یک پمپ از چه قطعاتی تشکیل شده است؟
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، بهطور کلی پمپها، دستگاههایی مکانیکی هستند که با کمک نیروی الکترونیکی و با فشار زیاد مایعات را به ارتفاع بالاتر یا پایینتر منتقل میکنند. کاربردهای فراوان پمپ در صنایع مختلف موجب شده تقاضا برای خرید این وسیله بسیار بالا باشد. همراه ما بمانید و در مورد پمپها و قطعات تشکیل دهندهی آن اطلاعات مفیدی کسب کنید.
بررسی جامع و آشنایی با قطعات پمپ
همانطوری که اشاره کردیم پمپها وسیلهای الکترونیکی برای جابهجایی و انتقال سیالات هستند. این وسیله هم به صورت خانگی و هم در صنایع مختلفی از جمله صنایع کشاورزی و آبیاری، سیستمهای تهویه، وسایل نقلیه، منابع بنزین، سیستم آب و فاضلاب، سیستمهای کنترل سیل و غیره کاربرد دارد.
بهطور کلی عملکرد تمامی پمپها شبیه به هم است. اما پمپها براساس نحوهی کاربرد و زمینه مورد استفاده در اشکال و طرحهای متنوعی تولید میشوند. اگرچه قطعات پمپ در تمامی این دستگاهها یکی است اما برخی از آنها دارای قطعات متفاوتی از هم هستند. قبل از این که اجزای تشکیل دهنده پمپ را توضیح دهیم، بد نیست در مورد نحوه کارکرد پمپ و انواع آن هم مطالبی را مطالعه کنید.
پمپها چگونه کار میکنند؟
پمپ (Pump) با استفاده از یک منبع خارجی (معمولا الکتروموتور) نیروی مکانیکی را به سیالات مختلف (آب، بنزین و غیره) منتقل میکند. سپس با اِعمال فشار زیاد این سیالات را از مکانی به مکان دیگر جابهجا میکند. پمپها در انواع طرح و مدل با کاربری متفاوت تولید میشوند. لازم به ذکر است که برخی پمپها تحت عنوان پمپ غلیظ کش قدرت جابجایی و انتقال سیالات غلیظ همچون عسل را دارند.
انواع پمپها
برای اینکه بتوانید قطعات پمپ را به خوبی بشناسید، باید با انواع پمپها آشنایی داشته باشید. بهطور کلی پمپها یا خانگی هستند یا صنعتی. همچنین در یک دستهبندی دیگر میتوان انواع پمپها را براساس نحوهی انتقال انرژی، به پمپهای دینامیکی، متفرقه و جابجایی مثبت تقسیم بندی کرد. هرکدام از اینها نیز خود دارای چندین زیرمجموعهی دیگر هستند. برای مثال پمپ آب دینامیکی خودش دو نوع دیگر به نامهای پمپ آب سانتریفیوژ و خطی دارد. همینطور در مورد پمپهای جابجایی مثبت میتوان به مدلهای رفت و برگشتی و روتاری اشاره کرد.
اصلیترین قطعات پمپ در تمامی مدل ها مشابه است. البته برخی از آنها بسته به نوع کارایی، اندازه و سایز، از قطعات دیگری نیز برخوردارند. فرقی ندارد به پمپ آب خانگی نیاز داشته باشید یا پمپ آب صنعتی؛ در هر صورت آشنایی با اجزای تشکیل دهنده پمپ در نحوهی نصب، راهاندازی و نگهداری آن کمک شایانی به شما خواهد کرد.
اجزای تشکیل دهنده و قطعات پمپ
قطعات پمپ در تمامی پمپها با هر نوع کاربری و عملکردی مشابه است. به عبارتی هدف و کارایی تمامی آنها انتقال مایعات است، بنابراین بدیهی است که از قطعات و اجزای مشابهی تشکیل شده باشند. نکته قابل توجه این است که اگر با قطعات یدکی پمپ آب آشنایی داشته باشید به خوبی میتوانید از عهدهی نصب، نگهداری و در مواقع لزوم تعمیر قطعات آن بربیایید. در ادامه با 9 قطعهی اصلی و اساسی در تمامی پمپها آشنا شویم.
پوشش پمپ (محفظه)
پوشش یا محفظه، اصلیترین جزء تشکیل دهنده پمپ است. محفظه از تمام قطعات پمپ محافظت میکند. بر همین اساس باید از متریال مقاوم ساخته شده باشد. به این معنی که بتواند در برابر عوامل مخرب محیطی همچون رطوبت، هوا و غیره از اجزای داخلی پمپ محافظت کند. این مسئله خصوصاً در مورد پمپهایی که زیر آب قرار دارند بسیار حساستر است. زیرا پوشش باید بتواند از اجزای داخلی پمپ در برابر خوردگی و زنگ زدگی ناشی از رطوبت نگهداری کند.
پروانه پمپ
یکی دیگر از قطعات پمپ که از اجزای اصلی آن به شمار میرود، پروانه پمپ است. پروانه پمپ دو قطعهی دیگر به نامهای دیسک چرخان و پرههای متصل به شفت دارد. طراحی پروانه، جریان پمپ را تحت تأثیر قرار میدهد. به عبارتی دیگر، طراحی و شکل پروانه پمپ تعیین کننده مشخصات جریان پمپ است. خود پروانه نیز اشکال مختلفی دارد که آنها را در زیر بیان کردهایم.
- پروانه پمپ باز
- پروانه پمپ نیمه باز
- پروانه پمپ بسته
شفت پمپ
یکی از قطعات پمپ که وظیفه اتصال پروانه به موتور را بر عهده دارد، شفت پمپ نامیده میشود. به بیانی دیگر برق پمپ توسط این قطعه تأمین میشود. لازم به ذکر است که در برخی موارد به این قطعه شافت هم گفته میشود. پس اگر در جایی خواندید یا شنیدید به این قطعه شافت گفته شد، بدانید که منظور همان شفت پمپ است.
موتور پمپ
یکی دیگر از قطعات پمپ موتور آن است. وظیفهی موتور به حرکت درآوردن شفت است. موتورها منبع تغذیه پمپ به شمار میروند. انواع پمپ دارای یکی از انواع مختلف موتورها از قبیل متناوب، احتراق داخلی (ICE)، هیدرولیک و بخار هستند.
ولوت یکی از قطعات پمپ گریز از مرکز
ولوت به شکل یک قیف منحنی و به صورت پوششی حاوی مایع در پمپهای گریز از مرکز قرار داده میشود. وظیفه این قطعه، هدایت جریان مایع به داخل و خارج از پمپ گریز از مرکز است. این قیف منحنی در نزدیکی محل تخلیه مساحت بیشتری دارد.
محفظه پمپ
از دیگر قطعات یدکی پمپ میتوان به محفظه پمپ اشاره کرد. این قطعه در واقع فضایی است که مایع پمپ شده را دریافت کرده و سرعت جریان آن را کم میکند. به بیانی دیگر زمانی که این قطعه با پیروی از اصل برنولی، سرعت را کم میکند و فشار نیز بالا میرود و انرژی حرکتی به فشار تبدیل میشود.
بلبرینگ
بلبرینگ نیز یکی دیگر از اجزا و قطعات پمپ است. کار بلبرینگ پشتیبانی مکانیکی است. این قطعه موجبات چرخش مستمر پروانه را فراهم میکند. بلبرینگها همچنین موجب میشوند که اصطکاک بین شفت چرخان و استاتور کم شوند و از طرفی حرکت نسبی شفت را هم محدود میکنند. این قطعه باید در فواصل زمانی و به صورت مستمر روغن کاری شود. انواع بلبرینگ شامل موارد زیر است.
- بلبرینگ ساده
- بلبرینگ تحمل مایعات
- یاتاقان مغناطیسی
- یاتاق نورد
هاب
هشتمین قطعهای که در تمامی پمپها مشترک است هاب نام دارد. این وسیله نقطه اتصال موتور است و خودش به بلبرینگ متصل میشود.
آب بند
نام یکی دیگر از اجزای اصلی و قطعات پمپ آب بند است. آب بندها مانع آلودگی مجموعه یاتاقان میشوند. لازم به ذکر است که برخی از پمپها فاقد مهر و موم بوده و مکانیسم پمپاژ آنها به صورت کامل در داخل محفظه فشار قرار دارد. به بیانی مهر و مومهای این دستگاهها ثابت است.
کلام آخر؛ بورس لوازم پمپ آب
هدف از این مقاله معرفی اجزای اصلی تشکیل دهنده پمپهای خانگی و صنعتی بود. همانطور که ذکر کردیم پمپها کارایی متعددی دارند؛ به همین جهت در انواع و اشکال طرحها و اندازهها تولید میشوند. آشنایی با قطعات پمپ در نصب، راه اندازی و نگهداری صحیح آن نقش بهسزایی دارد. همچنین در صورت خراب شدن هرکدام از این قطعات میتوانید به آسانی قطعه مورد نظر را شناسایی، تعمیر یا تعویض کنید.
جهت خرید قطعات یدکی پمپ آب میتوانید از طریق فروشگاه آبروان پمپ اقدام کنید. سایت آبروان پمپ امکان خرید اینترنتی قطعات پمپ آب با کیفیت و قیمت مناسب را برای هموطنان گرامی در هر نقطهی ایران فراهم کرده است. همچنین شما میتوانید قبل از خرید مشاوره رایگان دریافت کنید.
انتهای پیام/