جایزه مصطفی(ص) و رقابت علمی کنز اکنون به یک نشان تبدیل شده است
مسعود تجریشی استاد دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا به عنوان یکی از داورهای رقابت علمی کنز برای دانشمندان مسلمان کمتر از ۴۵ سال گفت: وقتی این آثار را داوری می کردم متوجه شدم تواناییهای خوبی داخل کشور در زمینههای مختلف مشابه داریم، ولی کسی اطلاع ندارد و کمتر مشارکت میکنند.
وی افزود: بنابراین باید طی سال برای رقابت علمی کنز برنامهریزی و اطلاعرسانی شود و فقط یک هفته یا یک روز در جهت اقدام برای شبکهسازی دانشمندان مسلمان کافی نیست.
عضو هیاتعلمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: جایزه مصطفی (ص) و مابقی فعالیتهای مرتبط با آن مانند رقابت علمی کنز اکنون به یک نشان تبدیل شده است و لازم است جایزه مصطفی (ص) در زنجیره ارزش و فعالیتهای علمی کشور قرار بگیرد.
عضو هیاتعلمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: جوایز علمی و مخصوصا جایزه مصطفی (ص) باید بتواند ارتباطات علمی داخل و خارج کشور و دانشمندان را نهادینه کند. برای نمونه میتوان شرایط تشویقی؛ مانند همکاری مشترک با دانشمندان جهان اسلام را برای برگزیدههای جایزه در نظر گرفت که این همکاریها افزایش یابد و تشویق شود.
**هدف باید افزایش تعاملات علمی با کشورهای مسلمان باشد
وی با اشاره به همکاریهای علمی بین دانشمندان ایرانی و دانشمندان دیگر کشورها خاطرنشان کرد: هنوز هم بیشترین همکاریهای ما با دانشمندان کشورهای اسلامی نیست؛ اما اگر بخواهیم پرچمدار مرجعیت تمدن اسلامی در ایران باشیم، باید نهادهای مختلف مانند فرهنگستان علوم و وزارت علوم، ارتباطات علمی را میان دانشمندان مسلمان تقویت کنند.
معاون پیشین پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف تعداد مقالات علمی مشترک اعضای هیات علمی با دانشمندان مسلمان دیگر کشورها را ناچیز دانست و افزود: جوایز علمی باید در راستای رسیدن به این هدف هم تعریف شوند و اکنون باید هدف ما افزایش تعاملات علمی با کشورهای مسلمان هم باشد، این در حالی است که ارتباطات علمی ما با کشورهایی مانند ترکیه، مالزی و اندونزی اصلا قابل توجه نیست.
وی با ارائه مثالی در مورد تاسیس سازمان فضایی آسیایی و اقیانوسیه توسط چین گفت: چینی ها قصد داشتند مانند اداره ملی هوانوردی آمریکا (ناسا) و آژانس فضایی اروپا، نهادی برای فعالیت های فضایی با همکاری کشورهای مختلف آسیایی-اسلامی نظیر پاکستان و اندونزی و ایران تاسیس کنند، ولی این امر بهرغم پیگیریها و توافقها محقق نشد و در نهایت چینیها سازمان همکاری های فضایی آسیایی و اقیانوسیه را با کمترین مشارکت نهادهای علمی کشورهای اسلامی در کشور خود تاسیس کردند.
**مرجعیت علمی با فعالیت در حوزههای خاص روی میدهد
تجریشی بر شبکهسازی بین دانشمندان جنوب و بالاخص اسلامی تاکید کرد و افزود: تا وقتی این شبکهسازی صورت نگیرد، همافزایی اتفاق نمیافتد. جوایز علمی باید ظرفیتهای علمی کشورهای اسلامی را کنار هم قراردهد و باعث افزایش همکاریها در موضوعات مورد علاقه آنان شوند.
وی خاطرنشان کرد: مرجعیت علمی وقتی رخ میدهد که ما در حوزههای خاص علمی کار کنیم و این امر به برنامهریزی منسجم نیاز دارد. مرجعیت علمی فقط با جایزه دادن به دست نمیآید.
تجریشی با تاکید بر ارتباطات علمی اظهار داشت: باید ارتباطات و رفت و آمد دانشمندان ایرانی با کشورهای جهان تقویت شود. فرهنگستان های علوم و بنیادهای علمی باید همکاریها و طرحهای تحقیقاتی مشترک با نهادهای مشابه خود در کشورهای اسلامی را انجام دهند و فرصتهای مطالعاتی با دانشمندان مسلمان تعریف شود به این شکل مرجعیت علمی محقق میشود.
گفتنی است رقابت علمی کنز، بخشی از فعالیتهای بنیاد مصطفی (ص) است که در سال ۱۳۹۱ با هدف اعطای جایزه مصطفی (ص) شروع به فعالیت نموده است.
رقابت علمی کنز با هدف تکمیل زنجیره ترویج و توسعه علم و فناوری هر دو سال یکبار و برای دانشمندان جوان جهان اسلام و حداکثر تا ۴۵ سال برگزار میشود. علاقهمندان به شرکت در این رقابت علمی از جهت حداقل سنی با محدودیت روبرو نیستند و حتی دانشجوی ۲۰ سالهای که دستاورد قابل عرضهای داشته باشد میتواند در این رقابت شرکت کند. تعریف جهان اسلام در این رقابت علاوه بر کلیه مسلمانان جهان، غیرمسلمانان ساکن کشورهای اسلامی را هم دربر میگیرد.
اولین دوره این رقابت در سال ۱۳۹۷ و در ۵ حوزه سلامت، انرژی، اقتصاد، آب و محیط زیست و فناوری اطلاعات و دومین دوره اردیبهشت ۱۴۰۱ در شش حوزه شامل آب محیط زیست و انرژی، سلامت و تجهیزات پزشکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد بانکداری و تامین مالی، حمل و نقل، و یک حوزه ویژه برای سال ۱۴۰۰، یعنی حوزه معدن و صنایع معدن برگزار شد.
فراخوان سومین دوره رقابت علمی کنز ۷ آبان منتشر شد و علاقهمندان تا ۱۵ آذر وقت داشته اند آثار خود را در قالب یک فایل تصویری سه تا پنج دقیقهای از راه حل ابتکاری و علمی خود برای رفع مسائل مهم جهان اسلام به نشانی kans.mstfdn.org ارسال کنند.
انتهای پیام/