پزشکی شهید بهشتی دانشگاه نسل سوم است؛ بنابراین نیازی به پژوهشکده شدن نمیبینیم، اما در سایر دانشکدهها لازم میبینیم.
زرقی افزود: نظام پایگاهی زمانی که مرغوبتر میشود رشد میکنیم و در ISI هم نسبت به سنوات گذشته رشد یافته ایم. به دنبال پژوهشکده سیستمهای پیشرفته هستیم تا بتوانیم مراکز متوسط خودمان را به واسطه حلقه هم افزایی بسط دهیم و در مقوله دانشجویی رتبه اول کشوری را کسب کرده ایم.
** بازنگری برنامهها لازمه اصلی افزایش تولید علم است
معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم شهیدبهشتی اضافه کرد: بازنگری برنامهها لازمه اصلی رشد تولید علم است و امروزه بیش از ۷۰ برنامه ثبت وبیناری در این زمینه ثبت شده و بیش از ۳ میلیارد تومان است. دو برابر دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشهای اثربخش داشته ایم و در بحث کتاب رتبه اول را کسب کرده ایم و امروزه از آنجایی که به دنبال کیفیت هستیم بیشتر مجلات ما نمایه سازی شده اند.
زرقی اضافه کرد: اساسا دو نوع رتبه بندی داریم که اولین آن بر اساس تحقیقات هستند و مورد دیگر آموزش، پژوهشهای بین الملل و دانشجویی است. گفتنی است که وارد کنندگان داده خوبی نیستیم و یکی از رتبه بندیهای خوب لایدن است که امسال در این زمینه جایگاه ۴۴۰ را کسب کرده ایم و در ۳ سال گذشته ۱۰۰ پله رشد داشته ایم و تنها دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهیدبهشتی در این زمینه رتبه زیر ۵۰۰ را کسب کرده ایم.
انتهای پیام/
انتهای پیام/